Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ το 62% των Ελλήνων

Ευρωβαρόμετρο: Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ το 62% των Ελλήνων
Υπέρ της ΕΕ το 62% των Ελλήνων
Υπέρ της παραμονής στην ΕΕ θα τασσόταν το 62% των Ελλήνων, σε περίπτωση που διεξαγόταν δημοψήφισμα για τη συμμετοχή ή όχι στο μπλοκ, σύμφωνα με τα στοιχεία του εαρινού ευρωβαρόμετρου που δόθηκαν στη δημοσιότητα.
Έναν μόλις μήνα πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι η στήριξη για την ΕΕ συνοδεύεται από την πεποίθηση της ευρείας πλειοψηφίας των πολιτών (68%) ότι τα κράτη-μέλη έχουν ωφεληθεί συνολικά από τη συμμετοχή τους στην ΕΕ -ποσοστό που αποτελεί ιστορικό υψηλό από το 1983- ενώ το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι βλέπουν θετικά τη συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ.
Όπως προκύπτει από την πανευρωπαϊκή έρευνα, τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες είναι η οικονομία και η ανάπτυξη, η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, το μεταναστευτικό και προσφυγικό και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Οι Έλληνες πολίτες θέτουν ως βασικό ζήτημα με ποσοστό 85% την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και ακολουθούν η βελτίωση της οικονομίας και η ανάπτυξη (81%) και η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού με 59%.
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (51%) θεωρούν ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ, σε σχέση με μόλις 22% στην Ελλάδα, αυξημένο ωστόσο κατά 6 μονάδες από την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα.
Οι Έλληνες εμφανίζονται να γνωρίζουν σε μεγάλη πλειοψηφία την ημερομηνία διαγωγής των ευρωπαϊκών εκλογών.
Συνολικά στην Ελλάδα το 57% των ερωτηθέντων γνωρίζει πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν συνολικά στην ΕΕ το ποσοστό αγγίζει μόλις το 38%.
Το 28% των Ελλήνων δηλώνει ότι θα ψηφίσει στις ευρωεκλογές, το 26% το θεωρεί πολύ πιθανό, ενώ το 31% εμφανίζεται απρόθυμο να βρεθεί στην κάλπη.

Image

Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, αν διεξαγόταν δημοψήφισμα με ερώτημα την παραμονή ή όχι της χώρας μας στην ΕΕ, οι Έλληνες πολίτες θα επέλεγαν σε ποσοστό 62% την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ένωση καταγράφονται στις ηλικίες μέχρι 24 ετών (75%) και 40 έως 54 ετών (ποσοστό 64%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στις ηλικίες 25 έως 39 ετών (57%).
Συνολικά, στην ΕΕ το ποσοστό υπέρ της παραμονής αγγίζει το 68%, με τα χαμηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Τσεχία (47%) και την Ιταλία (49%).
Τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την έξοδό τους από την ΕΕ το 45% των Βρετανών δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ένωση ενώ το 37% υπέρ της αποχώρησης της χώρας.

Image

Κατά μέσο όρο το 50% των ερωτηθέντων σε επίπεδο ΕΕ αισθάνεται ότι τα πράγματα δεν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση είτε στην ΕΕ είτε στη χώρα τους, εντούτοις , το 54% των Ευρωπαίων πολιτών θα ήθελαν να δουν το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να ενισχύεται στο μέλλον, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 70%, ενισχυμένο κατά 9 μονάδες σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η συλλογή στοιχείων έλαβε χώρα το διάστημα 19 Φεβρουαρίου - 4 Μαρτίου 2019 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 27.973 Ευρωπαίων επί του γενικού πληθυσμού με ηλικία 15 ετών και άνω.
Στην Ελλάδα έλαβαν μέρος 1.016 άτομα. Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική κατάσταση κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι μέσες τιμές για την ΕΕ έχουν υπολογιστεί στη βάση των 27 κρατών μελών, με τα αποτελέσματα για το Ηνωμένο Βασίλειο να εμφανίζονται ως πρόσθετες πληροφορίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης