Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Debate Weber – Timmermans για το μέλλον της Ευρώπης και την καρέκλα της Κομισιόν

Γερμανία: Debate Weber – Timmermans για το μέλλον της Ευρώπης και την καρέκλα της Κομισιόν
Ανεργία, μεταναστευτική πολιτική … αλλά και Ελλάδα στο μενού της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης
Η ανεργία, η μεταναστευτική πολιτική, η πολιτική για την κλιματική αλλαγή, η διαφάνεια των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και η Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο του τηλεοπτικού debate που είχαν οι Manfred Weber και Frans Timmermans, οι δύο βασικοί διεκδικητές για την προεδρία της Κομισιόν.
Το debate πραγματοποιήθηκε στο ARD, το πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης.
«Η Angela Merkel έσωσε με την ανθρωπιά της την Ευρώπη» υποστήριξε ο Timmermans (τον στηρίζουν οι Δημοκράτες – Σοσιαλιστές) αναφερόμενος στην πολιτική της Καγκελαρίου για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης του 2015.
Απαντώντας στην τοποθέτηση του Weber (τον στηρίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) υπέρ της άμεσης ενίσχυσης του FRONTEX, ο Timmermans τόνισε ότι αυτή η προσπάθεια έχει καθυστερήσει διότι η Ελλάδα και η Ιταλία διαμαρτυρήθηκαν ότι έχουν μείνει αβοήθητες από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
«Αυτό που χρειάζεται είναι ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δίκαιη κατανομή των βαρών, η οποία απορρίπτεται ξανά και ξανά από την Πολωνία, την Ουγγαρία, αλλά και την Αυστρία» υποστήριξε ο Timmermans ενώ ο Weber επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων στον ευρωπαϊκό Νότο, στοιχείο το οποίο, όπως είπε, πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν όταν συζητείται η νόμιμη μετανάστευση, ώστε να μην ευνοούνται λαϊκιστικές δυνάμεις που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη.
Και οι δύο τάχθηκαν πάντως υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ για την Αφρική», προκειμένου να δοθούν στους νέους Αφρικανούς άλλες επιλογές από το να μεταναστεύουν στην Ευρώπη.
Όσον αφορά την ανεργία, και αναφερόμενος στην σχετική πρόταση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Olaf Scholz (SPD), ο Timmermans υποστήριξε την δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης της ανεργίας, στο οποίο, όπως εξήγησε, τα κράτη - μέλη θα συνεισφέρουν πόρους τους οποίους θα μπορούν να δανείζονται σε περίπτωση δυσκολίας και προκειμένου να μην προχωρούν σε περικοπές σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας.
Την ιδέα αυτή όμως απέρριψε κατηγορηματικά ο Weber, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας, ενώ κάθε κράτος-μέλος πρέπει να αναλαμβάνει μόνο του την ευθύνη της οικονομικής πολιτικής του και των συνεπειών της.
«Ένα ευρωπαϊκό ταμείο ανεργίας θα σήμαινε ότι εάν ο κ. Τσίπρας στην Ελλάδα λάβει πολλές αποφάσεις και με αυτές αυξηθεί η ανεργία, μπορεί να πάει στους γείτονές του και να ζητήσει να αναλάβουν το κόστος», υποστήριξε ο Weber, τονίζοντας ότι αν η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει στους ανθρώπους να συνταξιοδοτηθούν σημαντικά νωρίτερα, δεν μπορεί να ζητάει από τους γείτονές της να το χρηματοδοτήσουν.
«Αυτά τα πράγματα δεν έχουν σχέση με αλληλεγγύη», είπε ο Weber, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Γερμανία, με την «Ατζέντα 2010» προώθησε μεταρρυθμίσεις και πρέπει να κάνει το ίδιο η υπόλοιπη Ευρώπη.
«Η Γερμανία πρέπει να αυξήσει και τους μισθούς της», αντέτεινε ο Timmermans.
 Σε ό,τι αφορά την πολιτική για το κλίμα, ο υποψήφιος του Κόμματος Σοσιαλιστών και Δημοκρατών τάχθηκε υπέρ της επιβολής «φόρου διοξειδίου του άνθρακα» σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «οπωσδήποτε» και «γρήγορα», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί με κοινωνική δικαιοσύνη.
Διαμετρικά αντίθετη άποψη εξέφρασε ο Weber, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης της τιμής της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης και για το ενδεχόμενο περικοπών θέσεων εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης