Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Κατακερματισμένο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές Μαΐου 2019

DBRS: Κατακερματισμένο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές Μαΐου 2019
Κατακερματισμένο Ευρωκοινοβούλιο μετά τις εκλογές προβλέπει η DRBS
Ένα κατακερματισμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τις ερχόμενες ευρωεκλογές προβλέπει η DBRS, σημειώνοντας ότι τα κύρια έως σήμερα κόμματα θα χάνουν έδαφος.
Βέβαια, αναμένει τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα να διατηρήσουν την πλειοψηφία τους στο Ευρωκοινοβούλιο.
Εάν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, τα δύο μεγάλα κόμματα – το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και η κεντροαριστερή Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών – θα απωλέσουν την από κοινού πλειοψηφία τους στο Ευρωκοινοβούλιο (από 54% στο 42%).
Απεναντίας, οι λιγότερο παραδοσιακές πολιτικές ομάδες, περιλαμβανομένων των λαϊκιστικών/εθνικιστικών ομάδων και των προοδευτικών και φιλελεύθερων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, αναμένεται να αυξήσουν να αυξήσουν τις έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη ωστόσο, στην οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνεται και το En Marche!, πιθανότατα θα αυξήσει τις έδρες της σε περίπου 14% -13% από 9%. Σε συνεργασία με τους Πράσινους (7%), θα υπάρξει προφανώς πλειοψηφία των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων.
Μεγάλο μερίδιο στην αβεβαιότητα που συνοδεύει αυτές τις ευρωεκλογές έχει η Βρετανία. Όπως όλα δείχνουν, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει πιθανότατα στις ευρωεκλογές. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ωστόσο εάν τελικά οι Βρετανοί ευρωβουλευτές θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους στις 2 Ιουλίου 2019, εάν δηλαδή έως τότε η χώρα θα έχει συμφωνήσει σε μία κοινή γραμμή για το Brexit.
Επί της ουσίας αλλαγές όσον αφορά την πολιτική και τις προτεραιότητες του Ευρωκοινοβουλίου δεν αναμένει η DRBS.
Εκτιμά όμως ότι η ψήφιση νόμων θα καταστεί πιο χρονοβόρα και πιο περίπλοκη.
Οι αποκλίνουσες απόψεις εντός του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και αδυναμία συνοχής μεταξύ των κρατών-μελών, σημαίνει ότι θα χρειαστεί στο μέλλον μεγαλύτερη προσπάθεια για να υπάρχει εν τέλει συναίνεση.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης