Λιβύη: Το Παρίσι υπεραμύνεται της στάσης του υπέρ του στρατάρχη Haftar

Λιβύη: Το Παρίσι υπεραμύνεται της στάσης του υπέρ του στρατάρχη Haftar
Λιβύη: Το Παρίσι υπεραμύνεται της στάσης του υπέρ του στρατάρχη Haftar
Η Γαλλία είναι στόχος έντονων επικρίσεων από τους Λίβυους που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, οι οποίοι κατηγορούν το Παρίσι ότι στηρίζει, έστω και σιωπηρά, τη στρατιωτική επιχείρηση του Haftar.
«Είναι αλήθεια ότι εκτιμούμε πως (ο Haftar) αποτελεί μέρος της λύσης», παραδέχθηκε ο Ledriane στη συνέντευξή του.
«Ο Haftar πολεμά ενάντια στην τρομοκρατία στη Βεγγάζη και στη νότια Λιβύη και αυτό είναι προς το συμφέρον μας, το συμφέρον των χωρών του Σάχελ και των γειτόνων της Λιβύης».
Η Γαλλία εμπλέκεται στην κρίση στη Λιβύη «για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία», τον «βασικό μας στόχο στην περιοχή», και για «να αποφευχθεί η επέκτασή» της στις γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος και η Τυνησία, «χώρες ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητά μας», εξήγησε ο Γάλλος υπουργός.
«Καθώς πήραμε μέρος στη στρατιωτική επέμβαση του 2011 και επειδή δεν υπήρξε πολιτική συνέχεια μετά την πτώση του Qaddafi φέρουμε ένα είδος ευθύνης για αυτή την κρίση», υπογράμμισε ο Ledriane.
Ωστόσο το Παρίσι δεν ανέμενε ότι ο Haftar θα ξεκινούσε επίθεση εναντίον της Τρίπολης, διαβεβαίωσε.
«Σε όλες τις συζητήσεις που είχα μαζί του πάντα του υπενθύμιζα, όταν ήταν ανυπόμονος, την αναγκαιότητα μιας πολιτικής λύσης».
Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, ο F. Masaga, κατηγόρησε στα τέλη Απριλίου τις γαλλικές αρχές ότι στηρίζουν «τον εγκληματία Haftar».
«Η Γαλλία στηρίζει αδιάλειπτα την κυβέρνηση Saraj», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Ledriane, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Fayez al Saraj της κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Η απουσία πολιτικής προοπτικής προκάλεσε τον υπερσυντηρητισμό της μίας πλευράς (του Saraj) και την απερισκεψία της άλλης (του Haftar).
Χωρίς εκλογές καμία πλευρά στη Λιβύη δεν μπορεί να προσποιείται ότι είναι εντελώς νόμιμη», κατάληξε ο Ledriane.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS