Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών – Αναμετρώνται Poroshenko και Zelensky

Ουκρανία: Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών – Αναμετρώνται  Poroshenko και Zelensky
O νικητής των σημερινών εκλογών θα είναι πρόεδρος της Ουκρανίας για την επόμενη 5ετία , με αυξημένες εξουσίες σε θέματα ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται σήμερα, Κυριακή 21/4, στην Ουκρανία και οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο Petro Poroshenko και τον κωμικό Volodymyr Zelensky, που ήταν οι δύο πρώτοι, μεταξύ συνολικά 39 υποψηφίων στον πρώτο γύρο.
O νικητής των σημερινών εκλογών θα είναι πρόεδρος της Ουκρανίας για τα επόμενα πέντε χρόνια και με αυξημένες εξουσίες σε θέματα ασφάλειας, άμυνας και εξωτερικής πολιτικής.
Οι κάλπες άνοιξαν στις 8:00 και θα κλείσουν 12 ώρες αργότερα, ενώ ένα δικαστήριο στο Κίεβο απέρριψε αίτημα που ζητούσε να απαγορευτεί η συμμετοχή του Zelensky στις εκλογές.
Συγκεκριμένα, ένας άνδρας είχε καταγγείλει ότι η διανομή δωρεάν εισιτηρίων για προεκλογική συγκέντρωση του Zelensky συνιστούσε δωροδοκία.
Την Παρασκευή 19/4 οι δύο υποψήφιοι εμφανίστηκαν στο ολυμπιακό στάδιο του Κιέβου για το πρώτο μεταξύ τους debate.
Πάντως, στον πρώτο γύρο ο Zelensky συγκέντρωσε 30% στον πρώτο γύρο, σχεδόν διπλάσιο από το 15,95% του Poroshenko, ενώ ηγείται και των δημοσκοπήσεων έναντι του Poroshenko.
Ο 41χρονος Zelensky είναι γνωστός στην Ουκρανία από τη σατιρική τηλεοπτική εκπομπή του, στην οποία υποδυόταν έναν καθηγητή που κατά λάθος γινόταν πρόεδρος της χώρας και τώρα κατεβαίνει στις προεδρικές εκλογές με ένα κόμμα που έχει το ίδιο όνομα με τον καθηγητή που υποδυόταν.
Χωρίς πολιτική εμπειρία, η προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι διαφέρει από τους άλλους, παρά στις σταθερές πολιτικές του ιδέες.
O απερχόμενος πρόεδρος χαρακτήρισε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ένα σκληρό μάθημα.
Ο 53χρονος Poroshenko είναι δισεκατομμυριούχος και κέρδισε τις εκλογές του 2014, εκμεταλλευόμενος μία εξέγερση που ανέτρεψε την τότε φιλορωσική κυβέρνηση.
Την περασμένη εβδομάδα ο Poroshenko προσπάθησε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο Zelensky δεν εμφανίστηκε σε ένα debate.
Eπί της ουσίας, οι Ουκρανοί καλούνται να αποφασίσουν αν θα δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στον Poroshenko ή, αν θα επιλέξουν ένα νέο και άφθαρτο πρόσωπο, όπως ο Zelensky.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης