Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Κλείδωσαν» οι 120 δόσεις σε σύσκεψη στο Μαξίμου - Την Κυριακή (5/5) οι ανακοινώσεις – Τι περιλαμβάνει συνολικά το πακέτο των παροχών

«Κλείδωσαν» οι 120 δόσεις σε σύσκεψη στο Μαξίμου - Την  Κυριακή (5/5) οι ανακοινώσεις  – Τι περιλαμβάνει συνολικά το πακέτο των παροχών
Μαραθώνια ήταν η κυβερνητική σύσκεψη για τις 120 δόσεις και συνολικά για τις παροχές στο Μέγαρο Μαξίμου
(upd 3) Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις σε εφορία, ταμεία και δήμους, ενώ τις  επόμενες μέρες αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το "πακέτο" των παροχών και φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινωθεί.
Σήμερα, Κυριακή 5/5, το απόγευμα (στις 17:00) ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, πρόκειται να παρουσιάσουν εκτενώς το εν λόγω νομοσχέδιο, μετά και τις τελευταίες πινελιές που μπήκαν το Σάββατο (4/5) σε σύσκεψη στο Μαξίμου.

Το  νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις σε εφορία, ταμεία και δήμους, θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα (6/5).
Το Σάββατο (4/5) πραγματοποιήθηκε κυβερνητική σύσκεψη, διάρκειας μεγαλύτερης των τεσσάρων ωρών, υπό τον Αλέξη Τσίπρα και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Έφης Αχτσιόγλου αντίστοιχα, με αντικείμενο τις παροχές και τις φοροελαφρύνσεις που θα ανακοινωθούν ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων.
Επίσης στη σύσκεψη, που άρχισε στις 14:00 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 19:00 συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης,  οι υπουργοί Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος καθώς και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος.
Σήμερα  στις 17:00 οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου, θα παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις σε εφορία, ταμεία και δήμους, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα (6/5).
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για τις οφειλές στην εφορία, προβλέπει επίσης τις διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας, το αιτιολογημένο των απολύσεων καθώς και ρυθμίσεις για το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς των διανομέων και μεταφορέων.

Στη σύσκεψη έγινε εκτενή συζήτηση για το πλαίσιο των φορολογικών ελαφρύνσεων και των κοινωνικών δαπανών σύμφωνα με το δημοσιονομικό χώρο που προκύπτει για το 2019.
Η κυβέρνηση εξετάζει σειρά μέτρων πριν καταλήξει στο βέλτιστο δυνατό μείγμα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συνεχιστούν οι επαφές του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το πακέτο των παροχών ενώ οι 120 δόσεις, έχουν «κλειδώσει», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Εξάλλου την Παρασκευή (3/5) υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς με τους οποίους το οικονομικό επιτελείο συζήτησε και τα σχέδια των ρυθμίσεων με τις 120 δόσεις για όσους έχουν οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε τους πιστωτές, πριν εκείνοι έρθουν την Δευτέρα 6 Μαίου στην Αθήνα για την επίσημη εκκίνηση της 3ης αξιολόγησης, ότι οι νέες παροχές προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα του 2019, το οποίο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 4,1% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%.

Στο πακέτο των κυβερνητικών ανακοινώσεων περιλαμβάνεται:

-Δέσμευση για διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα και συγκεκριμένα στις 8.636 ευρώ, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει τη μείωσή του στις 5.685 ευρώ από την 1-1-2020. Η ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου προκαλεί δημοσιονομικό κόστος 1,92 δισ. ευρώ το 2020 και 2,058 δισ. ευρώ από το 2021.
-Καταβολή επιδόματος στου συνταξιούχους ή διαφορετικά 13η σύνταξη. Το κόστος αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
-Μετάταξη συγκεκριμένων προϊόντων από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον χαμηλό 13%.
Το μέτρο θα ισχύσει για τα εξής προϊόντα: ζάχαρη, καφές, αναψυκτικά, χυμοί, αλάτι, ξίδι, ποτά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, μπαχαρικά, ζαχαρωτά, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές, παξιμάδια, πατατάκια.
Στόχος είναι οι παρεμβάσεις να μην ξεπεράσουν τα 350-400 εκατ. ευρώ.  
-Επαναφορά της έκπτωσης στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου.
Μέχρι το 2015, κατά την εμπρόθεσμη εφάπαξ εξόφληση φόρου ίσχυε έκπτωση 1,5%.
Το κόστος για τον προϋπολογισμό υπολογίζεται στα 150-200 εκατ. ευρώ και εξαρτάται από τον αριθμό των φορολογουμένων που θα πληρώσουν εφάπαξ της υποχρεώσεις τους.
-Νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ, περιορισμένου όμως κόστους.
-Καταβολή επιδόματος στου συνταξιούχους ή διαφορετικά 13η σύνταξη. Το κόστος αγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
Τις προηγούμενες ημέρες έχουν συζητηθεί και μέτρα τα οποία έχουν είχαν εξαγγελθεί για το 2020 ως αντίμετρα για την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου.
Πρόκειται για την μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, με δημοσιονομικό κόστος 877 εκατ. ευρώ το 2020 και 997 εκατ. ευρώ μετά και την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ετήσια εισοδήματα έως 30.000 ευρώ (με δημοσιονομικό κόστος 368 εκατ. ευρώ το 2020 και 613 εκατ. ευρώ από το 2021 και μετά), τα οποία όμως φαίνεται να μην προκρίνονται.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης