Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Έχουμε όραμα και σχέδιο να ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος - Διώξαμε από το ναό της Υγείας τους ποντικούς

Τσίπρας: Έχουμε όραμα και σχέδιο να ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος - Διώξαμε από το ναό της Υγείας τους ποντικούς
«Διώξαμε από το ναό της Υγείας τους ποντικούς που ροκάνιζαν τα κονδύλια", είπε ο Α. Τσίπρας
«Έχουμε όραμα και σχέδιο να ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος, το σύστημα υγείας για τους πολλούς για τους οποίους έχουμε υποχρέωση να δουλεύουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, από τη Λευκάδα.
Μιλώντας στη διάρκεια των εγκαινίων του νέου νοσοκομείου της Λευκάδας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «τα έργα μας είναι όμορφα όχι οι φάτσες μας, ωραία είναι τα έργα μας και η προσπάθεια μας να δώσουμε ανάσα στους πολλούς», αλλά και ότι όλοι όσοι κατοικούν στην  Ελλάδα πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής  περίθαλψης.
Όπως είπε ο πρωθυυπουργός, "την επόμενη τετραετία έχουμε όραμα και σχέδιο να ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος , που θα έχουμε ελεύθερα τα χέρια και περιθώρια δημοσιονομικά.
Να ανασυγκροτήσουμε το σύστημα υγείας.
Να ανοίξουμε ακόμα μεγαλύτερους δρόμους ελευθερίας πρόσβασης και ίσων δυνατοτήτων στους πολλούς. Στους πολλούς, για τους οποίους οφείλουμε να δουλεύουμε.
Αυτό είναι η δέσμευση, αλλά είναι και η απόδειξη των πεπραγμένων μας".
Ανέφερε ακόμη πως  «περάσαμε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία δεν είχαμε πάντα εμείς τη δυνατότητα να παίρνουμε τις αποφάσεις.
Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη και μια κοινωνία λεηλατημένη».
Σημείωσε πως «υπήρχε μια αντίληψη ότι η αγορά θα αποφασίζει για το ποιος θα ζήσει και το ποιος θα πεθάνει» και συνέχισε «εμείς πιστεύουμε ότι το υπέρτατο αγαθό είναι η ζωή» και «ανοίξαμε τις πόρτες των νοσοκομείων σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας».
«Δώσαμε σε αντίξοες συνθήκες μια μεγάλη μάχη για να αναστήσουμε το σύστημα της δημόσιας υγείας», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε «τα καταφέραμε σταματώντας το πάρτυ στο χώρο της Υγείας και τη διαφθορά.
«Η δική μας ιδεολογία είναι πολύ πιο κοντά από αυτά που πρεσβεύουν και κάνουν όσοι κάνουν μεγάλους σταυρούς», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Λευκάδος κ. Θεόφιλο Μανωλάτο.
Υπογράμμισε πως «διώξαμε από το ναό της Υγείας τους ποντικούς που ροκάνιζαν τα κονδύλια ώστε να μην μπορεί ο λαός να έχει ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας»,αλλά και πως «τα επόμενα χρόνια θα έχουμε 2.000 προσλήψεις κάθε χρόνο στο χώρο της Υγείας», ενώ «σε λίγες μέρες θα είναι έτοιμα τα νοσοκομεία Καρπάθου και Χαλκίδας».
Όπως είπε ο πρωθυυπουργός, "το 2015 βρήκαμε τα δημόσια νοσοκομεία με ελλείμματα ύψους 900 εκατ. ευρώ.
 Σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία, μέσα από τη χρηστή διαχείριση, μέσα από το νοικοκύρεμα που κάναμε, έχουν πλεονάσματα 300 εκατ. ευρώ.
Και πως το καταφέραμε αυτό;
Αυτό το καταφέραμε πάρα πολύ απλά: Σταματώντας το πάρτι στο χώρο της Υγείας, σταματώντας τις μίζες και τη διαφθορά, σταματώντας το πάρτι στα φάρμακα.
Διότι, θέλω να το πω αυτό, ορισμένες φορές – και το ξέρουμε αυτό, μιας και ήμασταν πριν και είναι εδώ και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης- διότι ξέρετε οι δικές μας οι αρχές και οι αξίες, η δική μας ιδεολογία, κι ας μας λένε κάποιοι κι ας μας κάνουν κριτική που δεν κάνουμε σταυρούς- είναι πολύ πιο κοντά σε όσα είπε ο Χριστός.
Πολύ πιο κοντά η δική μας ιδεολογία από αυτά που πρεσβεύουν και πράττουν αυτοί που κάνουν μεγάλους σταυρούς.
Εμείς λοιπόν διώξαμε από τον ναό της Υγείας όλους εκείνους τους εμπόρους, τους μεταπράτες, τα ποντίκια που ροκάνιζαν δισεκατομμύρια και δημιουργούσαν αυτά τα ελλείμματα για να μη μπορεί ο λαός να έχει πρόσβαση σε δημόσιες και ελεύθερες υπηρεσίες υγείας.
Ταυτόχρονα, όμως, στηρίξαμε με 19.000 προσλήψεις το ΕΣΥ.
 Δεκαεννέα χιλιάδες προσλήψεις – όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μόνο αποχωρήσεις και απολύσεις.
Και σήμερα έχοντας κατακτήσει το «1 προς 1», δηλαδή τη δυνατότητα για κάθε μια αποχώρηση να έχουμε μια πρόσληψη στον δημόσιο τομέα, ενώ οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θέλουν να το επαναφέρουν στο «1 προς 5», δηλαδή μια πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις.
Έχουμε τη δυνατότητα και έχουμε ήδη εξαγγείλει και υλοποιούμε ένα σχέδιο, ώστε τα επόμενα τέσσερα χρόνια να έχουμε επιπλέον 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ, δυόμιση χιλιάδες κάθε χρόνο από το 2019 μέχρι και το 2022, χίλιοι γιατροί και 1500 λοιπό νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό".
Ακόμη, είπε «ένα δημόσιο μπράβο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον κ. Ξανθό και τον κ. Πολάκη, γιατί κατάφεραν να κάνουν πράξη το όραμά μας για μια δημόσια Υγεία καλύτερη για τους πολλούς».

Περαιτέρω, ο κ. Τσίπρας, αφού ανέφερε ότι «η Λευκάδα είναι ένα νησί αγώνων για την ελευθερία που πολλές φορές κατακτήθηκε αλλά ποτέ δεν έχασε την ελληνικότητά του στην πρώτη γραμμή της αντίστασης και του δημοκρατικού αγώνα», δήλωσε ευτυχής που μπορεί ως πρωθυπουργός να εγκαινιάσει ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο που αξίζει στους αγώνες του λαού της Λευκάδας, στολίδι για την ευρύτερη περιοχή.  «Από εδώ από τα Ιόνια νησιά δώσαμε τον Αύγουστο του 2018, το μήνυμα ότι η χώρα γυρίζει σελίδα και μπορούμε με ελεύθερα τα χέρια να σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα», σημείωσε και τόνισε «έχουμε όραμα και σχέδιο να ανασυγκροτήσουμε το κοινωνικό κράτος, το σύστημα υγείας για τους πολλούς για τους οποίους έχουμε υποχρέωση να δουλεύουμε».
Πρόσθεσε ότι «κάναμε δεκτό αίτημα των κοινωνικών φορέων του νησιού να ονομάσουμε το νέο νοσοκομείο "Ξενοφώντας Γρηγόρης".
Όπως εξήγησε, «ήταν ο γιατρός που υπηρέτησε τον τόπο με ανιδιοτέλεια και με αφοσίωση ήταν το στήριγμα όσων τον είχαν ανάγκη.
Μετά την εισβολή των ναζί ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση από τη θέση του γραμματέα του ΕΑΜ Λευκάδας.
Φυλακίστηκε από το κατοχικό κράτος και από το μετεμφυλιακό κράτος.
 Εκλέχτηκε βουλευτής με την ΕΔΑ το 1963 και το 1964 και στη διάρκεια της δικτατορίας εξορίστηκε.
Αγάπησε τη Λευκάδα είτε αγωνιζόμενος κατά του κατακτητή είτε φορώντας τις χειροπέδες της μισαλλοδοξίας. Αφιέρωσε τη ζωή του για τους πολλούς».
 


Εγκαινίασε την βάση Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο Ακτίου ο Τσίπρας

«Σήμερα εγκαινιάζοντας την τρίτη βάση Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στο Άκτιο, την τελευταία τετραετία, κάνουμε πράξη το όραμά μας να καλύψουμε όλη τη δυτική Ελλάδα, τα Ιόνια νησιά αλλά και τα ορεινά χωριά της Ηπείρου», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας, μιλώντας νωρίτερα στα εγκαίνια.    

Όπως σημείωσε εγκαινιάζοντας την πέμπτη βάση Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στο αεροδρόμιο Ακτίου, ανέφερε ότι «οι νησιώτες και όσοι διαμένουν σε ορεινά χωριά είχαν για πάρα πολλά χρόνια μια εγγενή ανισότητα, καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αποτελούσε για μας πρώτη μέριμνα να διασφαλίσουμε αυτό το πολύτιμο αγαθό και να μειώσουμε τόσο το χρόνο, όσο και τις απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Προσπαθήσαμε να συνεργαστούν τα υπουργεία Υγείας και Άμυνας».    
Υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει πολυτιμότερο πράγμα από την ανθρώπινη ζωή και μέριμνα της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει ίσους όρους και ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανεξάρτητα από την οικονομική δυνατότητα και ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας των πολιτών σε αυτή τη χώρα».
Δήλωσε υπερήφανος «που αυτά τα χρόνια καταφέραμε να αναδείξουμε τις δυνατότητες που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, όχι μόνο την αποτρεπτική τους ικανότητα που είναι πανθομολογούμενη, αλλά να αξιοποιήσουμε τις δυνατότης και τις δυνάμεις προκειμένου να προσφέρει και κοινωνικό έργο δίπλα στον άνθρωπο».

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας έφτασε στο αεροδρόμιο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μ. Μπαζιάνα και ενημερώθηκε για τις δυνατότητες που προσφέρει το ελικόπτερο που βρίσκεται στη δύναμη της βάσης.
Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν οι υπουργοί Υγείας Ανδ. Ξανθός, Εθνικής Άμυνας Ευ. Αποσταλάκης, Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, ο υφυπουργός Εργασίας Κ. Μπάρκας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρ. Χριστοδούλου, ο αρχηγός Αεροπορίας Γ. Μπλιούμης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Π. Τζανετής, καθώς  και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης