Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Που θα κριθεί η μάχη Maduro - Guaido - Μυστική επιχείρηση από τις ΗΠΑ;

Βενεζουέλα: Που θα κριθεί η μάχη Maduro - Guaido - Μυστική επιχείρηση από τις ΗΠΑ;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ είναι απίθανο να εισβάλουν στη Βενεζουέλα, δεν αποκλείεται να αναπτύξουν μια μυστική επιχείρηση
Με τη Βενεζουέλα να βυθίζεται στο χάος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του Nicolas Maduro με «ηγέτη» τον αυτονακηρυχθέντα πρόεδρο Juan Guaidο, το πρακτορείο Reuters επιχειρεί να σκιαγραφήσει τους παράγοντες που θα κρίνουν την τελική έκβαση της μάχης.

Ο στρατός

Η Βενεζουέλα έχει μια μακρά ιστορία στρατιωτικών εξεγέρσεων και πραξικοπημάτων, με κυρίαρχη την ανατροπή του δικτάτορα, Marcos Perez Jimenez το 1958 και την αποτυχημένη προσπάθεια του προκάτοχού του Μaduro, Hugo Chavez, να αναλάβει την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα του 1992.
Μετά την εκλογή του, ο ίδιος ο Cavez, επιβίωσε μιας απόπειρας ανατροπής του, μια δεκαετία αργότερα.
Τώρα ο Guaido επιδιώκει μια εκτεταμένη εξέγερση του στρατού εναντίον του Maduro, επί των ημερών του οποίου η οικονομία έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα πάνω από 3 εκατ. Βενεζοελάνοι να εγκαταλείψουν τη χώρα από τότε που ανέλαβε καθήκοντα το 2013.
Ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος ο στρατιωτικός διχασμός να οδηγήσει σε παρατεταμένη βία μεταξύ διαφορετικών ένοπλων παρατάξεων.

Μετάβαση της εξουσίας μέσω διαπραγματεύσεων

Η προσφορά του Maduro για διαπραγματεύσεις με τον Guaido με τη μεσολάβηση του Βατικανού, του Μεξικού ή της Ουρουγουάης, απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση, η οποία λέει ότι οι προηγούμενοι γύροι συνομιλιών επέτρεψε στο καθεστώς να κερδίσει χρόνο, χωρίς να προχωρά σε πραγματικές παραχωρήσεις.
Ενώ περίπου 50 έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν δηλώσει υποστήριξη στον Guaido, ο Maduro εξακολουθεί να έχει ισχυρούς υποστηρικτές, κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και την Κούβα, το Ιράν και την Τουρκία.
Ο σύμβουλος των ΗΠΑ για την εθνική ασφάλεια John Bolton κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τη στήριξή της στον Maduro.
Ενώ μερικοί πιστεύουν ότι η Μόσχα μπορεί να διαπραγματευτεί μια έξοδο και ασφαλή διέλευση για τον Maduro, υπάρχουν μερικά σημάδια ότι ο Putin είναι πρόθυμος να αποσύρει τη στήριξή του.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, δήλωσε στο CNN την Τρίτη ότι ο Maduro ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα την Τρίτη το πρωί, αλλά ανέτρεψε το σχέδιό του επειδή η Ρωσία είπε ότι πρέπει να παραμείνει στη Βενεζουέλα.

Μισθοφόροι των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα;

Το Reuters αποκάλυψε σχέδιο για την ανάπτυξη μισθοφόρων στη Βενεζουέλα με στόχο την ανατροπή της Μaduro, το οποίο προωθεί το αφεντικό της Blackwater, της διασημότερης εταιρίας μίσθωσης ιδιωτικού στρατού στον κόσμο.
Σύμφωνα με το Reuters, τους τελευταίους μήνες, ο Erik Prince - υποστηρικτής του Trump - έχει ξεκινήσει μια «καμπάνια» οικονομικής και πολιτικής στήριξης του σχεδίου του, από επιφανείς υποστηρικτές του Trump και πλούσιους  Βενεζουελάνους. Σε ιδιωτικές συναντήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, ο Prins παρουσίασε ένα σχέδιο για την μίσθωση μέχρι και 5.000 στρατιωτών, από μισθωτή εκ μέρους του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Juan Guaido.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ είναι απίθανο να εισβάλουν στη Βενεζουέλα, δεν αποκλείεται να αναπτύξουν μια μυστική επιχείρηση, ανάλογη με αυτές που οργάνωσε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα στη Λατινική Αμερική η CIA.
Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Trump δήλωσε πάντως ότι ο Λευκός Οίκος δεν θα υποστήριζε ένα τέτοιο σχέδιο.
Ωστόσο, πρώην αξιωματούχοι ασφαλείας της Βενεζουέλας οι οποίοι τάσσονται κατά του Maduro και έχουν εγκατασταθεί στην Κολομβία, υποστηρίζουν ότι το σχέδιο βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης