Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στις κάλπες σήμερα (14/4) οι Φινλανδοί - Επιστρέφουν οι Σοσιαλιστές στην κυβέρνηση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

Στις κάλπες σήμερα (14/4) οι Φινλανδοί - Επιστρέφουν οι Σοσιαλιστές στην κυβέρνηση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις
Oι σοσιαλδημοκράτες θα εξασφαλίσουν την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων με τον συνδικαλιστή Antti Rinne να σχηματίζει κυβέρνηση συνασπισμού
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα (14/4) οι Φιλανδοί, μετά την αιφνίδια πτώση της κυβέρνησης το Μάρτιο, που οδήγησε σε πρόωρες εκλογές με τους Σοσιαλιστές να βρίσκονται ένα βήμα πριν απο την επιστροφή τους στην κυβέρνηση.
Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, οι σοσιαλδημοκράτες, που μέχρι σήμερα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, αναμένεται να αναδειχθούν στο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας και να εξασφαλίσουν έναν ρόλο-κλειδί στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης.
Ωστόσο, η έλλειψη αυτοδυναμίας ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση ενδέχεται να παρεμποδιστεί από την ραγδαία άνοδο που καταγράφει το εθνικιστικό-λαϊκιστικό Κόμμα των Φιλανδών.
Στις σημερινές εκλογές συμμετέχουν συνολικά, 19 κόμματα, με οκτώ από αυτά να κατέχουν μέχρι σήμερα έδρες στο κοινοβούλιο, από το περιβαλλοντικό Κόμμα Πρασίνων που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να συγκεντρώνει το 12,2% των ψήφων έως το μικρό φεμινιστικό κόμμα που ιδρύθηκε μόλις πριν από δύο χρόνια.
Ως αντιπολίτευση οι σοσιαλδημοκράτες και άλλα κόμματα άσκησαν κριτική εναντίον των προγραμμάτων λιτότητας της κυβέρνησης του κεντροδεξιού συνασπισμού πρωθυπουργού Yuha Sipila υποστηρίζοντας ότι είναι εις βάρος των συνταξιούχων, των οικογενειών με μικρά παιδιά, των φοιτητών και των ανέργων.
Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού YLE προβλέπει ότι οι σοσιαλδημοκράτες θα εξασφαλίσουν την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων, δίνοντας στον αρχηγό του κόμματος Antti Rinne την ευκαιρία να προχωρήσει σε συνομιλίες για τον σχηματισμό συνασπισμού.
Το Κόμμα των Φιλανδών, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, θα κερδίσει τη δεύτερη θέση με 16,3%, αυξάνοντας ραγδαία τα ποσοστά του, κερδίζοντας πολιτικά οφέλη από τις κατηγορίες ότι πολλά πρόσφατα κρούσματα σεξουαλικών επιθέσεων και αποπλάνησης νεαρών κοριτσιών στην πόλη Ούλου της βόρειας Φινλανδίας διαπράχτηκαν από αιτούντες άσυλο.
Με τις ευρωεκλογές λιγότερο από δύο μήνες απόσταση όπως θυμίζει το ΑΠΕ, οι Βρυξέλλες θα παρακολουθήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και το ποσοστό που θα καταγράψει το εθνικιστικό-λαϊκιστικό.
Ένα υψηλό ποσοστό του Κόμματος των Φιλανδών μπορεί να ενισχύσει το μπλοκ ακροδεξιών εθνικιστικών κομμάτων της Ευρώπης.
«Βιώνουμε ένα πολιτισμικό σοκ στην Φινλανδία. Ένα μέρος του πληθυσμού βρίσκεται σε μια κατάσταση σοκ εν μέσω όλης της αλλαγής που συμβαίνει και κατά συνέπεια στηρίζονται στο Κόμμα των Φιλανδών» δήλωσε η Karina Hutila, επικεφαλής ερευνητής στο think tank e2.
Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 9:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και κλείνουν στις 20:00. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Yle θα δώσει την πρώτη εκτίμησή του για τα αποτελέσματα λίγο μετά τη λήξη της ψηφοφορίας.
Ο Rinne χαρακτηρίσει τη μεταναστευτική στάση του κόμματός του ως τη «μέση οδό», στηρίζοντας την μετανάστευση που σχετίζεται με θέσεις εργασίας, προκειμένου να αντισταθμιστεί η γήρανση του πληθυσμού της Φινλανδίας, αλλά τάσσεται επίσης υπέρ της υποδοχής προσφύγων και για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως κάνει μέχρι τώρα η χώρα.
Ο 56χρονος πρώην ηγέτης συνδικάτου υπόσχεται επίσης να αυξήσει τους φόρους για να χρηματοδοτήσει την κοινωνική πρόνοια και να καταπολεμήσει την οικονομική ανισότητα, που λέει ότι έχει αυξηθεί κάτω από τον κυβερνώντα κεντροδεξιό συνασπισμό πρωθυπουργού του Sipila.
Η δέσμευσή του για αύξηση της φορολογίας είναι απίθανο να απομακρύνει ψηφοφόρους, πολλοί από τους οποίους αποτιμούν ιδιαιτέρως το κράτος πρόνοιας της Φινλανδίας. Σήμερα η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων παρέχει τις περισσότερες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας μέσα από τους 295 δήμους της χώρας.
Ωστόσο, ο Rinne θα δυσκολευτεί πιθανότατα να σχηματίσει έναν λειτουργικό κυβερνητικό συνασπισμό, αν το Κόμμα των Φιλανδών καταγράψει υψηλό ποσοστό και με τον Εθνικό Συνασπισμό του υπουργού Οικονομικών Peteri Orpo, που πιθανόν να κερδίσει την τρίτη θέση να χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» την οικονομική πολιτική που θέλει να ακολουθήσει ο Rinne.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης