«Συναγερμός» στις Βρυξέλλες για τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα - Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών ο δημοσιονομικός χώρος του 2019

«Συναγερμός» στις Βρυξέλλες για τις προεκλογικές παροχές Τσίπρα - Στο «μικροσκόπιο» των δανειστών ο δημοσιονομικός χώρος του 2019
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει λίγο πριν από τις ευρωεκλογές να ανακοινώσει ελαφρύνσεις που θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ
Μέτρο - μέτρο θα «ξεσκονίσουν» σήμερα 7/5 στο υπουργείο Δικαιοσύνης οι δανειστές τις παροχές Τσίπρα για το 2019, οι οποίες - εκτός απροόπτου - θα ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό έως την Παρασκευή.  
Η ομάδα Κοστέλο θα ζητήσει σύμφωνα με πληροφορίες από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο πλήρη και αναλυτική κοστολόγηση για το κάθε μέτρο χωριστά σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις που θα έχει συνολικά το «πακέτο» των φορο-ελαφρύνσεων στον φετινό προϋπολογισμό.  
Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 1,14 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ που βλέπει η κυβέρνηση για φέτος, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τους επικεφαλής των δανειστών και αποτελεί εκτίμηση μόνο της Αθήνας.
Επειδή όμως κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα βγαίνουν λάθος «δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων» τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος της κυβέρνησης στρώνοντας το «χαλί» για τις επικείμενες ανακοινώσεις.   
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει λίγο πριν από τις ευρωεκλογές να ανακοινώσει ελαφρύνσεις που θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο τμήμα θα αφορά και αυτή τη φορά την καταβολή επιδόματος στους συνταξιούχους συνολικού ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα θα διοχετευθούν σε μόνιμου χαρακτήρα παρεμβάσεις, όπως η μετάταξη συγκεκριμένων προϊόντων από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (24%) στον χαμηλό (13%) και στην επαναφορά της έκπτωσης του 1,5% στην περίπτωση της εφάπαξ εξόφλησης του φόρου προκειμένου να επιβραβευθούν με αυτό τον τρόπο οι συνεπείς φορολογούμενοι.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους θεωρούν ότι παρά το προεκλογικό κλίμα η Αθήνα θα πρέπει να είναι εγκρατής και να μην παρασυρθεί σε μέτρα και εφάπαξ παροχές που απομειώνουν το «μαξιλάρι» της ρευστότητας, ενώ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η συμφωνία που έχουν κάνει με τις ελληνικές αρχές «είναι να μην υπάρξουν εκπλήξεις και αιφνιδιασμοί από την πλευρά της Αθήνας».
Σε αυτό το πλαίσιο τα χρήματα από τα υπερπλεονάσματα θα μπορούσαν πρωτίστως να χρησιμοποιηθούν είτε για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών είτε για την εκκαθάριση του μεγάλου «στοκ» των συντάξεων.
Η τόνωση των δημοσίων επενδύσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν επανειλημμένα «ψαλιδιστεί» για να επιτευχθούν οι υψηλοί στόχοι στα πλεονάσματα θα είχε πολλαπλασιαστικό θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία που το 2019 θα υποχωρήσει στο 2,3%.
Η ανάπτυξη  δηλαδή θα είναι χαμηλότερη από την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 2,5%.
Μετά από αυτά η σημερινή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για τα «δημοσιονομικά» αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενώ εκτιμάται ότι το «θερμότερο» θα ανέβει και στο επόμενο θέμα της συνάντησης για τα «χρηματοπιστωτικά» όπου βασικό κεφάλαιο  αυτής της ενότητας θα είναι η εφαρμογή του νέου νόμου Κατσέλη.
Πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί ο νέος νόμος για την προστασία της ά κατοικίας να βρίσκεται σε ισχύ από τις 30 Απριλίου, αλλά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δανειολήπτες παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξει και δεν προβλέπεται να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη πριν από τον Ιούνιο.
Εάν, μάλιστα, τεθεί αρχικά σε λειτουργία χωρίς να εντοπίζεται αυτομάτως εάν ο αιτών πληροί τα κριτήρια ένταξης, τότε θα υπάρξει παράθυρο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως έχουν ήδη επισημάνει οι εκπρόσωποι των θεσμών. Οι τελευταίοι θα επιμείνουν επίσης στην κατάρτιση νέου Ενιαίου Πτωχευτικού Νόμου έως τον Ιούνιο και στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου Κατσέλη έως το τέλος του 2021.
Οι σημερινές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς θα κλείσουν αργά το απόγευμα με τις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις.     

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Μάριος Χριστοδούλου

BREAKING NEWS