Τελευταία Νέα
Διεθνή

Fed: Αμετάβλητα στο εύρος 2,25%-2,50% τα επιτόκια - «Υπομονετική» στάση στη νομισματική πολιτική

Fed: Αμετάβλητα στο εύρος 2,25%-2,50% τα επιτόκια - «Υπομονετική» στάση στη νομισματική πολιτική
Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η Fed 
Στο εύρος 2,25%-2,50% διατήρησε το εύρος επιτοκίων (federal funds) η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Federal Reserve, Fed) των ΗΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) αποφάσισε να περικόψει κατά 5 μονάδες βάσης το επιτόκιο στα πλεονάζοντα αποθεματικά των τραπεζών, στο 2,35%.
Η Τράπεζα επανέλαβε πως θα διατηρήσει στάση αναμονής σε ό,τι αφορά στη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας, τα στοιχεία Μαρτίου δείχνουν πως η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό.
«Η αύξηση στις θέσεις εργασίας ήταν σταθερά κατά μέσο όρο τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό.
Η αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών και των επιχειρηματικών επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο.
Σε δωδεκάμηνη βάση, ο συνολικός πληθωρισμός και ο δομικός πληθωρισμός έχουν υποχωρήσει κάτω από 2%», υπογραμμίζεται.
«Η επιτροπή θα αξιολογήσει τις πραγματοποιημένες και αναμενόμενες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με το μέγιστο στόχο της απασχόλησης και το συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2%. (…)
Συνεπής με τη θεσμοθετημένη εντολή της, η Επιτροπή επιδιώκει να ενισχύσει τη μέγιστη δυνατή απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών. (…)
Η Επιτροπή εξακολουθεί να βλέπει διαρκή επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας, έντονες συνθήκες της αγοράς εργασίας και πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2% ως τα πιο πιθανά αποτελέσματα.
Υπό το φως των παγκόσμιων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών εξελίξεων και των περιορισμένων πιέσεων στον πληθωρισμό, η Επιτροπή θα είναι υπομονετική καθώς καθορίζει ποιες μελλοντικές προσαρμογές στο στόχο για το ποσοστό των ομοσπονδιακών κεφαλαίων μπορεί να είναι κατάλληλες για την υποστήριξη αυτών των αποτελεσμάτων», καταλήγει η Τράπεζα.

Powell: Οι εξωτερικοί κίνδυνοι για ΗΠΑ υποχωρούν - «Υγιής» οικονομική ανάπτυξη το 2019

Οι εξωτερικοί κίνδυνοι για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών «έχουν υποχωρήσει» το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκτιμά ο επικεφαλής της Federal Reserve κ. Jerome Powell, επιβεβαιώνοντας την «υπομονετική» στάση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στη νομισματική πολιτική.
«Δεν αναμένει η νομισματική πολιτική να κινηθεί προς κάποια κατεύθυνση (σσ: αύξηση ή μείωση των επιτοκίων)», είπε χαρακτηριστικά.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της FOMC, ο κ. σημείωσε πως τα οικονομικά στοιχεία σε Κίνα και Ευρώπη «έχουν κάπως βελτιωθεί», ενώ για την αμερικανική οικονομία υπογράμμισε πως βασίζεται σε «στέρεα θεμελιώδη μεγέθη».
Τούτου λεχθέντος, αναμένει «υγιή» οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2019, μετά τις καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις το πρώτο τρίμηνο.
Σε ό,τι αφορά στην αγορά εργασίας, την χαρακτήρισε «ισχυρή», ωστόσο εξέφρασε τις ανησυχίες του για την υποχώρηση του πληθωρισμού.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της Fed δεν παρέλειψε να πετάξει και «βέλη» προς την Ουάσιγκτον, ξεκαθαρίζοντας εκ νέου πως η Τράπεζα δεν έχει σχέση με την πολιτική και «δεν συμμερίζεται τα σχόλια του Donald Trump».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης