ΟΗΕ: Έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για εκεχειρία στη Λιβύη

ΟΗΕ: Έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για εκεχειρία στη Λιβύη
H Γαλλία, κράτος-μόνιμο μέλος του Σ.Α., έχει κατηγορηθεί από τον πρωθυπουργό Faraz as Sarage ότι υποστηρίζει εν κρυπτώ τον Haftar 
Έκκληση σε «όλα τα μέρη» που εμπλέκονται στη σύρραξη στη Λιβύη να επιστρέψουν «το ταχύτερο» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «με την πολιτική μεσολάβηση του ΟΗΕ», να «κηρύξουν κατάπαυση του πυρός» και να «δεσμευθούν ότι θα την τηρήσουν», απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε, το οποίο δεν βασίστηκε στο βρετανικό σχέδιο ψηφίσματος για την εκεχειρία, η διαπραγμάτευση για το οποίο είχε περιέλθει σε αδιέξοδο επί εβδομάδες στο Σ.Α., μόνο μια «αποκλιμάκωση» μπορεί «να συμβάλει στην επιτυχία της μεσολάβησης» του ΟΗΕ. «Η ειρήνη και η σταθερότητα στη Λιβύη» μπορούν να έλθουν μόνο μέσω «πολιτικής λύσης», αναφέρει το κείμενο, επαναλαμβάνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του και στηρίζει τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Λιβύη, τον Yassan Salame.
Σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της άκαρπης ως τώρα επιχείρησης του στρατάρχη Holifa Haftar με σκοπό την κατάληψη της Τρίπολης, η κατάσταση μοιάζει να έχει περιέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο - σε στρατιωτικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.
Στις μάχες ανάμεσα στον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Haftar και τους αντιπάλους του, παραστρατιωτικές ομάδες που δηλώνουν πίστη στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 454 άνθρωποι, ενώ άλλοι 2.000 και πλέον έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί έχουν εξάλλου εκτοπίσει πάνω από 55.000 ανθρώπους στην περιοχή της πρωτεύουσας της Λιβύης, χώρας με μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.
Στην ανακοίνωσή του, το Σ.Α. του ΟΗΕ εκφράζει τη «βαθιά ανησυχία του για την αστάθεια στην Τρίπολη και την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση».
Λίγο μετά την έναρξη της ευρείας κλίμακας επιχείρησης των δυνάμεων του Haftar για την κατάληψη της πρωτεύουσας της Λιβύης, την 4η Απριλίου, το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη προειδοποιήσει με ανακοίνωσή του εναντίον της αποσταθεροποίησης της χώρας και είχε ζητήσει οι δυνάμεις του ΛΕΣ να «σταματήσουν τις στρατιωτικές κινήσεις» τους. Στην ανακοίνωση που εγκρίθηκε χθες πάντως, δεν γίνεται ονομαστική αναφορά στον Haftar ή τις δυνάμεις του.
Το διαιρεμένο Σ.Α., πολλά κράτη μέλη του οποίου τάσσονται λιγότερο ή περισσότερο ανοιχτά υπέρ του ισχυρού άνδρα της Λιβύης στην προσπάθειά του, δεν κατάφερε έκτοτε να συνεννοηθεί για την υιοθέτηση σθεναρότερης στάσης και της άσκησης πίεσης ώστε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το Κουβέιτ τάχθηκαν κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης εναντίον του να συμπεριληφθεί στο κείμενο η υπενθύμιση ότι οφείλει να τηρείται το εμπάργκο όπλων που επέβαλε ο ΟΗΕ στη Λιβύη το 2011.
H Γαλλία, κράτος-μόνιμο μέλος του Σ.Α., έχει κατηγορηθεί από την ΚΕΕ του πρωθυπουργού Faraz as Sarage ότι υποστηρίζει εν κρυπτώ τον Haftar πράγμα που το Παρίσι αρνείται.
O Sarage, με άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα The Wall Street Journal, ζήτησε από τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trumpνα βοηθήσει την ΚΕΕ, συμβάλλοντας να σταματήσει η υποστήριξη που προσφέρουν στον Haftar ξένες δυνάμεις.
Ωστόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αφήσει πρόσφατα να εννοηθεί πως δεν εναντιώνεται στην επιχείρηση του ΛΕΣ, όταν ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Trump συζήτησε με τον Haftar τηλεφωνικά.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS