Οικονομία

FAZ: Οι επενδυτές εκτιμούν και πάλι την Ελλάδα - Καχυποψία στην Γερμανία για την αποπληρωμή ΔΝΤ

FAZ: Οι επενδυτές εκτιμούν και πάλι την Ελλάδα - Καχυποψία στην Γερμανία για την αποπληρωμή ΔΝΤ
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να ανακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών
«Οι επενδυτές εκτιμούν και πάλι την Ελλάδα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας, Frankfurter Allgemeine Ζeitung, όπου γίνεται ειδική αναφορά στην υποχώρηση των ελληνικών CDS αλλά και στις πληροφορίες περί πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ, ενδεχόμενο που προκαλεί ανησυχία στη Γερμανία.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών δεν αποδεικνύεται μόνο από την επιτυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου τον Μάρτιο αλλά και από την υποχώρηση των ελληνικών CDS.
«Η Ελλάδα επανακτά την εμπιστοσύνη στην κεφαλαιαγορά.
Αυτό δεν το αντανακλά μόνο η επιτυχής έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου στις 5 Μαρτίου, ακόμα περισσότερο εντυπωσιάζει η μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου: Από την αρχή του έτους η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ελλάδας μειώθηκε από 4,3 σε κάτω από 3,3%, κάτι το οποίο συνδέεται στην αγορά ομολόγων με αντίστοιχα κέρδη.
Η απόδοση βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2005» επισημαίνεται.
Την ίδια στιγμή, ανοδικά κινείται και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
«Έστω και αν οι αγορές μετοχών ανά τον κόσμο έχουν ανακάμψει από τις απώλειες του δεύτερου εξαμήνου του 2018, η πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου επισκιάζει τις περισσότερες άλλες αγορές.
Τα κέρδη των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι τα δεύτερα υψηλότερα μεταξύ των 94 κορυφαίων χρηματιστηριακών δεικτών εφέτος» αναφέρει η FAZ.
Ειδικά αναφορά γίνεται και στα ελληνικά ομόλογα, για τα οποία αναφέρεται «Οι επενδυτές, οι οποίοι εμπιστεύθηκαν την κυβέρνηση του Αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήδη από το 2015, ανταμείφθηκαν από τότε: η συνολική απόδοση των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου είναι 231%».
Ακολουθεί η Πορτογαλία με 23%, ενώ την ίδια τα γερμανικά ομόλογα απέδωσαν 7% και τα γαλλικά 9%.

Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Όσον αφορά τα σενάρια για πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο αυτό με καχυποψία καθώς ανησυχεί για οπισθοχώρηση όσον αφορά την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση «το χρέος προς το ΔΝΤ είναι πολύ ακριβό και η Ελλάδα θα μπορούσε να το χρηματοδοτήσει φθηνότερα στις χρηματοπιστωτικές αγορές».
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και εκτιμήσεις της DZ Bank, σύμφωνα με τις οποίες οι αγορές είναι θετικές όσον αφορά τα νέα ελληνικά ομόλογα, κάτι που αποδεικνύεται και από τη μείωση του spread έναντι των ιταλικών ομολόγων.
Στην αρχή του έτους ήταν στις 170 μονάδες βάσης και τώρα είναι σχεδόν 100 μονάδες βάσης λιγότερο.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης