Αινιγματική δήλωση από Βερολίνο για Διεθνές Δίκαιο και Τουρκία: Τίθενται δύσκολα ζητήματα για την οριοθέτηση στον βόρειο τομέα

Αινιγματική δήλωση από Βερολίνο για Διεθνές Δίκαιο και Τουρκία: Τίθενται δύσκολα ζητήματα για την οριοθέτηση στον βόρειο τομέα
Το Βερολίνο απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές να σεβαστούν την κυπριακή ΑΟΖ
Σε μια σιβυλλική δήλωση σχετικό με το Διεθνές Δίκαιο και την Τουρκία προχώρησε Γερμανός αξιωματούχος αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα και στα σχέδια της Άγκυρας για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ερωτηθείσα εάν η Τουρκία παραβιάζει με τις ενέργειές της το Διεθνές Δίκαιο, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Adebahr, εξήγησε ότι για την ακριβή νομική κατάσταση θα επανέλθει και περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η Κύπρος είναι μέλος της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία όμως όχι, για αυτό τίθενται δύσκολα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου για την οριοθέτηση ("Abgrenzung") στον βόρειο τομέα».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το «πόσο μακριά» μπορεί να φθάσει η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η Adebahr τόνισε: «Αυτή είναι μια πολύ υποθετική ερώτηση για μια ειδική περίπτωση.
Ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.
Απευθύνουμε έκκληση προς όλες τις πλευρές να σεβαστούν εκεί την ΑΟΖ της Κύπρου.
Αυτή είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση.
Βεβαίως η Mogherini εξέφρασε την αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ένωσης σε αυτό το θέμα».
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, ενδεχόμενες επιπτώσεις στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή επικεντρώνουμε την προσοχή μας στο να μην υπάρξει κλιμάκωση και στο να βρεθεί μια καλή και σωστή λύση».
Σημειώνεται ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Federica Mogherini στις 4 Μαΐου εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία που υπάρχει σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
«Με αυτό μπορούμε ασφαλώς μόνο να συμφωνήσουμε.
Αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ και να αποφύγει μια κλιμάκωση σε αυτόν τον τομέα» υποστήριξε η Adebahr.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS