Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης των Σοσιαλιστών και τα σενάρια για τις συμμαχίες - Ρυθμιστές οι εθνικιστές του VOX, στην αφάνεια το ΡΡ

Ισπανία: Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης των Σοσιαλιστών και τα σενάρια για τις συμμαχίες - Ρυθμιστές οι εθνικιστές του VOX, στην αφάνεια το ΡΡ
Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 28,68%, το PP έρχεται δεύτερο με το 16,70%, το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos είναι τρίτο με 15,86%, ενώ οι Podemos συγκεντρώνουν 14,31% - Το ακροδεξιό κόμμα Vox μπαίνει στο εθνικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την ίδρυσή του
«Αποδείξαμε στον κόσμο ότι μπορούμε να νικήσουμε την αντίδραση και την εξαπάτηση», δήλωσε ο νικητής των ισπανικών εκλογών Pedro Sanchez ευχαριστώντας -όπως είπε- «από καρδιάς» τα 7,4 εκατομμύρια ψηφοφόρων που έφεραν το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην πρώτη θέση.
Οι Σοσιαλιστές απέσπασαν δύο εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από ό,τι το 2016.
«Το πετύχαμε: το PSOE έχει κερδίσει τις εκλογές, νίκησε το μέλλον και το παρελθόν ήττήθηκε» τόνισε ο σοσιαλιστής ηγέτης που διαθέτει πλέον 123 βουλευτές - σχεδόν 40 περισσότερους σε σύγκριση με το 2016.
Σημειώνεται ότι με το 99,98% των ψήφων καταμετρημένο, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 28,68% των ψήφων και εξασφαλίζει 123 από τις 350 έδρες της Βουλής.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) έρχεται δεύτερο με το 16,70% των ψήφων και 66 έδρες, το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos είναι τρίτο με 15,86% και 57 έδρες, ενώ το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συγκεντρώνει 14,31% των ψήφων και βλέπει τον αριθμό των εδρών του να συρρικνώνεται στις 42.
Το ακροδεξιό κόμμα Vox μπαίνει στο εθνικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, αφού έλαβε 10,26% των ψήφων (από 0,2% το 2016) και θα καταλάβει 24 έδρες.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες που η ακροδεξιά θα καταλάβει έδρες στη Βουλή της Μαδρίτης και ο ηγέτης του Vox, διεμήνυσε ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή».

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

O Sanchez θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αλλά χρειάζεται να συνεργαστεί με τους Podemos του Pablo Iglesias που διαθέτουν 42 έδρες και το Καταλανικό PNV για να εξασφαλίσει τις 176 έδρες που εγγυώνται την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Στο Φεράθ -την έδρα του κόμματος, όπου η κυκλοφορία είχε διακοπεί ως τις πρώτες πρωινές ώρες από τους χιλιάδες οπαδούς των Σοσιαλιστών- το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα ήταν «Όχι συνεργασία με τον Ριβιέρα», όπως έγραψε η El Pais, επισημαίνοντας ότι οι οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζητούσαν από τον Sanchez να μην συμφωνήσει σε μια συνεργασία με τους κεντροδεξιούς Πολίτες του Albert Rivera.
«Θα προχωρήσουμε με βάση τις αξίες μας, τις αξίες της Αριστεράς», απάντησε ο Sanchez.
«No pasaran! Αυτό είναι πλέον σαφές» προσέθεσε ο γενικός γραμματέας του PSOE από το μπαλκόνι αποσαφηνίζοντας την κατάσταση.
«Ο Sanchez έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος» γράφει η καταλανική El Periodico και προσθέτει: «Νίκησε με μεγάλη διαφορά τον μεγάλο αντίπαλό του -το Λαϊκό Κόμμα του Pablo Casado-, αλλά χρειάζεται μετεκλογικές συμφωνίες για να σχηματίσει κυβέρνηση, στις οποίες ενεργά ή παθητικά θα συμμετέχουν και οι αυτονομιστές (και δεν ήθελε αυτό το σενάριο).
Θα παραμείνει στο παλάτι Μονκλόα, αλλά η πορεία των συμφωνιών θα είναι πολύπλοκη. Το ξέρει.
Ο Pablo Iglesias και οι Unidos Podemos, σώζουν την κατάσταση αν και με ένα αποτέλεσμα πολύ χειρότερο από αυτό που είχαν το 2015 ή το 2016, αλλά αρκετά ισχυρό για να λειτουργήσουν μαζί με τους σοσιαλιστές και να ζητήσουν να μπουν στην κυβέρνηση».
«Η στρατηγική του Sanchez να ενσπείρει τον φόβο της Ακροδεξιάς λειτούργησε και το PSOE κατάφερε να ανακαταλάβει 1.980.000 ψηφοφόρους που τον είχαν εγκαταλείψει μεταξύ 2015 και 2016.
Με καταμετρημένο το 99,93% των ψήφων, κάπου 7.474.000 Ισπανοί έδειξαν ότι εμπιστεύονται τους Σοσιαλιστές» γράφει η ABC, τονίζοντας ότι θεωρείται μάλλον αδύνατη μια συμφωνία με τους Πολίτες.
«Ο πορτοκαλί σχηματισμός των Πολιτών, που μετατράπηκε σε τρίτη πολιτική δύναμη, φτάνει τις 57 έδρες και αν συνεργάζονταν με τον Sanchez θα είχαν συνολικά 180 βουλευτές, τέσσερις περισσότερους από τους 176 της απόλυτης πλειοψηφίας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των πολιτών, Albert Rivera, αρνήθηκε και πάλι χθες το βράδυ οποιαδήποτε επιλογή συμφωνίας με τον Sanchez, επιλέγοντας να παραμείνει στην αντιπολίτευση» γράφει η El Pais.
«Χωρίς τον πορτοκαλί σχηματισμό, ο Sanchez δεσμεύεται να συμφωνήσει με τους Podemos προσθέτοντας στην εξίσωση είτε το ERC είτε το JxC και το PNV» προσθέτει.
«Η άνοδος των Σοσιαλιστών κατέστη δυνατή μόνο λόγω της αιμορραγίας που υπέστη ο μοβ σχηματισμός των Podemos.
Η μεταφορά ψηφοφόρων μεταξύ των δύο κομμάτων είναι ακόμα ζωντανή, αν και αυτή τη φορά δούλεψε αντίστροφα απ΄ ό,τι το 2015 και το 2016.
Έτσι, οι Podemos έχασαν 29 έδρες και απώλεσαν την τρίτη θέση στη Βουλή από τους Πολίτες.
Ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Pablo Iglesias, είχε υποσχεθεί να ανοίξει διάλογο για μια ανανέωση της ηγεσίας εάν το κόμμα συγκέντρωνε λιγότερο από το 15% των ψήφων.
Έμεινε στο 14,31%, αλλά το θεώρησε "αρκετό"».
Παρά την υποχώρησή τους, οι Podemos θα έχουν πιθανώς την ικανότητα να θέσουν όρους στην ημερήσια διάταξη της επόμενης σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ακριβώς τον στόχο που είχε ο αρχηγός τους για τις εκλογές αυτές» γράφει η ABC.

Το Λαϊκό κόμμα πληρώνει το μάρμαρο

«Η κατάρρευση του Λαϊκού Κόμματος είναι η είδηση η είδηση στο αντίθετο πολιτικό μπλοκ, της Δεξιάς.
Έχασε 71 βουλευτές και διαθέτει πλέον 66 έδρες από τις 137 που είχε το 2016.
Είναι το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος και αυτό δείχνει ένα άγνωστο μέλλον» εκτιμά η El Pais.
Το Λαϊκό κόμμα βυθίστηκε με τις επιλογές τού νέου ηγέτη του, του Πάμπλο Κασάδο, να το στρέψει προς τα ακροδεξιά για να αναχαιτίσει την επιρροή του ακροδεξιού Vox.
Το Λαϊκό Κόμμα κέρδισε μόνο στη Μελίγια, έμεινε χωρίς εκπροσώπηση στη Χώρα των Βάσκων και έπεσε στην τρίτη θέση σε σημαντικές περιοχές όπως η Ανδαλουσία, η Μαδρίτη και η Αραγονία.
Και αυτό λιγότερο από ένα μήνα από τις αυτόνομες, τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές, σημειώνει η El Pais.
Αντίθετα το «πορτοκαλί κόμμα» -οι Πολιτες- αύξησαν τη δύναμη τους κατά 25 έδρες και τώρα διαθέτουν 57 βουλευτές -μόλις 9 λιγότερους από το Λαϊκό Κόμμα.
Σε ψήφους, η διαφορά μεταξύ Ριβέρα και Κασάδο είναι γύρω στις 200.000.
 Παρόλο που ο Πολίτες δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το Λαϊκό Κόμμα, το ναυάγιο του Κασάδο επιτρέπει στον Ριβέρα να διεκδικεί την ηγεσία της αντιπολίτευσης.

Η παρουσία του ακροδεξιού Vox

Χωρίς προηγούμενη εκπροσώπηση στη Βουλή, οι 24 έδρες τού ακροδεξιού Vox είναι από μόνες ένα σημαντικό αποτέλεσμα, αν και ο ηγέτης του, Santiago Abascal, είχε καλλιεργήσει πολύ υψηλότερες προσδοκίες, οι οποίες έφταναν ακόμη και στη διαμόρφωση της νέας κυβέρνησης.
Με 2,6 εκατομμύρια ψήφους, το ακροδεξιό Vox καθίσταται η πέμπτη πολιτική δύναμη στη νέα Βουλή.

Εξελέγησαν πέντε Καταλανοί αυτονομιστές που βρίσκονται στη φυλακή

Εν τω μεταξύ, πέντε Καταλανοί αυτονομιστές που βρίσκονται στη φυλακή, εξελέγησαν στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ισπανία, καθώς τα κόμματά τους αποκόμισαν οφέλη στις εκλογές αυτές που ανέδειξαν νικητές τους σοσιαλιστές αλλά που χαρακτηρίστηκαν και από την είσοδο στη Βουλή της ακροδεξιάς.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Καταλονίας, Oriol Junqueras , ο οποίος μαζί με τον Puigdemont υποκίνησαν την απόπειρα απόσχισης της ισπανικής επαρχίας το 2017, είναι ένας από αυτούς που εξελέγησαν στην κάτω Βουλή.
Ο Junqueras ήταν ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του αυτονομιστικού κόμματος Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC).
Ένας άλλος που εξελέγη είναι ο πρόεδρος της οργάνωσης ANC (Καταλανική Εθνική Συνέλευση), Jordi Sanchez, αλλά και ο Jordi Turull, ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης την εποχή της απόπειρας απόσχισης από την Ισπανία, τον Οκτώβριο 2017.
Και οι δύο ήταν υποψήφιοι με το κόμμα «Μαζί για την Καταλονία» του Puigdemont.
Ο Josep Rull, ο οποίος επίσης βρισκόταν στην τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας εκείνη την εποχή, εξελέγη στην κάτω βουλή.
Ο Raul Romeva,, ο οποίος την περίοδο προσπάθειας απόσχισης ήταν υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Καταλονίας, εξελέγη στη Γερουσία.
Τα αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα κέρδισαν έδαφος στις εκλογές εξασφαλίζοντας 22 από τις 350 έδρες του κοινοβουλίου και πιθανόν να διαδραματίσουν ρόλο ρυθμιστή στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας με τους σοσιαλιστές του πρωθυπουργού Pedro Sanchez που αναδείχτηκαν νικητές αλλά δεν εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών.

Οι προκλήσεις της νέας κυβέρνησης

Μεταξύ των πιο πιεστικών προκλήσεων για τον Sancez εάν αναλάβει και πάλι τα ηνία της κυβέρνησης, είναι η επιβράδυνση της οικονομίας, η υψηλή ανεργία (κυρίως των νέων) στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά και η διαμάχη μεταξύ της Μαδρίτης και των κομμάτων που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Ακαδημαϊκοί και αναλυτές επισημαίνουν ότι το θέμα της Καταλονίας θα «βασανίσει» τον επόμενη ηγέτη της Ισπανίας.
Πριν τις εκλογές, ο Sancez βασιζόταν σε Καταλανούς βουλευτές για την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εκλογές, οι Σοσιαλιστές δεν χρειάζονται πλέον την ίδια στήριξη από τους Καταλανούς.
«Αυτό που θα χρειαστούν είναι η εποχή των εθνικιστικών κομμάτων.
Το αποτέλεσμα διευκολύνει τους Σοσιαλιστές» επισημαίνει στο CNBC ο Manuel Muniz από το School of Global and Public Affairs στο IE University in Madrid.
Το ισπανικό Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών διαπίστωσε ότι η ανεργία και η διαφθορά ήταν οι δύο πρώτες προτεραιότητες μεταξύ των ψηφοφόρων.
Όσον αφορά το μέτωπο της οικονομίας, μια σοσιαλιστική κυβέρνηση θα μπορούσε να προχωρήσει σε αυξήσεις φόρων για τον τραπεζικό τομέα και τους υψηλόμισθούς της Ισπανίας.

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews.gr

Εκλογές στην Ισπανία: Νίκη των Σοσιαλιστών με 28,7% - Συντριβή για το Λαϊκό Κόμμα με 16,7% - Ρεκόρ για τους εθνικιστές του VOX 10,2%, πτώση του Podemos

Πρώτο κόμμα αναδεικνύονται οι Σοσιαλιστές του Pedro Sanchez με ποσοστό 28,7% και σημαντική άνοδο σε σχέση με τις εκλογές του 2019, που διεξήχθησαν την Κυριακή (28/4/2019).
Ωστόσο με το ποσοστό αυτό δεν καταφέρνουν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Με το 99,98% των ψήφων καταμετρημένο, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 28,68% των ψήφων και εξασφαλίζει 123 από τις 350 έδρες της Βουλής.
Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) έρχεται δεύτερο με το 16,70% των ψήφων και 66 έδρες, το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos είναι τρίτο με 15,86% και 57 έδρες, ενώ το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos συγκεντρώνει 14,31% των ψήφων και βλέπει τον αριθμό των εδρών του να συρρικνώνεται στις 42.
Το ακροδεξιό κόμμα Vox μπαίνει στο εθνικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, αφού έλαβε 10,26% των ψήφων (από 0,2% το 2016) και θα καταλάβει 24 έδρες.
Είναι η πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες που η ακροδεξιά θα καταλάβει έδρες στη Βουλή της Μαδρίτης και ο ηγέτης του Vox, διεμήνυσε ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή».
Η συμμετοχή υπολογίστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ότι ανήλθε στο 75,78%, ήτοι ήταν κατά περίπου 9,5% υψηλότερη από ό,τι το 2016, παρότι επρόκειτο για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση που διεξήχθη στην Ισπανία μέσα σε λιγότερα από τέσσερα χρόνια.
Με βάση τα αποτελέσματα, οι Σοσιαλιστές και το Podemos εάν συμμαχήσουν θα χρειάζονται ακόμη 11 έδρες για την πλειοψηφία.
Η ισπανική πολιτική ηγεσία έχει έναν μακρύ κατάλογο προβλημάτων προς επίλυση μπροστά της, από την κρίση στην Καταλονία - όπου οι αυτονομιστές ηγέτες αποπειράθηκαν να προχωρήσουν σε απόσχιση της επαρχίας το 2017 - ως τον τερματισμό του διαρκούς πολιτικού αδιεξόδου, από τη επιβράδυνση της οικονομίας ως την επίμονα υψηλή ανεργία.



Η ισορροπία ισχύος στην επόμενη Βουλή

Οι Σοσιαλιστές του Pedro Sanchez αναδείχθηκαν χθες (28/4) Κυριακή νικητές των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αλλά χωρίς να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο, όπου η πολιτική ισχύς θα είναι κατακερματισμένη.

Σοσιαλιστικό Κόμμα (123 έδρες)

Εξασφαλίζοντας 123 έδρες από 85 στις προηγούμενες εκλογές του 2016, το PSOE κατήγαγε καθαρή νίκη, την πρώτη του από το 2008.
Όμως ο επικεφαλής της απερχόμενης κυβέρνησης Pedro Sanchez, που κατέλαβε την εξουσία προς κατάπληξη πολλών τον Ιούνιο, χάρη στην πρόταση μομφής εναντίον του συντηρητικού προκατόχου του M. Rajoy, απέχει ακόμα πολύ από την πλειοψηφία των 176 εδρών.
Καλείται συνεπώς να αρχίσει εντατικές διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών.
Αν και μπορεί να υπολογίζει στη ριζοσπαστική αριστερά, το Podemos, θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει την υποστήριξη διαφόρων περιφερειακών κομμάτων, όπως το PNV (Βάσκοι εθνικιστές, 6 έδρες).
Το μείζον ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο ρόλος των καταλανών αυτονομιστών οι οποίοι, όπως το Podemos και το PNV, συνέβαλαν ο Sanchez να ανέλθει στην εξουσία, υπερψηφίζοντας την πρόταση μομφής εναντίον του Rajoy.
Τα κόμματα αυτά κέρδισαν έδαφος και θα καταλάβουν 22 έδρες (15 η Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας [ERC], πιο μετριοπαθής, 7 η παράταξη Μαζί για την Καταλονία του πρώην προέδρου της επαρχίας Carles Puigdemont).
Η στήριξή τους είναι απαραίτητη στον Sanchez για να φθάσει το όριο των 176 εδρών στο κοινοβούλιο, αλλά ο πρωθυπουργός ενδέχεται να προτιμήσει να μη ζητήσει την ένταξή τους στην κυβερνητική συμμαχία, αλλά να σχηματίσει κυβέρνηση με κοινοβουλευτική μειοψηφία, που θα βασίζεται στην αποχή των Καταλανών.

Ciudadanos (57 έδρες)

Το φιλελεύθερο κόμμα του Albert Rivera, που τάσσεται ρητά εναντίον των αποσχιστικών τάσεων, ουδέποτε είχε τόσους βουλευτές (32 το 2016) μετά την δυναμική είσοδό του στο κοινοβούλιο, που σήμανε το τέλος του δικομματισμού όπως τον γνώριζε η Ισπανία.
Το να σχηματιστεί κυβέρνηση των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos είναι μια πιθανότητα, τουλάχιστον μαθηματικά.
Τα δύο κόμματα το είχαν αποπειραθεί, χωρίς επιτυχία, το 2016, όταν πρωθυπουργός θα γινόταν στη θεωρία ο Sanchez.
Μολονότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης αρνείται να αποκλείσει ξεκάθαρα αυτή την υπόθεση εργασίας --παρότι εναντιώνονται σε αυτό το σενάριο οι υποστηρικτές του-- ο Rivera καθ' όλη την προεκλογική εκστρατεία απαιτούσε να «εκδιωχθεί» ο Sanchez από την εξουσία διότι «συνθηκολόγησε με τους αυτονομιστές».
Ο Rivera δεν δίστασε να συμμαχήσει με το Λαϊκό Κόμμα (PP, δεξιά) και με το Vox (άκρα δεξιά) στην προσπάθειά του να αποσπάσει από τους Σοσιαλιστές οχυρά τους.
Πολλοί πάντως αναμένουν ότι θα υπάρξει τουλάχιστον μια μερίδα των Ciudadanos που θα ταχθεί υπέρ της συμμαχίας με το PSOE.

Λαϊκό Κόμμα (66 έδρες)

Δέκα μήνες μετά την αποπομπή του Rajoy, που υπέστη βαρύ πλήγμα από την καταδίκη του PP στη δίκη για ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς, το συντηρητικό κόμμα υπέστη μια από τις χειρότερες εκλογικές του ήττες με τον νεαρό Pablo Casado (38 ετών) στα ηνία.
Η υπόθεση εργασίας που βασιζόταν στην εξασφάλιση πλειοψηφίας από τα PP - Ciudadanos - Vox δεν έγινε πραγματικότητα, αν και θεωρείτο πιθανή κατά τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών
Ο Pablo Casado, που έκανε στροφή στη δεξιά, είδε μεγάλο μέρος της εκλογικής βάσης του PP να διαρρέει στους Ciudadanos  και στο Vox.

Vox (24 έδρες)

Το υπερεθνικιστικό, ακροδεξιό κόμμα κάνει την είσοδό του στην ισπανική εθνική αντιπροσωπεία, αφού συγκέντρωσε το 10,26% των ψήφων, από 0,2% το 2016.
Η Ισπανία μέχρι χθες ήταν μια από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες όπου η άκρα δεξιά ήταν απούσα από το πολιτικό τοπίο.
Κέρδισε ψήφους χάρη στην ακραία ρητορική του έναντι των καταλανών αυτονομιστών, αλλά δεν έκανε την έκπληξη όπως ήλπιζε μετατρεπόμενο στον διαμορφωτή των πολιτικών ισορροπιών σε μια κυβέρνηση δεξιάς - κεντροδεξιάς - άκρας δεξιάς.
Παρ' όλ' αυτά, ο δεύτερος τη τάξει στο Vox Javier Ortega διεμήνυσε στην κεντροαριστερά και στην αριστερά ότι «το πάρτι τέλειωσε».

Podemos (42 έδρες)

Αφού συνέβαλε να μπει τέλος στον δικομματισμό το 2015 μαζί με τους Ciudadanos, το κόμμα της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς, που μαστίζεται από εσωτερικές διαιρέσεις, έχασε σημαντικό μέρος της δύναμης του (67 έδρες το 2016).
Αλλά το κόμμα που αποτελεί τον πολιτικό κληρονόμο του κινήματος των Αγανακτισμένων αναμένεται να εξαργυρώσει την υποστήριξή του στον Sanchez συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην κυβέρνηση.

Αυξημένη η συμμετοχή των ψηφοφόρων

Η συμμετοχή των Ισπανών πολιτών στις εκλογές ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ το μεγάλο ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην επομένη της εκλογικής διαδικασίας και τις συμμαχίες, που θα επιδιωχθούν, ώστε να προκύψει βιώσιμη κυβέρνηση, καθώς κανένα κόμμα δεν μπορεί να επιτύχει  ποσοστό, που θα του δώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.
Την αυξητική τάση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές επιβεβαίωσαν τα νεότερα στοιχεία.



Μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού για το 2019 (καθώς τα καταλανικά κόμματα «συμμάχησαν» με την κεντροδεξιά), ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sanchez, προκήρυξε πρόωρες εκλογές.
Σημειώνεται ότι ο Sanchez είναι στο τιμόνι της χώρας για λιγότερο από ένα χρόνο, καθώς ανήλθε στην εξουσία τον Ιούνιο του 2018 μετά την πρόταση μομφής κατά της προηγούμενης κυβέρνησης υπό τον Mariano Rajoy.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης