Ο διοικητής του 5ου Στόλου των ΗΠΑ έτοιμος να στείλει το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln στο Στενό του Χορμούζ

Ο διοικητής του 5ου Στόλου των ΗΠΑ έτοιμος να στείλει το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln στο Στενό του Χορμούζ
Ο διοικητής του 5ου Στόλου των ΗΠΑ έτοιμος να στείλει το αεροπλανοφόρο  USS Abraham Lincoln στο Στενό του Χορμούζ
Από μία κλωστή κρέμονται οι σχέσεις της Ουάσιγκτον με την Τεχεράνη - Το Λίνκολν και τα συνοδευτικά του σκάφη πέρασαν από τη Διώρυγα του Σουέζ
Ο αντιναύαρχος που διοικεί τις ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής δήλωσε χθες Πέμπτη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι πληροφορίες που καταδεικνύουν ότι υπάρχει απειλή από πλευράς του Ιράν δεν θα τον αποτρέψουν να στείλει αεροπλανοφόρο στο Στενό του Χορμούζ εάν κρίνει πως είναι απαραίτητο.
Ο αντιναύαρχος J. Maloy, διοικητής του Πέμπτου Στόλου, ο οποίος σταθμεύει στο Μπαχρέιν, δεν ξεκαθάρισε αν αυτό σημαίνει πως θα διατάξει τη δύναμη κρούσης του USS Abraham Lincoln να πλεύσει προς αυτό το στενό στρατηγικής σημασίας, από το οποίο περνάει το ένα πέμπτο του πετρελαίου που καταναλώνεται παγκοσμίως σε ετήσια βάση.
Το Λίνκολν και η ομάδα των σκαφών συνοδείας του πέρασε από τη Διώρυγα του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα χθες Πέμπτη, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον τελεί υπό τις διαταγές του Μαλόι.
«Αν χρειάζεται να το φέρω στο στενό θα το κάνω», είπε ο Maloy τηλεφωνικά στο πρακτορείο. «Δεν έχω περιορισμούς ούτε αμφισβητήσεις αν θέλω να το στείλω οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή».
Η ένταση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον δεν σταματά να ανεβαίνει αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.
Η αμερικανική διπλωματία διεμήνυσε εκ νέου χθες ότι οποιοδήποτε «επίθεση» από το Ιράν ή τους συμμάχους του εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ή αμερικανών πολιτών θα αντιμετωπιστεί με «άμεσο και αποτελεσματικό» τρόπο.
Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Tim Kein  δήλωσε ότι ανησυχεί πως «η κυβέρνηση Trump μας οδηγεί προς έναν αχρείαστο πόλεμο».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS