Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Πέντε Αστέρια και Λέγκα θέλουν κλειστά μαγαζιά τις Κυριακές - Κινδυνεύουν 150. 000 θέσεις εργασίας

Ιταλία: Πέντε Αστέρια και Λέγκα θέλουν κλειστά μαγαζιά τις Κυριακές - Κινδυνεύουν 150. 000 θέσεις εργασίας
Αν εφαρμοστεί η πρόταση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων θα συρρικνωθεόι το ΑΕΠ κατά 0,5% -€9,4 δισ
Από τα δεκάδες θέματα στα οποία έχουν διαφωνήσει τον τελευταίο ένα χρόνο της κυβερνητικής τους συγκατοίκησης, η συντηρητική Λέγκα και το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων σε ένα είναι απόλυτα σύμφωνοι. Ότι στην Ιταλία η Κυριακή είναι ημέρα της οικογένειας και τα μαγαζιά πρέπει να είναι κλειστά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τον Απρίλιο το κοινοβούλιο ξεκίνησε να συζητά έναν νόμο που έχει στόχο «να δώσει πίσω τα Σαββατοκύριακα στις οικογένειες».
Το κίνημα Πέντε Αστέρων τάχθηκε υπέρ του κλεισίματος των καταστημάτων πριν από 45 μέρες. Η Λέγκα προτείνει μία πιο ήπια εκδοχή, κατά την οποία οι περιορισμοί θα είναι πιο χαλαροί κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και άλλων εορταστικών περιόδων.
Και οι δύο όμως, συμφωνούν ότι ο νόμος θα ενδυναμώσει παραδόσεις που κρατούν χρόνια, όπως το να τρώει η οικογένεια μαζί το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ θα δώσει την ευκαιρία στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο για ξεκούραση.
«Τα κέντρα των πόλεων εγκαταλείπονται καθώς οι οικογένειες περνούν την ημέρα της ξεκούρασης στα εμπορικά κέντρα», δηλώνει ο Andrea Dara, βουλευτής της Λέγκας.
Σύμφωνα με τον οργανισμό οικονομικών ερευνών, Istituto Cattaneo, η πρόταση του Κινήματος των Πέντε Αστέρων θα συρρικνώσει το ΑΕΠ κατά 0,5% -€9,4 δισ.- και θα περικόψει 150.000 θέσεις εργασίας.
Αυτό θα είχε ως συνέπεια τη μείωση των φορολογικών εσόδων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, σε μία εποχή που η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει ώθηση στην οικονομία και που η ανεργία έχει κολλήσει στο 11%.
Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, εκτός από τη Γερμανία, όπου το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων είναι κλειστό την Κυριακή, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι μπορούν να πηγαίνουν για ψώνια οποιαδήποτε μέρα της εβδομάδας θέλουν.
Η Ουγγαρία δοκίμασε να κλείσει τα καταστήματα το 2015 αλλά το πήρε πίσω έναν χρόνο μετά. Η Πολωνία πέρυσι αποφάσισε να είναι κλειστά δύο Κυριακές τον μήνα.
Ωστόσο, την επόμενη χρονιά, η απαγόρευση προγραμματίζεται να επεκταθεί σχεδόν σε κάθε Κυριακή, κάτι που πάντως είναι υπό αναθεώρηση –το Tesco και η Biedronka, τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ της χώρας υποστηρίζουν ότι έχουν δεχθεί πλήγμα από τη συγκεκριμένη πολιτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης