Τελευταία Νέα
Οικονομία

MarketWatch: Παραλογισμός, η Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά από τις ΗΠΑ στα ομόλογα

MarketWatch: Παραλογισμός, η Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά από τις ΗΠΑ στα ομόλογα
Οι αποδόσεις των 3τών και 5ετών ελληνικών ομολόγων είναι χαμηλότερες από την αντίστοιχη του αμερικανικού 10ετούς
Για παραλογισμό στην αγορά ομολόγων κάνει λόγο ο Ashoka Mody, νυν καθηγητής στο Princeton University και πρώην αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, καθώς οι αποδόσεις των 3ετών και 5ετών ελληνικών ομολόγων είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με αυτές των αμερικανικών 10ετών.
Δηλαδή οι αποδόσεις μίας χώρας που αξιολογείται ως «junk» είναι χαμηλότερες από αυτής που έχει τον μέγιστο βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης (ΑΑΑ), όπως είναι η αμερικανική.
Όπως αναφέρει στο άρθρο του «οι αποδόσεις των 5ετών κρατικών ελληνικών ομολόγων είναι χαμηλότερες από αυτές των αμερικανικών 10ετών και αυτό ξεκίνησε να συμβαίνει τον Απρίλιο 2019.
Βέβαια τα 3ετή και 5ετή ελληνικά ομόλογα, τα ομόλογα μίας χώρας με αξιολόγηση «σκουπίδι» («junk»), πληρώνουν λιγότερα στους επενδυτές σε σύγκριση με αυτά που πληρώνουν οι –αξιολογημένες με ΑΑΑ- ΗΠΑ.
Μάλιστα ακόμη χαμηλότερες αποδόσεις προσφέρουν τα ιταλικά, πορτογαλικά, ισπανικά και γαλλικά κρατικά ομόλογα (χώρες που έχουν χαμηλότερη αξιολόγηση από τις ΗΠΑ), σε σύγκριση με τα αμερικανικά και μάλιστα και στο επίπεδο των χρεογράφων 10ετούς διάρκειας.
Ακόμη και εάν δεχθούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι το ίδιο φερέγγυα με την αμερικανική, γιατί οι επενδυτές να δεχθούν τις χαμηλότερες ελληνικές αποδόσεις;
Και γιατί οι επενδυτές να δεχθούν χαμηλότερες αποδόσεις εάν επενδύσουν σε άλλα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης;

Ένας πιθανός λόγος είναι ότι αναμένουν το ευρώ να ανακάμψει.
Παρά τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, οι επενδυτές ενδέχεται να αναμένουν τελικά να αυξήσουν τις αποδόσεις τους, πουλώντας τα ακριβά ευρώ και αγοράζοντας φθηνότερα δολάρια και άλλα νομίσματα.
Πράγματι, υπάρχει μια βάση για μια τέτοια στρατηγική.
Από τα τέλη Απριλίου 2019, κοινή θέση μεταξύ των αναλυτών ήταν ότι το ευρώ θα εκτιμήσει σημαντικά τα επόμενα δύο χρόνια και πιο μετριοπαθώς στη συνέχεια.
Οι προθεσμιακές αγορές (όπου οι αγοραστές και οι πωλητές καθορίζουν εκ των προτέρων την τιμή μιας μελλοντικής συναλλαγής) υποστηρίζουν αυτήν την άποψη.
Αλλά αν αυτές οι προσδοκίες για το ευρώ μπορούν να λύσουν τη μία απορία, οδηγούν σε μία άλλη, ακόμη πιο δύσκολο να επιλυθεί.
Γιατί οι επενδυτές αναμένουν ανάκαμψη του ευρώ;
Τέτοιες προσδοκίες θα ήταν λογικές μόνο αν μπορούσαμε να προβλέψουμε με σιγουριά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι πιθανό να αναπτυχθεί πιο γρήγορα από την οικονομία των ΗΠΑ.
Αυτή η ταχύτερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη πιθανόν να έρχεται με αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια της.
Τα υψηλότερα βραχυπρόθεσμα επιτόκια και οι ελκυστικότερες επενδυτικές ευκαιρίες που συνοδεύουν την ανάκαμψη της οικονομίας θα ρίξουν επιπλέον χρήματα στην Ευρωζώνη, αυξάνοντας την αξία του ευρώ.
Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο είναι εξαιρετικά απίθανο.
Οι τρέχουσες προβλέψεις ανάπτυξης δείχνουν ανησυχητικά προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί περισσότερο από ό, τι έκανε πριν από ένα χρόνο.
Βασικά, από όλες τις μεγάλες οικονομίες, οι χώρες της Ευρωζώνης φαίνεται να επιβραδύνονται ιδιαίτερα γρήγορα.

Επιπρόσθετα το ΔΝΤ πρόσφατα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, αν και όχι σε μία «γενναία» υποβάθμιση.
Το παγκόσμιο εμπόριο υποχώρησε στους πρώτους μήνες του 2019.
Για να αναπτυχθεί το διεθνές εμπόριο θα πρέπει να καλύψει αυτήν την υποχώρηση.
Όμως η εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα αναπτυχθεί 3,4% το 2019, είναι μάλλον πολύ αισιόδοξη και δύσκολο να επιβεβαιωθεί.
Η προγραμματισμένη κίνηση των ΗΠΑ για την περαιτέρω αύξηση των δασμών για τα κινεζικά αγαθά μπορεί μόνο να προσθέσει στην επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, καθιστώντας την πρόβλεψη του διεθνούς εμπορίου του ΔΝΤ ακόμη πιο απίθανη.
Έτσι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ευρωζώνης –που συνδέεται άμεσα με το διεθνές εμπόριο- θα είναι σχεδόν σίγουρα χαμηλότερος από αυτόν που εκτιμά το ΔΝΤ.
Εάν για κάποιο λόγο το ευρώ ανακάμψει, οι επενδυτές σε ομόλογα της Ευρωζώνης θα δρέψουν τους καρπούς της τοποθέτησής τους.
Ωστόσο, η ήδη ασθενής οικονομία της Ευρωζώνης θα υποφέρει ακόμη περισσότερο, καθιστώντας τους δανειολήπτες της Ευρωζώνης λιγότερο αξιόπιστους και τις χαμηλές αποδόσεις σχεδόν αδύνατο να διατηρηθούν στο περιβάλλον με μεγαλύτερο κίνδυνο χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τα λόγια του Yogi Berra , η σημερινή «ανωμαλία» είναι μια άλλη περίπτωση ενός «déjà vu».
Είμαστε εν μέσω του απόλυτου παραλογισμού της Ευρωζώνης όπως και τον Ιούλιο του 2007, λίγο πριν την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Τότε, όπως και τώρα, τα γαλλικά, τα ελληνικά, τα ιταλικά, τα πορτογαλικά και τα ισπανικά κρατικά ομόλογα προσφέρουν χαμηλότερες αποδόσεις από ό, τι τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ.
Το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου.
Η «ανωμαλία» αυτή ήταν μολυσματική.
Τον Ιούλιο του 2007, καθώς η κρίση της αγοράς subprime είχε, ήδη, τα πρώτα θύματά της, το ΔΝΤ αναβάθμιζε τις προβλέψεις του για όλη την υφήλιο τόσο το 2007 όσο και το 2008 και μάλιστα αυτήν της Ευρωζώνης.
Ο παραλογισμός έγινε γρήγορα φανερός.
Η Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε το β’ εξάμηνο του 2007 και άρχισε να εισέρχεται σε ύφεση μετά τη διάσωση της Bear Stearns τον Μάρτιο του 2008.
Οι επενδυτές δέχθηκαν ένα διπλό χτύπημα.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης αυξήθηκαν (έτσι μειώθηκαν οι τιμές των ομολόγων).
Το ευρώ, η ισοτιμία του οποίου βρίσκονταν στα 1,56 δολάρια τον Μάρτιο, υποχώρησε στα 1,46 δολάρια.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν την πτώχευση της Lehman Brothers και υποχώρησε περαιτέρω στα 1,27 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους.
Η συνεχιζόμενη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων και η υποτίμηση του ευρώ συνεχίστηκαν καθώς ξεκίνησε η επίσημη κρίση της Ευρωζώνης στα τέλη του 2009.
Ακριβώς όπως πριν από μια ντουζίνα χρόνια, μια γνωστική φούσκα κρύβει και πάλι τα σημάδια του προβλήματος στη ζώνη του ευρώ.
Οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής σε παγκόσμιο επίπεδο δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την έκταση και τις συνέπειες της πρόδηλης οικονομικής αδυναμίας στην πτώση του παγκόσμιου εμπορίου.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υπονομεύουν επίσης τους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.
Τονίζουν τη μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών από τις κορυφές που σημειώθηκαν κατά την κρίση στη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, δεν λαμβάνουν υπόψη ότι αυτές οι ευπάθειες είναι προς το παρόν σαφώς υψηλότερες από ό, τι στα μέσα του 2007 για όλες σχεδόν τις χώρες της ευρωζώνης. Οι δείκτες δημόσιου χρέους είναι σχεδόν παντού πολύ υψηλότεροι.
Ενώ οι τράπεζες έχουν περισσότερα κεφάλαια, έχουν επίσης υψηλότερους δείκτες μη καλής εκτέλεσης και δανείων, οι οποίοι πιθανώς υποτιμούν τους λανθάνοντες κινδύνους που συνδέονται με το γεγονός ότι αρκετοί δανειολήπτες επιβιώνουν χάρη στα πολύ πιο χαμηλά επιτόκια που ισχύουν (σε σύγκριση με το 2007).
Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα, ενώ στα μέσα του 2007 οι αρχές της ευρωζώνης διέθεταν πολιτικό χώρο, αλλά έκαναν κακή χρήση του, τώρα δεν έχουν περιθώρια για νομισματικά κίνητρα και ελάχιστα αποτελεσματική δυνατότητα δημοσιονομικών κινήτρων.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η ΕΚΤ έχει φθάσει στο τέλος της χρήσης έκτακτων εργαλείων.
Οι περισσότερες αγορές ομολόγων μέσω της ανανέωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι πολιτικά αδύνατες αυτή τη στιγμή, καθώς οι "βόρειες" κυβερνήσεις της ευρωζώνης ανησυχούν ότι η ΕΚΤ μπορεί να παραμείνει χρεωμένη και δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρει πίσω τα χρήματα που επένδυσε.
Επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας υπάρχουν σοβαρές εσωτερικές διαιρέσεις σχετικά με προτάσεις για την παροχή αμφίβολων κινήτρων για την ενθάρρυνση των τραπεζικών δανείων.
Η ΕΚΤ μπορεί τελικά να λάβει μισά μέτρα, αν και, όπως πάντα, μόνο όταν τα πράγματα έχουν γίνει σαφώς χειρότερα, δηλαδή όταν τα μέτρα θα είναι πιθανόν άσκοπα.
Στο πιο επικίνδυνο περιβάλλον, οι τράπεζες είτε θα αποσυρθούν από τον δανεισμό είτε θα χρεώσουν υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου.
Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, ακόμη και οι κυβερνήσεις που έχουν χαμηλά χρέη και δημοσιονομικά ελλείμματα είναι απίθανο να στηρίξουν τις οικονομίες τους μέσω φορολογικών κινήτρων.
Η λιτότητα είναι ένα σήμα ταυτότητας στην ευρωζώνη.
Η σημερινή ευθυμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές της ευρωζώνης, χαρακτηριστική της τελικής έκτασης πριν από την έκρηξη της φούσκας, συγκαλύπτει μια σταθερά αποδυναμωμένη οικονομική βάση πάνω στην οποία βρίσκονται οικονομικά εύθραυστες κυβερνήσεις και τράπεζες.
Όντας εφησυχασμένοι από τους πολιτικούς, οι αναλυτές και οι επενδυτές αγνοούν τη μεγάλη εικόνα της γενικής οικονομικής ύφεσης από τα μέσα του 2018.
Η οικονομία των ΗΠΑ διαθέτει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.
Η ανάπτυξη της Κίνας αναπόφευκτα επιβραδύνεται και οι κινεζικές αρχές δεν θα μπορέσουν να περιορίσουν την επιβράδυνση αυτή με σημαντικά πακέτα τόνωσης.
Οι αισιόδοξοι δείχνουν ελπιδοφόρα σημάδια: η παγκόσμια οικονομία θα "ανακάμψει" κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, λένε.
Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να προβλεφθεί κάτι περισσότερο από μια βραχυχρόνια ανάκαμψη.
Αντ 'αυτού, η πιθανότητα είναι να αντιδράσουν σε μια απροσδόκητη οικονομική κρίση ή να επιμείνουν σε κακές οικονομικές ειδήσεις, οι σημερινές υψηλές αποδόσεις της ευρωζώνης θα αρθούν γρήγορα, σπρώχνοντας τις οικονομίες πολλών κρατών μελών και αυξάνοντας τους φόβους αθέτησης, ειδικά στην Ιταλία.
Η οικονομική και εμπορική αλληλεξάρτηση μεταξύ των κρατών μελών του ευρώ θα ενισχύσει τις πιέσεις.
Οι επενδυτές θα επιδιώξουν ακόμη υψηλότερες αποδόσεις, προκαλώντας μια ανεξέλεγκτη καθοδική πορεία.
Η σωστή ερώτηση δεν είναι: «Γιατί θα υπάρξει κρίση στην Ευρωζώνη;».
Η σωστή ερώτηση είναι: «Γιατί να μην υπάρξει και μάλιστα σύντομα κρίση στην Ευρωζώνη;»…».

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης