Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Συνέχεια της οικονομικής πολιτικής στην Ισπανία – Υποχωρεί το ρίσκο με την Καταλονία

Fitch: Συνέχεια της οικονομικής πολιτικής στην Ισπανία – Υποχωρεί το ρίσκο με την Καταλονία
Έκθεση της Fitch Ratings για την Ισπανία 
Το αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών της Ισπανίας, το οποίο προμηνύει πως το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) θα ενισχύσει τη θέση του, υποδηλώνει ευρεία συνέχεια της οικονομικής πολιτικής και χαμηλότερο κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων που σχετίζονται με την Καταλονία (το PSOE παρουσιάζει μια πιο συμφιλιωτική στάση), αναφέρει σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Μία σημαντική διαρθρωτική δημοσιονομική αυστηροποίηση φαντάζει απίθανη, αλλά ταυτόχρονα δεν αναμένεται μια έντονη χαλάρωση.
Το PSOE κέρδισε 123 έδρες, από 85 έδρες στο προηγούμενο κοινοβούλιο (όπου στηρίχθηκε από τους Podemos και περιφερειακά κόμματα).
Το PSOE φαίνεται πως προτίθεται να σχηματίσει μια άλλη κυβέρνηση μειοψηφίας παρά έναν επίσημο συνασπισμό, ενώ ο ισπανικός τύπος ανέφερε ότι οι Podemos τάσσονται υπέρ μιας πιο επίσημης συμφωνίας συνασπισμού.
Ένας συνασπισμός μεταξύ του PSOE και του κεντρώου Ciudadanos θα εξασφαλίσει μια πλειοψηφία, αλλά η ηγεσία του Ciudadanos επανέλαβε την πρόθεσή του να ηγηθεί της αντιπολίτευσης και όχι να συμμετάσχει στην επόμενη κυβέρνηση.
Οι συνομιλίες μεταξύ των μερών δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν παρά μετά τις περιφερειακές εκλογές στις 26 Μαΐου.
«Οι εκλογές -τρίτη φορά σε τέσσερα χρόνια στην Ισπανία- υπογραμμίζουν τον κατακερματισμό των πολιτικών πεποιθήσεων τα τελευταία χρόνια.
Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ήταν στην εξουσία μέχρι τον Ιούνιο του περασμένου έτους, έχασε περίπου τις μισές έδρες και η άκρα δεξιά Vox θα εκπροσωπηθεί για πρώτη φορά στο εθνικό κοινοβούλιο της Ισπανίας.
Όπως σημειώσαμε πριν από τις εκλογές, οι κυριότερες πιθανές επιπτώσεις για το πιστωτικό προφίλ της Ισπανίας σχετίζονται με τη δημοσιονομική πολιτική, την πορεία του λόγου δημόσιου χρέους/ΑΕΠ και με τις εντάσεις μεταξύ της Μαδρίτης και της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας. (…)
Η ευρεία συνέχιση των σημερινών δημοσιονομικών ρυθμίσεων αντικατοπτρίζεται στις προβλέψεις δημοσιονομικού ελλείμματος της τάξεως του 2,1% το 2019 και 1,8% το 2020, από 2,5% το 2018.
Ωστόσο, η μείωση του ελλείμματος εξακολουθεί να είναι κυκλική παρά διαρθρωτική. Ισχυροί δείκτες για την οικονομία και την αγορά εργασίας υποδηλώνουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη δημοσιονομική θέση της Ισπανίας, καθώς τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας δείχνουν αύξηση κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο 2019 -σε τριμηνιαία βάση.
Το υψηλό δημόσιο χρέος και η απουσία διαρθρωτικής δημοσιονομικής προσαρμογής αποτελούν βασικούς περιορισμούς της πιστοληπτικής ικανότητας», σχολιάζει ο αμερικανικές οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης