Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το κύμα του εθνικισμού ετοιμάζεται να σαρώσει την ΕΕ στις 26 Μαΐου - Μπορεί να ανακοπεί;

Το κύμα του εθνικισμού ετοιμάζεται να σαρώσει την ΕΕ στις 26 Μαΐου - Μπορεί να ανακοπεί;
Θα καταφέρει ο Salvini να ενώσει τα εθνικιστικά κόμματα; «Κλειδί» οι 100 εκατ. αναποφάσιστοι ψηφοφόροι
Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου 2019 τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύουν σημαντική ενίσχυση των εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.
Το διακύβευμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης είναι ίσως το σημαντικότερο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν αποκλείεται να καθορίσει τη μορφή της Ευρώπης τις επόμενες δεκαετίες.
Η Γηραιά Ήπειρος βιώνει μια πρωτοφανή κρίση ταυτότητας, η οποία κορυφώθηκε φυσικά με την απόφαση του βρετανικού λαού για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, διαδικασία η οποία θα είναι μακρά και επίπονη για όλους.
Οι πολιτικές λιτότητας, η παντοκρατορία του Βερολίνου, η μεταναστευτική κρίση, είναι μερικά από τα στοιχεία που ενίσχυσαν το ρεύμα των εθνικιστών και των ευρωσκεπτικιστών.
Μπορεί αυτό το κύμα να ανακοπεί έως τις εκλογές της 26ης Μαίου;
Δύσκολα είναι η απάντηση, κυρίως λόγω της απουσίας ενός πραγματικά προοδευτικού μετώπου, το οποίο θα μπορούσε να ενώσει τις δυνάμεις της προόδου και να πείσει τους Ευρωπαίους πολίτες να εμπιστευτούν ξανά την κοινή τους προοπτική.
Οι προοδευτικές δυνάμεις δείχνουν ανήμπορες να ανακόψουν τη δυναμική των εθνικιστικών δυνάμεων, οι οποίες έχουν ήδη εδραιωθεί πολιτικά σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.
Τα παραδοσιακά κόμματα απέτυχαν, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει συρθεί στην ακροδεξιά ατζέντα που επιβάλουν οι Orban της Ευρώπης.
Ακόμη και η προσπάθεια που έγινε τελευταία προκειμένου να μπει στη θέση του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, είχε πενιχρά αποτελέσματα, καθώς το ΕΛΚ δεν αντέχει να χάσεις τις έδρες που θα κερδίσει το Fidesz στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Από την άλλη πλευρά, Σοσιαλδημοκράτες και Αριστεροί δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι διαθέτουν μια πρόταση η οποία θα τους βγάλει από το αδιέξοδο, με κοινή ευρωπαϊκή προοπτική.
Υπό αυτό το πρίσμα, τα εθνικιστικά και ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της Ευρώπης ενώνουν τις δυνάμεις τους, με τον ηγέτη της Lega Matteo Salvini να αναδεικνύεται σε απόλυτο ηγέτη της προσπάθειας, καθώς το κόμμα του αναμένεται να συγκεντρώσει τις περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το CDU της Γερμανίας.

Δεύτερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο τα ακροδεξιά κόμματα αν ενωθούν με «ηγέτη» τον Salvini

Άλλωστε αν τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενωθούν, θα μπορούσαν να σχηματίσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Ευρωκοινοιβουλίου, η οποία συγκεντρώνει τα αποτελέσματα πολλών εθνικών δημοσκοπήσεων.
Τα ακροδεξιά κόμματα είναι χωρισμένα σε τρεις ομάδες.
Όμως αν ενωθούν, θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν 173 έδρες σε σύνολο 751 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Οι λαϊκιστές ενδέχεται να συγκεντρώσουν μόλις επτά έδρες λιγότερες από την πρώτη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο φαίνεται να συγκεντρώνει 180 έδρες, και πολύ περισσότερες από τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους που πρόκειται να συγκεντρώσουν 149 και 76 έδρες αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Lega του Salvini φαίνεται να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 26 έδρες, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Γερμανίας, οι οποίοι συγκεντρώνουν 30 έδρες.
Σε αντίθεση με προηγούμενες δημοσκοπήσεις, αυτή της Πέμπτης έλαβε υπόψη της και τη Βρετανία.
Τα αποτελέσματα ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή συμμαχία, καθώς το νέο Κόμμα του Brexit και το UKIP εμφανίζονται να κερδίζουν 13,5% και δέκα και εννέα έδρες αντίστοιχα.
Στην προηγούμενη δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές τα λαϊκιστικά κόμματα εμφανίζονταν να κερδίζουν 171 έδρες, έναντι 182 για το ΕΛΚ, 156 για τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και 79 για τη Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών.

«Κλειδί» οι 100 εκατ. αναποφάσιστοι

Σύμφωνα πάντως με την ενδιαφέρουσα ανάλυση του think tank «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR)», οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχίζουν να αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα,  υπάρχουν σχεδόν 100 εκατομμύρια αναποφάσιστοι ψηφοφόροι στο σύνολο των χωρών μελών.
Η έκθεση του ECFR με τίτλο, «Τι θέλουν πραγματικά οι Ευρωπαίοι: αποδόμηση πέντε μύθων», καταδεικνύει σύμφωνα με τον επικεφαλής του think tank, Mark Leonard, ότι το ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα βρίσκεται σε μια «κατάσταση έντονης αστάθειας, παρά πόλωσης» με αναποφάσιστους ψηφοφόρους που κινούνται «ρευστά μεταξύ κομμάτων της Δεξιάς και της Αριστεράς».
 Συγκεκριμένα, το 43% των ερωτηθέντων απάντησαν μετά βεβαιότητας ότι θα ψηφίσουν και 57% ότι δεν είναι σίγουροι.
«Ένα ποσοστό 70% είναι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι που δεν είναι ταγμένοι σε κανένα κόμμα», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων», οι πέντε μύθοι που καταρρίπτονται σε αυτές τις εκλογές είναι:

1) Οτι η ευρωπαϊκή πολιτική έχει μετατοπιστεί από τα παραδοσιακά κόμματα και έχουν χωριστεί σε «φυλές», με βάση κοινωνικά χαρακτηριστικά όπως καταγωγή, ηλικία, μόρφωση, «αριστερά και δεξιά» και θρησκευτικές πεποιθήσεις.
Αντίθετα, η έκθεση αναφέρει ότι η αλήθεια είναι ότι το εκλογικό σώμα είναι «ρευστό» με το volatility να αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό, καθώς υπάρχουν «σχεδόν 97 εκατ. ψηφοφόροι που είναι ακόμα αναποφάσιστοι».
2) Οι εκλογές θα είναι μια σύγκρουση μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στην Ευρώπη και εκείνων που πιστεύουν στο έθνος κράτος.
Αντίθετα, η δεξαμενή σκέψης αναφέρει ότι στην πραγματικότητα οι ψηφοφόροι «ανταποκρίνονται σε εκείνους τους πολιτικούς που κρίνουν ως αξιόπιστους για αλλαγές στους τομείς που τους ενδιαφέρουν».
3) Το μεταναστευτικό θα είναι το κεντρικό ζήτημα στις εκλογές.
Αντίθετα, η έκθεση λέει ότι εσωτερικά ζητήματα, «όπως ισλαμικός εξτρεμισμός, διαφθορά, υγεία καθώς και οικονομία και επίπεδο διαβίωσης αποτελούν επίσης σημαντικά θέματα.
4) Υφίσταται ένας διχασμός μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Η ECFR αναφέρει όμως ότι υπάρχει μάλλον ένα περιφερειακό συνονθύλευμα ανησυχιών και συμφερόντων παρά ένας διχασμός μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
5) Οι ευρωπαϊκές εκλογές είναι αποκλειστικά εθνικές.
Αντίθετα,η έκθεση αναφέρει ότι αυτές «ενδέχεται να είναι οι πρώτες πραγματικά διακρατικές ευρωπαϊκές εκλογές».
Σύμφωνα με τον Leonard, «αντί να κινείται προς τα άκρα, το ευρωπαϊκό εκλογικό σώμα είναι σε σύγχυση... κινούμενο προς πάσα κατεύθυνση, μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς, και από το λαϊκισμό στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα.
Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία για τα παραδοσιακά κόμματα να επανασυνδεθούν με τους ψηφοφόρους, αν μπορέσουν «να επαναπροσδιορίσουν εαυτούς ως τολμηρούς μεταρρυθμιστές, με πολιτικές που θα αλλάξουν τις ζωές των πολιτών προς το καλύτερο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης