Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα - Τσίπρας: Αφήνουμε πίσω την κρίση και την εξάρτηση από τους δανειστές

Ενδιαφέρον των Κινέζων για επενδύσεις στην Ελλάδα - Τσίπρας: Αφήνουμε πίσω την κρίση και την εξάρτηση από τους δανειστές
Διμερείς συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping και με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Keqiang θα έχει ο κ.Τσίπρας
Την θέση ότι οι στοχεύσεις της Πρωτοβουλίας του σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού» συμβαδίζουν με τους περιφερειακούς οικονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και που θέλουμε να προωθήσουμε, αφήνοντας πίσω μας την κρίση και την εξάρτηση από τους δανειστές μας» διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο δεύτερο Φόρουμ Πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road Initiative), που διεξάγεται στο Πεκίνο.
Ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας και όχι ως συνόρου της Δύσης με την Ανατολή αλλά και ως περιφερειακού κόμβου ανάπτυξης που αποκτά παγκόσμια εμβέλεια και σημασία.
«Για την Ελλάδα, είναι εμφανές ότι οι στοχεύσεις της Πρωτοβουλίας του σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού» συμβαδίζουν με τους περιφερειακούς οικονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και που θέλουμε να προωθήσουμε, αφήνοντας πίσω μας την κρίση και την εξάρτηση από τους δανειστές μας» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η συνεργασία και η εξωστρέφεια είναι το μέλλον, για αυτό και η Ελλάδα έχει εκεί στραμμένη την προσοχή.
«Η Ελλάδα, σήμερα, εκμεταλλεύεται τη μοναδική γεωπολιτική της θέση στο αντάμωμα τριών ηπείρων, καθώς και τον ρόλο της ως δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια στη ναυτιλία και τον τουρισμό.
Θέλουμε η γειτονιά μας, η ΝΑ Μεσόγειος αλλά και τα Βαλκάνια να μην είναι το σύνορο ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, αλλά να είναι η γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή.
Να  γίνει η περιοχή μας παγκόσμιος κόμβος μεταφορών, ενέργειας και εμπορίου», υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε στην επένδυση της κινεζικής COSCO στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, τον Πειραιά, υπογραμμίζοντας πως έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια.
«Το λιμάνι εξελίσσεται σε παγκόσμια πύλη προς την Ευρώπη για προϊόντα που έρχονται από κινεζικά και ασιατικά λιμάνια μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.
Στόχος μας είναι να συνδεθεί με δίκτυα μεταφορών προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.
Ειδικά τα δίκτυα που αναπτύσσονται ταχέως προς τον κάθετο άξονα Βουλγαρίας-Μαύρης Θάλασσας και Ρουμανίας, αλλά και Βόρειας Μακεδονίας-Σερβίας, δεδομένου ότι μετά από σχεδόν 30 χρόνια λύσαμε το θέμα του ονόματος.
Δίκτυα διασυνδεσιμότητας που θα ενισχυθούν με τις επενδύσεις της Κίνας στη χώρα μας, στον χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό τομέα κατά την επόμενη περίοδο» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θετικά λόγια στην πρωτοβουλία του σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού».



«Ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού μπορεί να αποτελέσει ένα όραμα και μία πρωτοβουλία με εξαιρετικά σημαντική στόχευση που θα αφορά το μέλλον αλλά θα παίρνει παραδείγματα από το παρελθόν.

Η σχέση ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή ήταν πάντα μια σχέση ιδιαίτερη.
Ο πόλεμος και η αντιπαράθεση δηλητηρίαζε πάντα τις σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή αλλά υπήρχε πάντοτε κι ένα νήμα ειρήνης και συνεργασίας που ένωνε την Ευρασία, τη Δύση και την Ανατολή.
Και αυτό ήταν το νήμα του εμπορίου.
Η ιστορία του ελληνικού λαού ως δύναμη πολιτισμού, ως δύναμη εμπορίου, ως δύναμη ναυτιλίας και διπλωματίας ήταν πάντοτε στενά συνδεδεμένη με αυτό το ειρηνικό νήμα, που ένωνε πάντοτε τη Δύση με την Ανατολή. Σήμερα, με σύγχρονους όρους πρέπει πάλι να δουλέψουμε για την ανάπτυξη αυτού του ειρηνικού νήματος, με σύγχρονους όρους, που σημαίνει με όρους παγκόσμιου διαδρόμου διασυνδεσιμότητας.
Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί, με εξωστρέφεια και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στους διεθνείς κανόνες» είπε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή οδηγεί στην επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και στην αναβάθμιση των μεταφορών, της ενεργειακής συνεργασίας και της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας.
«Η ευημερία των λαών προφανώς και πρέπει να περνάει από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, της ενίσχυσης του διεθνούς εμπορίου, της ανάπτυξης, των οικονομικών σχέσεων.
Η ευημερία των ανθρώπων περνάει μέσα από την καταπολέμηση της φτώχειας και την εξάλειψη των ανισοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
«Η Ελλάδα προωθεί τη διμερή στρατηγική της σχέση με την Κίνα, έχει αναπτύξει μια εξαιρετικά επιτυχή πρωτοβουλία με την Βουλγαρία-Ρουμανία και Σερβία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη υποδομών, έλυσε -όπως είπαμε - το θέμα του ονόματος με τη Βόρεια Μακεδονία και συνδέει τα Βαλκάνια με την Ανατολική Μεσόγειο μέσω μιας στενής συνεργασίας με την Κύπρο και Αίγυπτο καθώς και άλλες χώρες της περιοχής.
Με το νέο ρόλο που έχουμε αναλάβει στην περιοχή μας, διαβλέπουμε ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων που διέπουν τους όρους του εμπορίου καθώς και των επιμέρους δεσμεύσεών μας ως μέλη της ΕΕ.
Διαβλέπουμε την ανάγκη για μια νέα παγκόσμια οικονομική ισορροπία ανάπτυξης, που να συμπεριλαμβάνει την Κίνα ακόμα περισσότερο.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων ΕΕ-Κίνας, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης, στρατηγικής, εταιρικής, διμερούς μας σχέσης, στο πλαίσιο αυτής της Πρωτοβουλίας, αλλά και της Πρωτοβουλίας 17+1 στην οποία προσχωρήσαμε πρόσφατα, θεωρούμε ότι έχουμε μπροστά μας λαμπρές προοπτικές» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Συναντήσεις με τον πρόεδρο Xi Jinping και με τον πρωθυπουργό Li Keqiang





Oπρωθυπουργός παρακάθησε σε γεύμα με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang, ενώ ακολούθησαν διμερείς συναντήσεις με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Li Keqiang (15:30 τοπική) και με τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping (17:00 τοπική) και στις 19:30 θα παραβρεθεί στο επίσημο δείπνο του φόρουμ.
Σήμερα έπεσαν οι υπογραφές και για το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα.




Το τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας θα υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής επικεφαλής του κινεζικού υπερυπουργείου για την οικονομική ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση (NDRC) Zhang Yong, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.
Αύριο, Μ. Σάββατο, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην 1η Στρογγυλή Τράπεζα ηγετών, με θέμα: «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

Την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας - Κίνας τα τελευταία χρόνια και τον ρόλο της Ελλάδας στις ευρω-κινεζικές σχέσεις, υπογράμμισαν τόσο ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Κίνας όσο και ανώτατος αξιωματούχος του ΚΚΚ, με τους οποίους συναντήθηκε, σήμερα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Πεκίνο, όπου συμμετείχε και μίλησε το πρωί στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον «Δρόμο του Μεταξιού» (Belt and Road Initiative).
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping επικεντρώθηκαν στο μέλλον της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων, ενώ οι συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Li Keqiang και το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang (τέταρτος στην ιεραρχία του κόμματος) είχαν ως βασικό αντικείμενο διάφορες πτυχές της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.
Ο πρόεδρος της Κίνας, ο οποίος με πολύ έντονο τρόπο υπογράμμισε, στην πρωινή του ομιλία, με την οποία εγκαινίασε τις εργασίες του φόρουμ, την πρόθεση της Κίνας να «ανοίξει» την αγορά της, εξέφρασε κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, την ευγνωμοσύνη του για τον ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στις ευρω-κινεζικές σχέσεις, ενώ υπογράμμισε και το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν «η πρώτη δυτικοευρωπαϊκή χώρα που υπέγραψε μνημόνιο για την Πρωτοβουλία "Belt and Road", γεγονός που λειτούργησε ενθαρρυντικά και για άλλες χώρες».
«Ο στόχος της πρωτοβουλίας BRI συμπίπτει με τον στόχο σας να καταστείτε περιφερειακός κόμβος logistics και μεταφορών, διεθνούς σημασίας. Η σημασία σας για την περιοχή ενισχύεται σημαντικά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κινέζος πρόεδρος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός στάθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο γεγονός ότι την πρώτη φορά που επισκέφθηκε ο κ. Τσίπρας την Κίνα, το 2016 (σ.σ. συνολικά έχει πραγματοποιήσει τρεις επισκέψεις ως πρωθυπουργός) «η Ελλάδα ήταν σε δύσκολη θέση, αλλά ξεπεράσατε θριαμβευτικά την κρίση».
Στις επαφές του κ. Τσίπρα με την πολιτική ηγεσία της Κίνας τονίστηκε επίσης η σημασία της επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, στην Κίνα, το επόμενο διάστημα.

Κινεζικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε τεχνολογία, logistics, υποδομές - «Ξεκλείδωσε» και ο κρόκος

Στις συναντήσεις με τους τρεις Κινέζους ανώτατους αξιωματούχους εκφράστηκε η πρόθεση, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, να ενισχύσει η Κίνα τις επενδύσεις της στην Ελλάδα (τεχνολογία, Logistics, υποδομές, άνοιγμα τράπεζας), με τον κ. Τσίπρα να τονίζει επίσης την ανάγκη αύξησης των ελληνικών εξαγωγών προς την κινεζική αγορά, υπό το φως μάλιστα της απόφασης της Κίνας να ανοίξει την αγορά της σε ελληνικά αγροτικά και άλλα (π.χ. ναυτικός εξοπλισμός) προϊόντα.
Έγινε επίσης δεκτό να εξάγει η Ελλάδα στην Κίνα κρόκο Κοζάνης και το κείμενο της σχετικής συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα, ενώ εντός τριμήνου αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα επιτροπή ελέγχου προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για έγκριση εξαγωγής κερασιών στην κινεζική αγορά.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι, με τους οποίους είχε σήμερα συνομιλίες ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκαν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, να εξετάσουν κατά προτεραιότητα προτάσεις της Ελλάδας για εξαγωγές φρούτων (πορτοκάλια, μανταρίνια, σταφύλια), ενώ υπήρξε και δέσμευση για επίλυση οιονδήποτε θεμάτων είχαν δημιουργηθεί σε παλαιότερα έτη με ελληνικά προϊόντα, τα οποία εμπεριείχαν το όνομα «Μακεδονικό».
Καταλύτης για την επιτάχυνση της έγκρισης εισαγωγής ελληνικών αγροτικών προϊόντων αλλά και το κλείσιμο masterplan για το λιμάνι του Πειραιά υπήρξε, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η επίσκεψη του πρωθυπουργού αλλά και η συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία «17+1», μια κίνηση για την οποία συνεχάρη τον κ. Τσίπρα ο Κινέζος πρωθυπουργός κατά τη σημερινή τους συνάντηση.
Εκτός των επαφών που είχε με την κινεζική πολιτική ηγεσία, ο πρωθυπουργός είχε επαφές και με στελέχη της Huawei και, όπως προκύπτει, η εταιρεία εξετάζει σοβαρά την προοπτική να λειτουργήσει ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης (research and development center) στην Ελλάδα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης