Διεθνή

Δωρεές εκατοντάδων εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων - Macron: Σε 5 χρόνια η αποκατάσταση

Δωρεές εκατοντάδων εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών στην Παναγία των Παρισίων - Macron: Σε 5 χρόνια η αποκατάσταση
Φωτιά στην Παναγία των Παρισίων προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημίες
(upd5) Ύστερα από 10 και πλέον ώρες μάχης με τις φλόγες, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο σήμερα Τρίτη 16/4 το πρωί η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, ενός από τα πιο μεγαλοπρεπή σύμβολα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και από τα πιο σημαντικά μνημεία της Γαλλίας.
Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν πως έσβησε πλήρως και η τελευταία εστία πυρκαγιάς και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται αφενός στην έρευνα για τα αίτια της φωτιάς και αφετέρου στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού γοτθικού ναού που αποτελεί σημείο κατατεθέν του Παρισιού.
Η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας 15/4 και που καθήλωσε όλο τον πλανήτη, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και στο βέλος της, τα οποία στη συνέχεια κατέρρευσαν μαζί με το ρολόι της πρόσοψης.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, η πλήρης αποκατάσταση θα ολοκληρωθεί σε πέντε χρόνια.
Υποσχέθηκε δε ότι θα γίνει πιο ωραία από ότι ήταν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το περιθώριο των πέντε ετών που δίνει ο Μακρόν για την αποκατάστασή της συμπίπτει με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι.
«Εναπόκειται σε εμάς να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε ευκαιρία ώστε να ενωθούμε, έχοντας κατανοήσει εκ βαθέων ποιοι ήμασταν και ποιοι πρέπει να είμαστε από εδώ και πέρα, ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Εναπόκειται σε εμάς να βρούμε το νήμα του εθνικού μας έργου», δήλωσε.
«Η ιστορία μας δεν σταματά ποτέ», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ υπογράμμισε ότι «όλοι θα βοηθήσουμε στην αποκατάσταση του Ναού».

Η μάχη με τις φλόγες διήρκεσε καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας με τους πυροσβέστες να μάχονται για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του ναού και παράλληλα να διασώσουν όσα περισσότερα από τα ανεκτίμητης αξίας θρησκευτικά κειμήλια.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά.
«Το χειρότερο αποφεύχθηκε, έστω κι αν η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί τελείως» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο οποίος ανήγγειλε την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση του γοτθικού καθεδρικού ναού, καλώντας τα «σπουδαιότερα ταλέντα» στη Γαλλία και πέραν αυτής να συμβάλλουν στην αποκατάσταση του παρισινού μνημείου.
«Θα ανοικοδομήσουμε τη Notre Dame μαζί», τόνισε ο Macron, που εμφανώς δυσκολευόταν να συγκρατήσει τα συναισθήματά του, υποσχόμενος ότι αυτό θα είναι «το έργο μας τα χρόνια που θα έλθουν».
Η πυροσβεστική διαβεβαίωσε ότι η βασική δομή του κτηρίου σώθηκε από την καταστροφή.


Η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τη φωτιά.
Πολλές πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία πάντως ανέφεραν ότι η υπόθεση εργασίας είναι πως οφειλόταν σε ατύχημα, αποκλείοντας τουλάχιστον προς το παρόν τα σενάρια τρομοκρατικής ενέργειας ή εμπρησμού.
Σημειώνεται πως ο ναός βρισκόταν εν μέσω ανακαίνισης, με σκαλωσιές σε τμήματά του, κι ορισμένα από τα περίφημα μπρούτζινα γλυπτά του είχαν αφαιρεθεί την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση.
Η Notre Dame που άρχισε να οικοδομείται το 1163 και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα, θεωρείται υπόδειγμα της γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής.
Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.
Στα social media έχουν αναρτηθεί βίντεο (δείτε εδώ ενδεικτικά) και φωτογραφίες στα οποία απεικονίζονται να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από τον εμβληματικό ναό.



Δωρεές για ανοικοδόμηση

Πάντως μέσα σε αυτό το κλίμα καταστροφής, ήδη επιχειρηματίες και όμιλοι ανταποκρίνονται στο αίτημα του προέδρου Macron για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού, με το ποσό να αγγίζει τα 400 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Arnault ανακοίνωσαν τη "δωρεά" 200 εκατομμυρίων ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων, ενώ η Gucci θα συνεισφέρει με το ποσό των 100 εκατ. ευρώ.
"Η οικογένεια Arnault και ο όμιλος LVMH, σε αλληλεγγύη σε αυτήν την εθνική τραγωδία, συνεργάζονται για την ανοικοδόμηση αυτού του διακεκριμένου καθεδρικού, συμβόλου της Γαλλίας, της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της ενότητάς της", υπογραμμίζουν σε ανακοίνωσή τους.
Την ίδια ώρα και η γαλλική οικογένεια βιομηχάνων Pinault, η οποία προεδρεύει του ομίλου Kering, αποδέσμευσε 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων μέσω της εταιρείας της επενδύσεων Artemis, όπως ανακοίνωσε στο AFP ο πρόεδρός της Francois-Henri Pinault.
"Η τραγωδία αυτή συγκλονίζει όλους τους Γάλλους και πέραν αυτών όσους ενώνουν οι πνευματικές αξίες.
Απέναντι σε ένα τέτοιο δράμα, ο καθένας εύχεται να αναγεννηθεί το ταχύτερο δυνατό αυτό το κόσμημα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς", επισημαίνει ο Pinault σε ανακοίνωσή του.
Ένα ποσό 100 εκατομμυρίων ευρώ αποδεσμεύτηκε "για να μετάσχουμε στην προσπάθεια που θα χρειαστεί για την πλήρη ανοικοδόμηση της Νοτρ-Νταμ", προσθέτει o  Pinault.

ΗΠΑ - Γαλλία: Βοήθεια για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων προσφέρει ο Trump στον Macron

Τη θλίψη του για την καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο πρόεδρο, Emmanuel Macron, και προσέφερε αμερικανική βοήθεια για την αποκατάσταση του καθεδρικού ναού, όπως ανακοίνωσε σήμερα (16/4/2019) ο Λευκός Οίκος.
«Η Παναγία των Παρισίων θα συνεχίσει να αποτελεί ένα σύμβολο της Γαλλίας, συμπεριλαμβανομένης της θρησκευτικής ελευθερίας και της δημοκρατίας», δήλωσε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Sarah Sanders.
«Θυμόμαστε με καρδιά γεμάτη ευγνωμοσύνη το χτύπημα των καμπανών της Παναγίας των Παρισίων την 12η Σεπτεμβρίου 2001, στην αναγνώριση των τραγικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου σε αμερικανικό έδαφος.
Αυτές οι καμπάνες θα ηχήσουν ξανά», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.


Παγκόσμια θλίψη

Η καταστροφή στη Notre Dame είχε παγκόσμιο αντίκτυπο με τους περισσότερους ηγέτες - Ευρωπαίους και μη - να στέλνουν μηνύματα συμπαράστασης στη Γαλλία ενώ ενδεκτικά είναι και τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
«Τραγωδία», «καταστροφή», «εθνικό σοκ» είναι μερικοί μόνο από τους τίτλους των εφημερίδων, τα οποία χαρακτηρίζουν την Notre Dame «σύμβολο του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
«Η καρδιά έγινε στάχτες» λέει η γαλλική La Croix, Γαλλία ενώ η Liberation κάνει λογοπαίγνιο με την ονομασία του ναού, κάνοντας λόγο για «Notre Drame», «Το δράμα μας».
«Η Παναγία των Παρισίων, η καταστροφή» αναφέρει η Le Figaro ενώ η Parisien κάνει λόγο για τη «Παναγία των δακρύων».
Η βρετανική Guardian έχει τίτλο «Πυρκαγιά καταστρέφει την Παναγία των Παρισίων», η El Pais ότι «οι φλόγες καταστρέφουν την Παναγία των Παρισίων, σύμβολο της ευρωπαϊκής κουλτούρας» ενώ για τη « φλεγόμενη καρδιά» κάνει λόγο η γερμανική Sueddeutsche Zeitung.



Το κόμμα του Macron αναστέλλει την προεκλογική εκστρατεία λόγω της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων

Την προεκλογική του εκστρατεία αναστέλλει το κυβερνών κόμμα του Emmanuel Macron στη Γαλλία για την ώρα, λόγω της καταστροφής στην Παναγία των Παρισίων.
«Ζούμε μια στιγμή βαθιάς θλίψης.
Η λίστα «Αναγέννηση», η ονομασία του ψηφοδελτίου του κόμματος του Macron στις ευρωεκλογές,  φυσικά και συμμετέχει σε αυτή τη στιγμή εθνικής ενότητας.
Αναστέλλουμε την εκστρατεία μέχρι νεωτέρας", έγραψε η επικεφαλής του ψηφοδελτίου Ναταλί Λουαζό,  σε μήνυμά της στο Twitter.

Merkel: Στις φλόγες ένα σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού πολιτισμού μας


Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel δήλωσε ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων, που κατακαίγεται από γιγαντιαία φωτιά, είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».
«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν.
Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού
Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου.
«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας.
Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε με tweet ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας H. Maas, εκφράζοντας τη στήριξή του στη Γαλλία για την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι εκφράζει επίσης τις «καρδιές» όλων των Γερμανών.
 
Trump: Πρόκειται για πραγματική φρίκη

«Την φρίκη» του εκφράζει ο Trump για την πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων.
«Δράστε γρήγορα», προτρέπει
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την φρίκη του για την πυρκαγιά που μαίνεται στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, προτρέποντας τις δυνάμεις να "δράσουν γρήγορα".
"Πόσο φρικτό να βλέπει κανείς την γιγαντιαία πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγιάς των Παρισίων, ίσως πρέπει να χρησιμοποιήσουν ρίψεις νερού για να την σβήσουμε. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα", είπε με tweet του ο Trump.
Τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα των ΗΠΑ έχουν διακόψει το πρόγραμμά τους, μεταδίδοντας την πυρκαγιά που κατακαίει τον ναό.
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama υποστήριξε ότι «ηΠαναγία των Παρισίων είναι ένας από τους σημαντικότερους θησαυρούς του κόσμου και οι σκέψεις μας βρίσκονται στον γαλλικό λαό αυτές τις στιγμές της οδύνης του».
«Είναι στη φύση μας να θρηνούμε όταν χάνουμε την ιστορία μας, αλλά είναι επίσης στη φύση μας να ανοικοδομούμε για το αύριο, όσο πιο δυνατά μπορούμε» τόνισε ο Obama.


Τσίπρας: Καταστροφή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά

Το δικό του μήνυμα μετέφερε για την ασύλληπτη καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων ο Έλληνας πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μία όχι «μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομι».
«Η καταστροφή της Παναγίας των Παρισίων μάς θλίβει βαθιά. Δεν αποτελεί μόνο εθνική καταστροφή για τη Γαλλία, αλλά και για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. @emmanuelMacron, είμαστε στο πλευρό σας», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Theresa May: Οι σκέψεις μου είναι με τον λαό της Γαλλίας

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας διαβεβαίωσε πως οι σκέψεις της είναι με τη Γαλλία, που δοκιμάζεται από την καταστροφή στην Παναγία των Παρισίων.
«Οι σκέψεις μου σήμερα είναι με τον λαό της Γαλλίας και με τις υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών, που δίνουν μάχη με την τρομακτική πυρκαγιά στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων», υπογραμμίζει σε μήνυμά της στο Twitter η Theresa May.

Βατικανό: Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας

Την θλίψη του για την πυρκαγιά στη Notre Dame, σύμβολο του χριστιανισμού στη Γαλλία και σοτν κόσμο εξέφρασε το Βατικανό.
«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην [Ρωμαιοκαθολική] Εκκλησία της Γαλλίας αυτές τις ημέρες της μεγάλης εβδομάδας και ευχόμαστε ό,τι καλύτερο σε αυτή την εκκλησία και στους πιστούς της» αναφέρει το Βατικανό.

Το κόστος αποκατάστασης και η επόμενη ημέρα

Πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η Παναγία των Παρισίων, πόσο θα κοστίσει το έργος και, θα ξαναβρεί άραγε αυτό το αρχιτεκτονικό στολίδι την αίγλη που χάθηκε στις φλόγες τη νύχτα της 15ης Απριλίου;
Αυτή είναι η πρόκληση και το μεγάλο ερώτημα της επόμενης ημέρας για τους Γάλλους.
Το κόστος: Θα εξαρτηθεί από το αν θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές τεχνικές ή νέες τεχνολογίες, όμως οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση θα ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Οι δωρεές πιθανότατα θα καλύψουν το ποσό. "Αυτή τη φορά, δεν θα μας λείψουν τα χρήματα", σχολίασε ο δημοσιογράφος Στεφάν Μπερν, γνωστός για τις πολιτιστικές εκπομπές του στη γαλλική τηλεόραση, αναφερόμενος στη δυσκολία να βρεθούν χρηματοδότες για άλλους πολιτιστικούς θησαυρούς που κινδυνεύουν.
Η χρονική διάρκεια: Οι γνώμες διχάζονται.
Σύμφωνα με τον Μπερν, θα χρειαστούν "το ελάχιστο δέκα με είκοσι χρόνια", ξεκινώντας από την εκτίμηση των ζημιών μέχρι την πρόσκληση για υποβολή προσφορών.
Για τις προκαταρκτικές εργασίες, όπως το καθάρισμα και το στέγνωμα του κτιρίου θα χρειαστεί επίσης χρόνος.
Οι ειδικοί σημειώνουν πάντως ότι αφού ολοκληρωθούν όλα αυτά, οι εταιρείες που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία μπορούν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση σχετικά γρήγορα.
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Ζακ Λανγκ ωστόσο δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το έργο θα πρέπει να ολοκηρωθεί μέσα σε μια τριετία και να μην τραβήξει για 15-20 χρόνια.
Ασφάλιση: Όσον αφορά την καταβολή αποζημιώσεων και τη μελλοντική ασφάλιση του ναού, η συζήτηση αναμένεται μακρά. Ποιος ευθυνόταν και για ποιο πράγμα ακριβώς;
Στα ερωτήματα αυτά προστίθεται και η δυσκολία να καθοριστεί το αίτιο της πυρκαγιάς.
Πότε θα ξανανοίξει για τους επισκέπτες: Το εσωτερικό του καθεδρικού ενδεχομένως θα ανοίξει σχετικά γρήγορα.
Θα πρέπει ωστόσο αρχικά να γίνει έλεγχος στις αψίδες για να πιστοποιηθεί η σταθερότητά τους.
Αυτό ακριβώς εύχονται οι αρχές, το υπουργείο Πολιτισμού και η επισκοπή, να λειτουργήσει ξανά η εκκλησία για τους πιστούς και τους τουρίστες, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Παναγία των Παρισίων: Οι θησαυροί που χάθηκαν κι εκείνοι που σώθηκαν από την πυρκαγιά

Ο καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας, στέκει όρθιος αλλά πληγωμένος.
Εκτός από τις ζημιές που έγιναν στον σκελετό του κτιρίου, εν αναμονή και της ολοκλήρωσης του ελέγχου στο εσωτερικό του, οι αρχές γνωρίζουν ήδη κάποιους από τους θησαυρούς που χάθηκαν αλλά και τα μοναδικά έργα τέχνης που σώθηκαν από τις φλόγες.
Το βέλος του καθεδρικού, ύψους 93 μέτρων, που είχε προστεθεί από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέ-Λε-Ντίκ το 1859-60, κατέρρευσε τη Δευτέρα, λίγα λεπτά πριν τις 21.00.
Στην κορυφή του βέλους, ο χάλκινος κόκκορας έλιωσε: στο εσωτερικό του φυλάσσονταν, σύμφωνα με την Εκκλησία, λείψανα της Αγίας Γενεβιέβης και του Αγίου Διονυσίου, καθώς και ένα τμήμα από το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, τα οποία προστάτευαν τους Παριζιάνους.
Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί ο θόλος, ένα μέρος του οποίου κατέρρευσε, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γκαμπριέλ Πλις.
Όμως ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ εκτιμά ότι ο θόλος "θα αντέξει".
Το πελώριο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα με τις πέντε σειρές πλήκτρων και τους 8.000 σωλήνες σώθηκε, αν και καλύφθηκε από σοβάδες, σκόνη και νερό.
Το μικρό εκκλησιαστικό όργανο, που βρισκόταν ακριβώς κάτω από το βέλος, υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά, σύμφωνα με έναν από τους τρεις οργανίστες του καθεδρικού, τον Φιλίπ Λεφέβρ, ο οποίος εργάζεται εδώ και 35 χρόνια στη Νοτρ Νταμ.
Τα δύο κωδωνοστάσια, που φιλοξενούν τις τέσσερις καμπάνες του καθεδρικού σώθηκαν.
Μια ενδεχόμενη κατάρρευσή τους θα σήμαινε ανεπανόρθωτη καταστροφή για το κτίριο, αφού θα σωριάζονταν πάνω του δεκάδες τόνοι μπρούτζου – η μεγαλύτερη από τις καμπάνες ζυγίζει 13 τόνους.
Σώθηκε επίσης ένα από τα σημαντικότερα λείψανα του χριστιανισμού, το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, διαμέτρου 21 εκατοστών. Μαζί με αυτό, γλίτωσαν από τις φλόγες ένα κομματάκι Τίμιου Ξύλου και ένα καρφί από τον σταυρό.
Σώθηκαν και όλα τα έργα τέχνης, μοναδικοί θησαυροί του καθεδρικού, όπως η Επίσκεψη, ο μπαρόκ πίνακας του Ζαν Ζουβενέ (1716).
Η μνημειώδης Πιετά του γλύπτη Νικολά Κουστού, πίσω από την Αγία Τράπεζα, με την Παρθένο να κρατά στην αγκαλία της το σώμα του Ιησού μετά την Αποκαθήλωση, βγήκε ανέπαφη.
Το έργο φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1712-1728, κατά παραγγελία του Λουβοδίκου ΙΔ΄, κατόπιν επιθυμίας του πατέρα του.
Τα δεκαέξι αγάλματα των Αποστόλων και των Ευαγγελιστών, που κοσμούσαν τη στέγη, είχαν μόλις σταλεί στο Περιγκέ προκειμένου να συντηρηθούν και δεν έπαθαν απολύτως τίποτα.
Τα αγάλματα είχαν τοποθετηθεί εκεί την περίοδο που κατασκευαζόταν το βέλος από τον Βιολέ-λε-Ντικ.
Οι τρεις ρόδακες, τα βιτρό που κατασκευάστηκαν τον 13ο αιώνα, γλίτωσαν παρά τις αρχικές φήμες που τα ήθελαν να έχουν διαλυθεί.
Οι ρόδακες της βόρειας και της νότιας πλευρές, οι δύο μεγαλύτεροι, έχουν διάμετρο 13 μέτρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης