Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μήνυμα Αποστολάκη σε Τουρκία: Επιζητούμε την ειρήνη αλλά προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα - Στηρίζουμε την Κύπρο

Μήνυμα Αποστολάκη σε Τουρκία: Επιζητούμε την ειρήνη αλλά προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα - Στηρίζουμε την Κύπρο
Ο κ. Αποστολάκης διεμήνυσε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν την ετοιμότητα και την επάρκεια να προασπίσουν τα εθνικά μας δικαιώματα
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε σήμερα (7/5/2019) ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, τονίζοντας ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει την ειρήνη αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υποχωρήσει απέναντι στη γειτονική χώρα.
«Εμείς, σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο EXPOSEC-DEFENSEWORLD CONFERENCE 2019.
Αναφερόμενος στα σχέδια της Άγκυρας για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Έλληνας υπουργός τάχθηκε στο πλευρό της Κύπρου επισημαίνοντας «Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους μας για τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες».
 
Ο στρατηγικός σχεδιασμός

Περιγράφοντας τον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου, ο κ. Αποστολάκης υποστήριξε ότι εστιάζεται σε μια σειρά παραμέτρων όπως:
* Τις κινήσεις των διεθνών δρώντων στη Συρία, τη Λιβύη και τις γενικότερες εξελίξεις στις περιοχές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
* Τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα στην ευρύτερη περιοχή, όπου έχουμε κοινή στρατηγική με την Κύπρο, όπως και σε όλα τα άλλα βασικά θέματα.
* Τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και ισορροπίες στα Βαλκάνια.
* Τις εξελίξεις στα ζητήματα και τις μορφές της παράτυπης μετανάστευσης.
* Τη Συμμαχική και Ευρωπαϊκή πολιτική στα εν λόγω ζητήματα και γενικότερα την δραστηριοποίηση της χώρας μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και λοιπών διεθνών οργανισμών και κυρίως του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά «στις δομές ασφάλειας και άμυνας του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Διεθνών Οργανισμών, καθώς και στην ανάπτυξη των πρωτοβουλιών εντός αυτών, με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλεια και αυξάνουμε συνεχώς την εξωστρέφειά μας, καθώς αποτελεί στρατηγικό στόχο η διατήρηση του αποτυπώματός μας στο εξωτερικό».
Χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει πλοία και αεροσκάφη σε αποστολές επιτήρησης από τη Λιβύη έως την Κύπρο και τα Βαλκάνια.
«Συγκεκριμένα, ελληνική Φρεγάτα περιπολεί στην επιχείρηση των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο, ενώ ελληνικά μαχητικά σε Νατοϊκό πλαίσιο συνδράμουν στην εναέρια αστυνόμευση της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και σε λίγο καιρό και της Βόρειας Μακεδονίας.
Επίσης, έχουμε στελέχη μας σε αποστολές επί του πεδίου από το Κόσσοβο έως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Μάλι της Αφρικής.
Αναπτύσσουμε πληθώρα δραστηριοτήτων και συνεκπαιδεύσεων με τις Ένοπλες Δυνάμεις από σχεδόν όλα τα κράτη της περιοχής, αλλά και με άλλα παγκοσμίως.
Με την Κύπρο βέβαια με την οποία ενισχύουμε την αδελφική μας σχέση, την Αίγυπτο, το Λίβανο, το Μαρόκο, τις χώρες του Κόλπου, το Ισραήλ, την Ιορδανία, τις ΗΠΑ αλλά και με όλες τις χώρες των Βαλκανίων» υποστήριξε.

Η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Αποστολάκης εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στην υπεράσπιση των εθνικών της θέσεων.
«Θέλω να είμαι σαφής και κατηγορηματικός.
Είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες» δήλωσε ενώ έκανε ειδική αναφορά και στην ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αποδείξει την επάρκεια εκπαίδευσης και επαγγελματισμού που διαθέτουν.
Αναγνωρίζονται διεθνώς για το αξιόμαχο και την αποτελεσματικότητά τους.
Θα τονίσω λοιπόν ακόμη μία φορά, ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν και την ετοιμότητα και την επάρκεια, για να προασπίσουν τα εθνικά δικαιώματα και συμφέροντα, όταν και εφόσον απαιτηθεί και να μην έχετε καμία αμφιβολία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης