Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Στους δρόμους ξανά τα "Κίτρινα Γιλέκα" - Αντιδρούν στις ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων που προωθεί ο Macron

Γαλλία: Στους δρόμους ξανά τα
Ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και την απαγόρευση κάθε πώλησης δημόσιων αγαθών χωρίς την άποψη του κυρίαρχου λαού
Μετά την πρόθεση του Γάλλου Macron να υποχωρήσει σε βασικές απαιτήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» οι επικεφαλής τους δεν υπαναχωρούν. Αντίθετα, επιστρέφουν και αυτό το Σάββατο και διαδηλώνουν σε όλες της μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ζητώντας αυτή τη φορά να μην υλοποιηθούν άλλα σχέδια ιδιωτικοποίησης αεροδρομίων κυρίως στο Παρίσι.
Το σημερινό (4/5) ραντεβού έχει δοθεί στο διεθνές αεροδρόμιο «Ρουασί- Σαρλ ντε Γκωλ» καθώς τα «Κίτρινα Γιλέκα» αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση των παρισινών αεροδρομίων που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Ζητούν μάλιστα, την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και «την απαγόρευση κάθε πώλησης δημόσιων αγαθών χωρίς την άποψη του κυρίαρχου λαού».
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τα «Κίτρινα Γιλέκα» κατεβαίνουν και σήμερα στους δρόμους, τρεις μόλις μέρες μετά την Πρωτομαγιά, που έχει αφήσει μια πικρή γεύση σε πολλούς, ακόμα και στον υπουργό Εσωτερικών Christophe Castaner που υποχρεώθηκε σε ένα mea culpa εξ’αιτίας της πολεμικής που έχει φουντώσει εις βάρος του.
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι αστόχως μίλησε για «επίθεση» διαδηλωτών στο νοσοκομείο «Πιτιέ Σαλπετριέρ» , τη στιγμή που σε κατάσταση πανικού, περικυκλωμένα εν μέσω δακρυγόνων, 32 άτομα βρήκαν διέξοδο στους χώρους του νοσοκομείου.
Μετά την παρέμβαση του νοσηλευτικού προσωπικού αποχώρησαν τελικά χωρίς επεισόδια.
Ηγέτες της αντιπολίτευσης τον κατηγορούν πάντως ότι «ψεύδεται και ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά» και συνεχίζουν να ζητούν την παραίτησή του.
Ο πρωθυπουργός Edouard Phillippe υποχρεώθηκε να δηλώσει χθες το απόγευμα ότι ο υπουργός χαίρει της εμπιστοσύνης του.
Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι για τη σημερινή τους πορεία στο Παρίσι, τα «Κίτρινα Γιλέκα» διάλεξαν το κεντρικό νοσοκομείο «Λαριμπουαζιέρ» όπου συγκεντρώθηκαν μαζικά από το πρωί. Η πορεία τους θα οδηγηθεί προς την ανατολική πλευρά της πρωτεύουσας για να καταλήξει στην πλατεία «Νασιόν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης