Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Πρόκληση για την Ολλανδία η εισοδηματική ανισότητα και το χρέος των νοικοκυριών

Scope: Πρόκληση για την Ολλανδία η εισοδηματική ανισότητα και το χρέος των νοικοκυριών
Έκθεση της Scope για την Ολλανδία
Το πολύ υψηλό χρέος των νοικοκυριών (ειδικά στα στεγαστικά δάνεια) και η ολοένα αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα (αλλά και η ανισότητα των κοινωνικών παροχών) αποτελούν τις κύριες προκλήσεις για την οικονομία της Ολλανδίας (ΑΑΑ, σταθερό outlook), αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Βέβαια, ο οίκος αναφέρει πως τα ισχυρά δημόσια οικονομικά και η οικονομία με υψηλότερη εξειδίκευση, υποστηρίζουν τις αξιολογήσεις της χώρας.
«Το χρέος των νοικοκυριών φθάνει σήμερα στο 106% του ΑΕΠ.
Το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και η ύπαρξη ενός γενναιόδωρου μηχανισμού εκπτώσεως των ενυπόθηκων δανείων ενέτειναν τη συσσώρευση χρεών στην Ολλανδία.
Ταυτόχρονα, οι μισθοί των νοικοκυριών με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα έχουν παραμείνει σταθεροί, παρά την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας».
Ενδεικτικά, «ο λόγος χρέους προς εισόδημα ανήλθε σε 210% το τρίτο τρίμηνο του 2018, ο υψηλότερος δείκτης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.
Η ολλανδική κυβέρνηση έχει προγραμματίσει τη σταδιακή κατάργηση του μηχανισμού έκπτωσης των τόκων των ενυπόθηκων δανείων, ο οποίος πρόκειται να ξεκινήσει το 2020.
Η οικονομία είναι επισήμως κοντά στην πλήρη απασχόληση, αλλά η αγορά εργασίας διακρίνεται ολοένα και περισσότερο μεταξύ πολλών εργαζομένων με μερική απασχόληση και αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι, κατά μέσο όρο, κερδίζουν χαμηλότερους μισθούς από ό,τι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, ενώ έχουν περιορισμένη κοινωνική προστασία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ ενθάρρυναν την κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές για τη μείωση του χάσματος με τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και να προωθήσει την αύξηση των μισθών για ομάδες χαμηλού εισοδήματος.
Το χάσμα εισοδήματος από εργατικό δυναμικό αντικατοπτρίζεται, επίσης, στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων νοικοκυριών.
Ενώ το μέσο επίπεδο του πλούτου των νοικοκυριών αυξήθηκε μεταξύ του 2006 και του 2017, ο μέσος όρος μειώθηκε κατά την ίδια περίοδο, αφήνοντας το 50% των νοικοκυριών φτωχότερο το 2017 από ό,τι το 2006», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης