Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία βασίζεται στην προβολή ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο αλλά αποτυγχάνει

Κατρούγκαλος: Η Τουρκία βασίζεται στην προβολή ισχύος στην ανατολική Μεσόγειο αλλά αποτυγχάνει
Δεν χαιρόμαστε με την απομόνωση της Τουρκίας, επιθυμούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας είπε ο κ.Κατρούγκαλος
Την θέση ότι η Τουρκία βασίζεται στην προβολή ισχύος στη νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά αποτυγχάνει και απομονώνεται διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος με αφορμή και την ένταση που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα με τη δέσμευση περιοχών εντός της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων και ερευνών.
«Θέλει να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς και αποτυγχάνει» είπε ο κ.Κατρούγκαλος, τονίζοντας πως τόσο η χώρα μας όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας σε αντίθεση με την Τουρκία που είναι δύναμη αναθεωρητική χρησιμοποιώντας την προβολή ισχύος.
«Η Τουρκία με τις ενέργειες αυτές απομονώνεται περαιτέρω κάτι το οποίο δεν επιθυμούμε.
Η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και η χώρα μας είναι από τις τελευταίες - αν όχι η τελευταία- που υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.
Δεν θέλουμε η Τουρκία να φύγει από τις Διεθνείς συμμαχίες και να γίνει ακόμη πιο επιθετική» τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ο κ.Κατρούγκαλος.
«Η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα αλλά δεν είναι διατεθειμένη να παραχωρήσει τίποτα.
Λειτουργεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, ιδίως του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή.
Αντίθετα, η Τουρκία λειτουργεί αποσταθεροποιητικά» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος, επισημαίνοντας πως «η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας αποτελεί αναγνώριση του σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας τόσο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, όσο και στα Βαλκάνια».
Ερωτηθείς για τα τουρκικά πλοία που βρίσκονται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ο κ.Κατρούγκαλος είπε πως αυτό που κάνουν είναι προβολή σημαίας και δημιουργία αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Δεν πρόκειται για παρουσία ουσίας, αφού δεν διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία για πραγματικές εξορύξεις στην περιοχή» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης είπε ότι θα συνεχιστούν οι συναντήσεις των δύο πλευρών ενώ οι διαδικασίες εστιάζονται στην πλήρη καταγραφή για το τί έχει γίνει στο παρελθόν και πώς εφαρμόζονται τα ήδη υπάρχοντα μέτρα.
Χαρακτήρισε λυδία λίθο την αγορά των S-400 από την Τουρκία, κάτι που όπως είπε, θα κρίνει τη σχέση της με το ΝΑΤΟ.
Ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι στρατηγικό δίλημμα του Erdogan είναι το αν θα ενισχύσει τις σχέσεις με τη Ρωσία ή αν θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις ισορροπίες ενώ εκτίμησε ότι ακόμη και στην περίπτωση που προχωρήσει η τουρκική αγορά, αυτό δεν αλλάζει την ισορροπία στο Αιγαίο αφού δεν θα συνοδεύεται από την αγορά και των F-35 και αποκάλυψε πως η Ελλάδα έχει κάνει συζητήσεις για τα F-35 αλλά όχι για την παρούσα φάση.
Όσον αφορά το Κυπριακό ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι «θα θέλαμε λύση του Κυπριακού «χθες».
«Αλλά αυτό απαιτεί αντίστοιχη θετική στάση από την πλευρά της Τουρκίας» είπε ο κ.Κατρούγκαλος.
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ο κ.Κατρούγκαλος είπε ότι υπάρχουν ακόμα ζωντανοί εθνικισμοί.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών απέδειξε ότι οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν σε βάση διαλόγου.
Αυτός είναι ο σταθεροποιητικός ρόλος της χώρας μας πολιτικά αλλά και οικονομικά για όλη την περιοχή» είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος αναφέρθηκε και στην αναβάθμιση της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι, κάτι που όπως είπε, «αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ποτέ η Ελλάδα δεν είχε καλύτερες σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Κίνα».
«Το ίδιο επιθυμούμε και σε σχέση με τη Ρωσία» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης