Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Έτοιμη να καταδικάσει τη Goldman Sachs για το σκάνδαλο στη Μαλαισία η δικαιοσύνη

ΗΠΑ: Έτοιμη να καταδικάσει τη Goldman Sachs για το σκάνδαλο στη Μαλαισία η δικαιοσύνη
Έτοιμη η αμερικανική δικαιοσύνη να καταδικάσει τη Goldman Sachs για το σκάνδαλο στη Μαλαισία 
Η δικαιοσύνη των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται ένα βήμα πριν κρίνει ένοχη τη Goldman Sachs για ρόλο της στο σκάνδαλο μεγατόνων με το επενδυτικό Ταμείο 1MDB στη Μαλαισία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές.
Η τιμωρία αναμένεται να είναι πολύ σκληρή, με τα μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για τη σκληρότερη ποινή που θα έχει επιβληθεί ποτέ στη Goldman.
Στον απόηχο της είδησης, η μετοχή υποχωρεί:

Image

Υπενθυμίζεται πως η Μαλαισία έχει ζητήσει αποζημίωση ύψους 7,5 δισ. δολαρίων από την Goldman Sachs για την υπόθεση του του κρατικού επενδυτικού ταμείου, η οποία αφορά υπόθεση διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος.
Ο ρόλος της Goldman Sachs στις πρακτικές του κρατικού 1MDB εξεταζόταν επί πολλούς μήνες τελευταία.
Μάλιστα, εσχάτως έχουν βρεθεί στοιχεία καθώς τα μισά από τα κέρδη του 1MDB, κυριολεκτικά εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας λίγες ημέρες μετά τη μεταφορά τους σε ελβετική τράπεζα.
Ένα τμήμα των χρημάτων βρέθηκε στη συνέχεια στον λογαριασμό του πρωθυπουργού της χώρας, Najib Razak.
Πρόκειται συγκεκριμένα για τα 3 δισ. δολάρια που άντλησε η Goldman Sachs από την έκδοση ομολόγων την οποία ανέλαβε για λογαριασμό του 1MDB και τα οποία υποτίθεται ότι προορίζονταν για τη χρηματοδότηση μεγάλου οικοδομικού έργου στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας με σκοπό την τόνωση της οικονομίας της.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, όπως και ο γενικός εισαγγελέας που τον απήλλαξε τον Ιανουάριο, υποστηρίζουν ότι τα χρήματα στον λογαριασμό του δεν ήταν παρά μια νόμιμη χορηγία από τη Σαουδική Αραβία και ότι το μεγαλύτερο μέρος τους έχει ήδη επιστραφεί.
Την ίδια ώρα όμως, η Μαλαισία έχει απαγγείλει επίσης κατηγορίες κατά των πρώην τραπεζιτών της Goldman, Tim Leissner και Roger Ng.
Ο πρώτος είχε διατελέσει πρόεδρος του τμήματος Νοτιανατολικής Ασίας και αποχώρησε από την επενδυτική τράπεζα το 2016.
Ο δεύτερος ήταν γενικός διευθυντής έως και την αποχώρησή του τον Μάιο του 2014.
Δίωξη έχει επίσης ασκηθεί κατά της πρώην υπαλλήλου του 1MDB, Jasmine Loo και του χρηματιστή Jho Low.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, οι κατηγορίες εγείρονται από τα έσοδα των τριών ομολόγων, που εξέδωσαν θυγατρικές του 1MDB με σύμβουλο και ανάδοχο την Goldman Sachs.

Διαβάστε: Wall Street: Ουραγός μεταξύ των κολοσσιαίων επενδυτικών τραπεζών η Goldman Sachs

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης