Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Υεμένη: Οι σιίτες αντάρτες μπορούν να πλήξουν «στρατηγικούς» στόχους σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ

tags :
Υεμένη: Οι σιίτες αντάρτες μπορούν να πλήξουν «στρατηγικούς» στόχους σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ
Υεμένη: Οι σιίτες αντάρτες μπορούν να πλήξουν «στρατηγικούς» στόχους σε Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ
Ο ηγέτης του κινήματος των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης προειδοποίησε ότι οι μαχητές του μπορούν να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον «στρατηγικών» στόχων στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα δύο κράτη-πυλώνες της στρατιωτικής συμμαχίας που επενέβη στον πόλεμο στη φτωχότερη χώρα του αραβικού κόσμου τον Μάρτιο του 2015.
Σύμφωνα με τον Άμπντελ Μαλίκ Αλ Χούθι, οι δυνάμεις του διαθέτουν πυραύλους ικανούς «να πλήξουν το Ριάντ, το Ντουμπάι και το Αμπού Ντάμπι» εάν η βία κλιμακωθεί εκ νέου στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντάιντα (δυτικά), όπου τελεί σε ισχύ μια εύθραυστη εκεχειρία.
«Είμαστε έτοιμοι να θυσιαστούμε.
Είμαστε έτοιμοι, έχουμε άνδρες, χρήματα και όπλα», είπε ο Χούθι σε μια σπάνια συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο που ελέγχουν οι αντάρτες, το Αλ Μασίρα.
Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας επενέβη στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι και εναντίον των Χούθι, οι οποίοι είχαν κυριεύσει τεράστιες εκτάσεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, στα τέλη του 2014.
Οι σιίτες αντάρτες, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, έχουν εκτοξεύσει αρκετές φορές πυραύλους εναντίον της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας, ενώ χρησιμοποιούν επίσης τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV). Οι περισσότεροι βαλλιστικοί πύραυλοι που έχουν εκτοξεύσει έχουν αναχαιτιστεί από τις αντιαεροπορικές άμυνες του Ριάντ.
Ο ΟΗΕ πέτυχε τη σύναψη οριστικής συμφωνίας των αντιμαχόμενων πλευρών για την αποχώρηση των μαχητών τους από τη Χοντάιντα, διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας ο ειδικός επιτετραμμένος του Οργανισμού για την Υεμένη, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, χωρίς να διευκρινίσει την προθεσμία για αυτή.
Η απόσυρση των στρατευμάτων αποτελεί στοιχείο-κλειδί για να παραμείνει σε ισχύ η εκεχειρία στη Χοντάιντα, κάτι που είχε συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις τις οποίες οργάνωσε στις αρχές του Δεκεμβρίου ο ΟΗΕ στη Σουηδία, αλλά δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Η σύρραξη στην Υεμένη έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Η πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που ανάγεται στο 2016, έκανε λόγο για 10.000 νεκρούς από το 2015, ωστόσο πέρυσι ΜΚΟ εκτιμούσαν πως ο αριθμός των θυμάτων είναι σχεδόν εξαπλάσιος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης