Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα μέτρα Τσίπρα αναδεικνύουν την προβληματική στρατηγική της ΝΔ – Πόσο θα στοιχίσει στον Μητσοτάκη;

Τα μέτρα Τσίπρα αναδεικνύουν την προβληματική στρατηγική της ΝΔ – Πόσο θα στοιχίσει στον Μητσοτάκη;
Δεν αμφισβητείται η πρωτιά της ΝΔ στις ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές αλλά μάλλον πάμε … σε ντέρμπι στις βουλευτικές
Τα μέτρα ελαφρύνσεων που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύουν την εξαιρετικά προβληματική στρατηγική που ακολουθεί η ΝΔ.
Όχι μόνο γιατί πρόκειται για μέτρα που θα φανούν άμεσα στην τσέπη των πολιτών και των επιχειρήσεων και θα ενισχύσουν το κυβερνητικό αφήγημα περί βελτίωσης της καθημερινότητας τους.
Όχι μόνο γιατί θα επηρεάσουν – αναμφίβολα – την κρίση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, η ψήφος των οποίων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
Ούτε γιατί με αυτόν τον τρόπο ο κ.Τσίπρας θα καταφέρει να περάσει αλώβητος την τριήμερη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή ούτε γιατί γεμίζει με αυτοπεποίθηση και επιχειρήματα τους βουλευτές του ενόψει των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Αλλά κυρίως γιατί για ακόμα μια φορά δείχνει πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένα βήμα μπροστά.
Και ότι ο Κ. Μητσοτάκης ακολουθεί.
Διότι την ώρα που ο πρωθυπουργός σχεδιάζει προσεκτικά και μεθοδικά τα επόμενα βήματα του ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να επιμένει να «καταγγέλλει» τα κυβερνητικά πεπραγμένα, να εστιάζει σε έναν αρνητικό πολιτικό λόγο και να στηρίζει την αντιπολιτευτική της επιχειρηματολογία και τακτική είτε στο ύφος του Π.Πολάκη ή στις φωτογραφίες με το κότερο.
Διότι μπορεί η υπόθεση Πολάκη ή οι διακοπές του Τσίπρα με το κότερο να δίνουν πόντους σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά σε ουσία δεν προσφέρουν τίποτα.
Και εκεί είναι το πρόβλημα της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη.
Διότι την ώρα που αναγάγει σε μείζον πολιτικό ζήτημα το ύφος Πολάκη καταγγέλλοντας τον «πολιτικό κυνισμό» του (!), ο Τσίπρας περνά στην αντεπίθεση και στην ουσία ανακοινώνοντας θετικά μέτρα που θα «ανακουφίσουν» την κοινωνία και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.
Η επιχειρηματολογία ότι «ο Τσίπρας πήρε 10 και επιστρέφει το ένα», είναι και αυτή προβληματική.
Διότι «τα 10 που πήρε η κυβέρνηση Τσίπρα» είναι η δυσαρέσκεια και η απογοήτευση που αποτυπώνουν – μέχρι σήμερα – οι δημοσκοπήσεις.
Πλέον αυτό που θα αρχίσει να «μετρά» στην κοινή γνώμη είναι αυτά που θα επιστρέφει στους πολίτες η κυβέρνηση Τσίπρα.
Και μπορεί ο κ.Μητσοτάκης να κατηγορεί την κυβέρνηση Τσίπρα για «εγκλήματα» στην οικονομία, αλλά η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2009 με κυβέρνηση ΝΔ και όχι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  ο οποίος επί της ουσίας απλά «δεν υπήρχε» τότε στο πολιτικό στερέωμα.
Και σήμερα είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να παρουσιάσει ένα θετικό αφήγημα για τη σταδιακή επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και στην ομαλότητα.
Την ώρα που δεν είναι τελείως ξεκάθαρο τι ακριβώς προτείνει η ΝΔ.
Και αν υπάρχει κάτι θετικό στο οικονομικό της πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης Τσίπρα.
Αντί λοιπόν ο κ.Μητσοτάκης να προβάλλει τη δική του θετική πρόταση, το δικό του πολιτικό σχέδιο για την Ελλάδα των πολλών, αρκείται να εστιάζει στην «Πολακιάδα».
Και το ερώτημα είναι αν αυτή η πολιτική «γραμμή» θα του στοιχίσει και πόσο στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται.
Είναι προφανές πως η ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη έχει το προβάδισμα.
Προβάδισμα όμως που δεν βασίζεται στη δυναμική της ΝΔ και στη διείσδυση του κ.Μητσοτάκη στην κοινωνία αλλά στη δυσαρέσκεια των πολιτών σε βάρος του Τσίπρα.
Αν αυτή η δυσαρέσκεια αρχίσει να υποχωρεί, τότε θα αλλάξουν και οι πολιτικές ισορροπίες.
Και ενδεχομένως, αυτές οι νέες ισορροπίες να μην επηρεάσουν την πρωτιά της ΝΔ στις ευρωεκλογές ή στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά δεν αποκλείεται να μετατρέψουν σε πραγματικό ντέρμπι τις βουλευτικές εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης