Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Γαλλία - Σταθερό το trend

DBRS: Επιβεβαιώνεται σε «ΑΑΑ» η Γαλλία - Σταθερό το trend
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Γαλλίας από τη DBRS Ratings
Σε «ΑΑΑ» διατήρησε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας η DBRS Ratings, χωρίς να μεταβάλλει τις σταθερές προοπτικές (trend) επαναξιολόγησης.
Ο καναδικός οίκος αναμένει επιβράδυνση της ανάπτυξης στο 1,4% τη διετία 2018-2091, από 1,8% πέρυσι, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να φθάνει το 3,1% και 2% την επόμενη διετία, αντίστοιχα -από 2,5% το 2018.
Οι αξιολογήσεις βασίζονται στην πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία της Γαλλίας, στους ισχυρούς δημόσιους θεσμούς και στην ευελιξία της χρηματοδότηση.
Σύμφωνα με την άποψη της DBRS, οι πρόσφατες αναθεωρήσεις των κυβερνητικών στόχων για το χρέος και το έλλειμμα δεν αντικατοπτρίζουν την υποχώρηση των αρχών από τις πολιτικές δεσμεύσεις τους.
Παρά τις δυσκολίες που συνδέονται με τις συνεχιζόμενες δημόσιες διαμαρτυρίες, η DBRS αναμένει η κυβέρνηση να συνεχίσει να πιέζει για την εφαρμογή φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική ισορροπία και θα μειώσουν το δημόσιο χρέος της.
Τα πλεονεκτήματα της χώρας αντισταθμίζονται κυρίως από τη διαρθρωτικά υψηλή δημόσια δαπάνη και το υψηλό δημόσιο χρέος.
Ακόμη και αν η κυβέρνηση έχει πετύχει τη μείωση των δημοσίων δαπανών σύμφωνα με τους ισχύοντες στόχους της για το 2022, οι δημόσιες δαπάνες στη Γαλλία θα εξακολουθήσουν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του ονομαστικού ΑΕΠ και θα παραμείνουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο των δημόσιων δαπανών της ΕΕ.
Ακόμη και όταν το έμμεσο κόστος του χρέους μειωθεί, το υψηλό χρέος μειώνει την ικανότητα της χώρας να ανταποκρίνεται σε μελλοντικές διαταραχές.
Μετά την πρώτη θητεία της κυβέρνησης -που χαρακτηρίζεται από την επιτυχή μετάβαση των διαρθρωτικών φόρων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας και των προϊόντων- η χώρα άρχισε να αντιμετωπίζει νέες οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις πέρυσι που ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει τους μακροοικονομικούς στόχους.
Ενώ η οι κοινωνικές εντάσεις με τα Κίτρινα Γιλέκα έχει μετριαστεί από τις αρχικές εκρήξεις του Νοεμβρίου 2018, οι διαμαρτυρίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, σχολιάζεται.
Ο τραπεζικός κλάδος φαίνεται να είναι σε θέση να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη. Οι ισολογισμοί των τραπεζών έχουν ενισχυθεί και οι συνθήκες πίστωσης παραμένουν σε γενικές γραμμές θετικές για την οικονομική ανάκαμψη.
Τα χαμηλά εγχώρια επιτόκια και οι ισχυροί δείκτες εμπιστοσύνης συνέβαλαν στην αύξηση της πιστωτικής επέκτασης.
Το συνδυασμένο χρέος του νοικοκυριού και του μη χρηματοπιστωτικού τομέα αυξήθηκε κατά περίπου 25% του ΑΕΠ σε περίπου 130% στη δεκαετία έως το τρίτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τη Banque de France.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης