Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκλητική απάντηση Τουρκίας σε ΗΠΑ: Σε δική μας υφαλοκρηπίδα γίνονται οι γεωτρήσεις - Μη ρεαλιστική η ανακοίνωση

Προκλητική απάντηση Τουρκίας σε ΗΠΑ: Σε δική μας υφαλοκρηπίδα γίνονται οι γεωτρήσεις - Μη ρεαλιστική η ανακοίνωση
To State Department κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ
Κάθε προηγούμενο ξεπερνά η τουρκική προκλητικότητα μετά την απόφαση για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε μια ιδιαίτερα προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα «απαντά» στο State Department ότι οι γεωτρήσεις γίνονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα και κατά συνέπεια η ανακοίνωση των ΗΠΑ είναι «μη ρεαλιστική».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «η Τουρκία το 2004 έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με την υφαλοκρηπίδα.
Από την ημερομηνία αυτή δεν ισχύουν οι συμφωνίες για την ΑΟΖ, τις οποίες έχει κάνει η ελληνοκυπριακή διοίκηση με τις γειτονικές χώρες και δεν έχουν ισχύ και για τους Τουρκοκύπριους.
Παράλληλα έχει αναφερθεί πως μια συμφωνία παραβιάζει και τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας και αυτό το έχουμε αναφέρει στη διεθνή κοινότητα.
Επίσης η Τουρκία έχει αναγγείλει την υφαλοκρηπίδας της στη διεθνή κοινότητα και την έχει καταγράψει στα Ηνωμένα Έθνη».
Παράλληλα, το τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει ότι «οι δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα στις αδειοδοτημένες περιοχές των σκαφών - γεωτρύπανων στην υφαλοκρηπίδα μας με τις άδειες που η κυβέρνηση έδωσε στην TP (σ.σ. Turkish Petroleum) το 2009 και 2012».
Στην ανακοίνωση της Άγκυρας επισημαίνεται ότι «τρίτες χώρες» δεν πρέπει να προσποιούνται τα διεθνή δικαστήρια ούτε να επιχειρούν να οριοθετήσουν θαλάσσιες ζώνες και σύνορα, και αναφέρεται πως έχει καταστήσει σαφή την θέση της όσον αφορά τα δικαιώματά της στην περιοχή.
Παράλληλα, η Άγκυρα διαμηνύει ότι θα συνεχίσει τις υποθαλάσσιες έρευνες και τις γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου, ενώ σημειώνει ότι με τη στάση της προασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Το State Department κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις γεωτρήσεις εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντας τις δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή «πολύ προκλητικό» βήμα.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία έχει οροθετήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ως την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Αυτό το βήμα είναι πολύ προκλητικό και εγείρει τον κίνδυνο να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή.
Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις δραστηριότητες και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση», αναφέρει σε ανακοίνωση του το State Department.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης