Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Υποβαθμίζει στο +1,2% τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2019 - Ιταλία και Γερμανία οι αδύναμοι κρίκοι

Κομισιόν: Υποβαθμίζει στο +1,2% τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2019 - Ιταλία και Γερμανία οι αδύναμοι κρίκοι
Το 2020 η ανάπτυξη εκτιμάται στο +1,5% από το +1,6% του Φεβρουαρίου
Τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το 2019 και το 2020 υποβάθμισε η Κομισιόν στις εαρινές εκτιμήσεις της, με την Ιταλία και τη Γερμανία να προβλέπεται ότι θα καταγράψουν την πιο ισχνή ανάπτυξη.
Ειδικότερα, η Κομισιόν προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης με ρυθμό 1,2% από 1,3% που ήταν η πρόβλεψη του Φεβρουαρίου.
Το 2020 η ανάπτυξη εκτιμάται στο +1,5% από το +1,6% του Φεβρουαρίου.
Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 1,4% το 2019, όπως και το 2020.
Η ανεργία στην Ευρωζώνη αναμένεται στο 7,7% το 2019 και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 7,3% το 2020.
Στην Ιταλία η ανάπτυξη αναμένεται ισχνή, μόλις στο 0,1% και στη Γερμανία μόλις στο 0,5% το 2019.



Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ευρωπαϊκή οικονομία προβλέπεται ότι το 2019, για έβδομη συνεχή χρονιά, θα συνεχίσει να επεκτείνεται, καθώς το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Σε περιβάλλον όπου ο αντίκτυπος των πηγών αβεβαιότητας σε παγκόσμιο επίπεδο συνεχίζεται, η εγχώρια δυναμική αναμένεται να στηρίξει την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως τονίζεται.
Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί εκ νέου το επόμενο έτος.
Η πρόσφατη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και του παγκόσμιου εμπορίου, σε συνδυασμό με την υψηλή αβεβαιότητα σχετικά με τις εμπορικές πολιτικές, επηρεάζει τις προοπτικές αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2019 και το 2020.
Η συνεχιζόμενη αδυναμία του μεταποιητικού τομέα διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο, ιδίως στις χώρες που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα προβλήματα στην αυτοκινητοβιομηχανία, προειδοποιεί η Ε.Ε.

Dombrovskis: Ανθεκτική η ευρωπαϊκή οικονομία

Ο Valdis Dombrovskis, αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, καθώς και για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την Ένωση Κεφαλαιαγορών, δήλωσε τα εξής:
«Η ευρωπαϊκή οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα έναντι ενός λιγότερο ευνοϊκού εξωτερικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών εντάσεων.
Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και να επιταχυνθεί το επόμενο έτος, υποστηριζόμενη από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση, τη σταθερή αύξηση της απασχόλησης και το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης.
Ωστόσο οι κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να είναι σοβαροί.
Όσον αφορά το εξωτερικό σκέλος, οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν την περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών συγκρούσεων και τις αδυναμίες των αναδυόμενων αγορών, ιδίως της Κίνας. Στην Ευρώπη, θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση όσον αφορά την πιθανότητα αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία, την πολιτική αβεβαιότητα και την πιθανή επιστροφή του φαύλου κύκλου κρατών-τραπεζών.»

Moscovici: Έτοιμοι να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή οικονομία

Ο Pierre Moscovici, επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, δήλωσε τα εξής:
«Η ευρωπαϊκή οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2019 και το 2020.
Η ανάπτυξη παραμένει με θετικό πρόσημο σε όλα τα κράτη μέλη μας και εξακολουθούμε να έχουμε καλά νέα στο μέτωπο της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των μισθών.
Αυτό σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία επιδεικνύει ανθεκτικότητα παρότι αντιμέτωπη με λιγότερο ευνοϊκές παγκόσμιες συνθήκες και σε περιβάλλον συνεχιζόμενης αβεβαιότητας.
Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί, να παράσχουμε μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία, μαζί με περαιτέρω φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις.
Πάνω απ' όλα, πρέπει να αποφύγουμε να υποπέσουμε στον προστατευτισμό, ο οποίος απλώς θα οξύνει τις υφιστάμενες κοινωνικές και οικονομικές εντάσεις στις κοινωνίες μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης