Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ στην AB InBev, τη μεγαλύτερη ζυθοποία στον κόσμο

Κομισιόν: Πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ στην AB InBev, τη μεγαλύτερη ζυθοποία στον κόσμο
Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο 200 εκατ. ευρώ στην AB InBev
Πρόστιμο ύψους 200.409.000 ευρώ για παραβίαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ, επέβαλε στην AB InBev η Κομισιόν.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Anheuser-Busch, InBev NV/SA (AB InBev) είναι ο μεγαλύτερος ζυθοποιός μπύρας στον κόσμο.
Η πιο δημοφιλής μάρκα μπύρας στο Βέλγιο είναι η "Jupiler", σημειώνει η Κομισιόν.
Η AB InBev πωλεί επίσης μπύρα Jupiler σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών και της Γαλλίας.
Στις Κάτω Χώρες, η AB InBev πωλεί τη Jupiler σε λιανοπωλητές και χονδρεμπόρους σε χαμηλότερες τιμές από ό, τι στο Βέλγιο λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού.
Η Κομισιόν κατηγορεί την AB InBev ότι ακολουθούσε μια σκόπιμη στρατηγική για να περιορίσει τη δυνατότητα των σουπερμάρκετ και των χονδρεμπόρων να αγοράζουν μπύρα Jupiler σε χαμηλότερες τιμές στις Κάτω Χώρες και να την εισάγουν στο Βέλγιο
"Ο γενικός στόχος αυτής της στρατηγικής ήταν η διατήρηση υψηλότερων τιμών στο Βέλγιο με τον περιορισμό των εισαγωγών λιγότερο δαπανηρών προϊόντων ζύθου Jupiler από τις Κάτω Χώρες", αναφέρεται.
Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η AB InBev "καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της από τις 9 Φεβρουαρίου 2009 έως τις 31 Οκτωβρίου 2016 κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της ΕΕ και στέρησε τους Ευρωπαίους καταναλωτές από ένα από τα βασικά οφέλη της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς".
Ως εκ τούτου, η Κομισιόν αποφάσισε να επιβάλει πρόστιμο στην AB InBev.
Η AB InBev συνεργάστηκε με την Κομισιόν πέρα από τη νομική υποχρέωσή της να το πράξει, ιδίως αναγνωρίζοντας ρητώς τα πραγματικά περιστατικά και την παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ και προτείνοντας ένα διορθωτικό μέτρο.
Το διορθωτικό μέτρο θα διασφαλίσει ειδικά ότι η συσκευασία όλων των υφιστάμενων και νέων προϊόντων στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες θα περιλαμβάνει υποχρεωτικές πληροφορίες για τα τρόφιμα τόσο στα ολλανδικά όσο και στα γαλλικά για τα επόμενα πέντε χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης