Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο 2019 - Στις 51,5 μονάδες ο σύνθετος PMI

Ευρωζώνη: Υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Απρίλιο 2019 - Στις 51,5 μονάδες ο σύνθετος PMI
Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα αποδείχθηκαν ανώτερα σε σύγκριση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (6/5) στοιχεία της Markit, καθώς η υποχώρηση της δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο αντισταθμίζει την άνοδο που σημειώνεται στον κλάδο υπηρεσιών.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 51,5 μονάδες, έναντι 51,6 μονάδων τον Μάρτιο του 2019, με τα στοιχεία ωστόσο να ξεπερνούν τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις στις 51,3 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ο δείκτης PMI που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψε συρρίκνωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ ο δείκτης που σχετίζεται με τον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψε πτώση στις 52,8 μονάδες, έναντι 53,3 μονάδων προηγουμένως, παραμένοντας ωστόσο πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων.
Η συρρίκνωση του μεταποιητικού κλάδου είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του υποδείκτη που σχετίζεται με την αισιοδοξία των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών για τους επόμενους μήνες, και συγκεκριμένα στις 62,2 μονάδες, έναντι 62,3 μονάδων τον Μάρτιο του 2019.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, «η έρευνα δείχνει ότι η οικονομία αναπτύσσεται με τριμηνιαίο ρυθμό περίπου 0,2%, αλλά ο μεταποιητικός κλάδος παρέμεινε εγκλωβισμένος στη μεγαλύτερη πτώση από το 2013 και η ανάπτυξη του κλάδου υπηρεσιών διαμορφώθηκε χαμηλότερα».
Παράλληλα, ο κ. Williamson πρόσθεσε ότι «η ανάπτυξη της παραγωγής εξακολουθεί να ξεπερνάει αυτή των νέων παραγγελιών, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμα και η μέτρια τρέχουσα ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας υποστηρίζεται από τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται τις παραγγελίες των προηγούμενων μηνών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης