Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ρήγας: Η πολιτική μας στο ΥΠΕΘΑ δεν είναι «παροχολογία», αλλά ώριμες παρεμβάσεις σε χρονίζοντα προβλήματα

Ρήγας: Η πολιτική μας στο ΥΠΕΘΑ δεν είναι «παροχολογία», αλλά ώριμες παρεμβάσεις σε χρονίζοντα προβλήματα
"Mε αφήνουν αδιάφορο οι κατηγορίες όσων χρησιμοποιούν τον ευαίσθητο χώρο της Εθνικής Άμυνας για τα μικροκομματικά τους παιχνίδια", αναφέρει ο Π. Ρήγας
«Η πολιτική μας στο ΥΠΕΘΑ δεν είναι «παροχολογία», είναι ώριμες παρεμβάσεις σε χρονίζοντα προβλήματα», τονίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, απαντώντας στις σχετικές κατηγορίες μερίδας της αντιπολίτευσης, με αφορμή το νομοσχέδιο που καταρτίστηκε για να λυθούν ζητήματα ετών που απασχολούν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο κ. Ρήγας, σε συνέντευξή του στο ΄Εθνος της Κυριακής, τονίζει πως «είναι πραγματικά δύσκολο να παρακολουθήσει κάποιος τον ειρμό στα λεγόμενα της ηγεσίας της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, εάν δεχθούμε ότι υπάρχει τέτοιος.
Από την πρώτη μέρα που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση, η ΝΔ και όσοι τη στηρίζουν εφαρμόζουν μια τακτική αντιστροφής των πραγμάτων, προβάλλοντας μια εικονική πραγματικότητα πάνω στην οποία δομούν τον πολιτικό τους λόγο.
Εδώ και τέσσερα χρόνια η ΝΔ ζητάει εκλογές, σύμφωνα με την λογική τους κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που δίνει λύσεις σε λαϊκά προβλήματα συνιστά προεκλογικού τύπου κινήσεις.
Θα προτιμούσαν προφανώς, κόντρα στις ανάγκες των πολλών, αυτή η κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα προκειμένου οι ίδιοι να περιφέρουν το αφήγημά τους.
Έτσι πολιτεύονται και με αυτό τον τρόπο πορεύονται.
Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι, με σημείο αναφοράς την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία τον Αύγουστο 2018 προχωράμε ακόμα πιο αποφασιστικά».
Αναφορικά με τα παράπονα της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων για ελλείψεις στο προσωπικό, αφού σημειώνει ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο», υπογραμμίζει ότι ο ρόλος της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ είναι να οργανώνει την άμυνα της χώρας και την αποτρεπτική της ισχύ με βάση τις πραγματικές δυνατότητες και τα υπάρχοντα μέσα.
«Αυτό γίνεται και μάλιστα πολύ αποτελεσματικά», συμπληρώνει και συνεχίζει λέγοντας ότι «τα δημοσιονομικά δεδομένα μάς ανάγκασαν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το έμψυχο δυναμικό και την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των υπαρχόντων μέσων.
Ξεπεράσαμε τον ασφυκτικό κλοιό των συνεχών περικοπών και της συσσώρευσης εκκρεμοτήτων και ανοικτών ζητημάτων της πρώτης μνημονιακής περιόδου 2010-2014 και οδεύουμε σε μια σταθερή πορεία ανάκαμψης».
Κάνοντας αναφορά στην επανεκκίνηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, σημειώνει ότι  στο σύνολό της, δημόσια και ιδιωτική, βρίσκεται σε θετική πορεία και σε ό,τι αφορά τις εταιρείες που βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο, «πρώτο μέλημα αυτής της κυβέρνησης ήταν να τις κρατήσουμε ζωντανές.
Τα πράγματα ήταν οριακά».
«Ο στόχος αυτός επετεύχθη, έχουμε την επανεκκίνηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, ενώ και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης με διασφαλισμένες τις θέσεις εργασίας.
Στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά στις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και στην κατεύθυνση αυτή πολύ χρήσιμο εργαλείο είναι η Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική», τονίζει και αναφέρει την καθοριστική συμβολή του ΥΠΕΘΑ στη διάσωση των ναυπηγείων και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, μέσω των προγραμμάτων του Πολεμικού Ναυτικού.
Κληθείς να αναφερθεί στα εξοπλιστικά και στο εάν θα υπάρξουν άμεσα παραγγελίες για νέα συστήματα, απαντά πως «η συζήτηση για τους εξοπλισμούς βοηθούντων και των ΜΜΕ έχει γίνει λίγο και… εθνικό σπορ».
Υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση, με δεδομένη την οικονομική στενότητα και τις συσσωρευμένες εκκρεμότητας που παρέλαβε, έδωσε προτεραιότητα στη συντήρηση και την αναβάθμιση των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, πράγμα που έχει άμεση αντανάκλαση στην επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των μέσων.
«Έχοντας διασφαλισμένη την αποτρεπτική επάρκεια των Ενόπλων μας Δυνάμεων, μπορούμε πλέον χωρίς βιασύνες να εξετάσουμε τα επόμενα βήματα σχετικά με τη μελλοντική ενίσχυση του οπλοστασίου της χώρας, είτε αυτό αφορά σκάφη για το Πολεμικό Ναυτικό είτε εναέρια μέσα ή άλλα μέσα για την Πολεμική Αεροπορία είτε αφορά τις ανάγκες του Στρατού Ξηράς, υπό το πρίσμα πάντα της διακλαδικότητας και της συμπληρωματικότητας των Κλάδων», τονίζει ο κ.Ρήγας.

"Δεν υποτιμάμε τις προκλήσεις της Άγκυρας"

 «Δεν υποτιμάμε ούτε τη ρητορική, ούτε τις προκλήσεις της Άγκυρας», δηλώνει ο κ. Ρήγας σε άλλο σημείο της συνέντευξης και μεταξύ άλλων επισημαίνει  πως «η ειρηνική συνύπαρξη και ο αμοιβαίος σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας, στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας, είναι η αναγκαία προϋπόθεση, ώστε όχι μόνο οι σχέσεις των δύο χωρών να είναι παραγωγικές αλλά και η σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή διασφαλισμένη».

"Το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα είδος συναγερμού"

Περαιτέρω, δηλώνει ότι έχει άλλη εικόνα για το πολιτικό σκηνικό από αυτή που η μονταζιέρα της ΝΔ προωθεί μέσω των φιλικών σε αυτή μέσων ενημέρωσης και εξηγεί: «η Ελλάδα επί ημερών ΝΔ-ΠΑΣΟΚ έχασε το 25% του ΑΕΠ της, οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή και ο λαός της σε απόγνωση.
Ήρθε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σε πρώτη φάση ανέκοψε τον κατήφορο και στη συνέχεια όχι μόνο σταθεροποίησε, αλλά έβαλε την οικονομία σε τροχιά πραγματικής ανάκαμψης.
Έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, η ανεργία μειώθηκε κατά 10%, σταθεροποιήθηκαν οι συντάξεις και δεν έγιναν νέες περικοπές, καταργήθηκε ο υποκατώτατος και αυξήθηκε κατά 11% ο κατώτατος μισθός, κανένας ανασφάλιστος δεν μένει χωρίς περίθαλψη, διασώθηκε το σύστημα δημόσιας Υγείας και δημόσιας Παιδείας.
Επιπλέον, η διανομή κοινωνικού μερίσματος καθιερώθηκε πλέον σε ετήσια βάση, ενώ παράλληλα στηρίζουμε τους πλέον αδύναμους με επιδότηση ενοικίου και άλλες παροχές».
«Όλα αυτά και πολλά άλλα συνθέτουν το πραγματικό σκηνικό των εκλογικών αναμετρήσεων που θα γίνουν μέσα στο 2019», σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, ο οποίος σημειώνει ότι «η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων δεν αποτελεί μια στενή κομματική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια στρατηγική απόφαση που έρχεται να ανταποκριθεί σε μια ανάγκη που ξεπερνάει τα κομματικά και τα εθνικά όρια».
Κατά τον ίδιο, «το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα είδος συναγερμού, ενεργοποίησης του προοδευτικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας, για τη συγκρότηση ενός μετώπου αναγέννησης της πολιτικής και λαϊκής εμπιστοσύνης που θα προσφέρει όραμα αισιοδοξίας για το μέλλον».

Για ΚΙΝΑΛ και Καμμένο

Επίθεση στο Κίνημα Αλλαγής εξαπολύει ο κ. Ρήγας , κατηγορώντας της ηγεσία του ότι «κεντρικός στόχος της είναι η «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ και προφανώς η «στρατηγική νίκη» της ΝΔ, ώστε το ΚΙΝΑΛ να πάρει μερίδιο από τη νομή της εξουσίας.
«Στόχος τους είναι η παλινόρθωση του παλιού και η από κοινού συγκάλυψη και παραγραφή παλαιών αμαρτιών όπως εξόχως αποκαλύφθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα με την υπόθεση Novartis.
Μάλιστα ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, μέσω των κ.κ. Βενιζέλου και Αθανασίου, έφθασαν στο σημείο να παραδεχθούν ότι η… μίζα εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.
«Ο ελληνικός λαός έχει μνήμη και κρίση και δεν θα τους επιτρέψει να κάνουν πράξη τα σχέδια τους και να επανέλθουν στο καταστροφικό τους έργο.
Δεν είμαστε χώρα λωτοφάγων», αναφέρει ο κ. Ρήγας.  
Τέλος, ερωτηθείς για την επίθεση που εξαπέλυσε στο πρόσωπό του ο Π. Καμμένος προ ημερών, ο κ. Ρήγας εμμένει στη σύντομη δήλωση που είχε κάνει και προσθέτει «με αφήνουν αδιάφορο οι κατηγορίες όσων επιλέγουν και χρησιμοποιούν τον ευαίσθητο χώρο της Εθνικής Άμυνας για τα μικροκομματικά τους παιχνίδια.
Είναι όμως υποχρέωσή μου από τη θέση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να δηλώνω σταθερά την πλήρη εμπιστοσύνη μου και την υποστήριξή μου στη στρατιωτική ηγεσία απέναντι σε οποιαδήποτε κακόβουλη επίθεση, η οποία εκ των πραγμάτων βλάπτει το ίδιο το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης