Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η διαφθορά βαραίνει τη Λατινική Αμερική – Εξαίρεση σε Χιλή, Κόστα Ρίκα και Ουρουγουάη

Fitch: Η διαφθορά βαραίνει τη Λατινική Αμερική – Εξαίρεση σε Χιλή, Κόστα Ρίκα και Ουρουγουάη
Νέα έκθεση της Fitch για τη Λατινική Αμερική
Η έντονη ύπαρξη διαφθοράς βαραίνει αρνητικά τις αξιολογήσεις των κρατών της Λατινικής Αμερικής, σημειώνει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, αναφερόμενη και στο σκάνδαλο μεγατόνων της Odebrecht.
Ο άμεσος αντίκτυπος του σκανδάλου στις αξιολογήσεις είναι μέχρι στιγμής περιορισμένος για Βραζιλία και Γουατεμάλα, επισημαίνεται, ωστόσο οι πολιτικές επιπτώσεις έχουν γίνει αισθητές σε πολλές άλλες χώρες.
Η διαφθορά έχει επηρεάσει αρνητικά τους δείκτες διακυβέρνησης, τις δημόσιες επενδύσεις, την οικονομική ανάπτυξη, τα δημόσια οικονομικά και την ορμή των μεταρρυθμίσεων σε πολλές χώρες, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέες υποβαθμίσεις αξιολογήσεων, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος.

Image

«Η αυξημένη διαφθορά συνέβαλε στην αποδυνάμωση των δεικτών διακυβέρνησης, ενός βασικού στοιχείου στο μοντέλο αξιολόγησης της Fitch, σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Σε Μεξικό και Βραζιλία ο συνολικός δείκτης διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας μειώνεται περισσότερο τα τελευταία χρόνια.
Το σκάνδαλο του Odebrecht αφορούσε άμεσα πολιτικούς και ηγέτες σε διάφορες χώρες της περιοχής, με αποτέλεσμα την παραίτηση του προέδρου Pedro Pablo Kuczynski στο Περού και την ποινική καταδίκη του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Luis Inacio Lula da Silva, μεταξύ άλλων αξιωματούχων υψηλού επιπέδου.
Οι απαντήσεις των κυβερνήσεων σε χώρες που συνδέονται με το σκάνδαλο είναι μέχρι στιγμής μικτές.
Οι ισχυρότερες θεσμικές απαντήσεις υπήρξαν στη Βραζιλία και το Περού. (…)
Αντίθετα, υπήρξε πολύ λιγότερη πρόοδος στη διερεύνηση υποθέσεων διαφθοράς που συνδέονται με την Odebrecht σε άλλες χώρες, όπως η Αργεντινή, η Κολομβία και το Μεξικό. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι οι εισαγγελείς σε καθεμία από αυτές τις χώρες καθυστέρησαν ή δεν συμφώνησαν με τους όρους που απαιτούνται για την ανταλλαγή πληροφοριών με τις αρχές της Βραζιλίας.
Θα μπορούσε επίσης να αντανακλά ευρύτερες θεσμικές αδυναμίες.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής με τις υψηλότερες βαθμολογίες διακυβέρνησης -Χιλή, Κόστα Ρίκα και Ουρουγουάη- δεν εμπλέκονται στο σκάνδαλο», σχολιάζεται.

Image

Διαβάστε: Fitch: Παραμένει η καθοδική πίεση για τις αξιολογήσεις των κρατών της Λατινικής Αμερικής

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης