Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έχει μία ακραία αντικοινωνική ατζέντα - Ντέρμπι οι ευρωεκλογές, δε θα κερδίσει η ΝΔ τις εθνικές εκλογές

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης έχει μία ακραία αντικοινωνική ατζέντα - Ντέρμπι οι ευρωεκλογές, δε θα κερδίσει η ΝΔ τις εθνικές εκλογές
Συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha
Με επίθεση, ως αναμενόταν, στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, ξεκίνησε τη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο πρωθυπουργός, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη σε δική του συνέντευξη την Κυριακή στις 12/5.
Το πρώτο θέμα το οποίο κλήθηκε να σχολιάσει ο κ. Τσίπρας είναι η άποψή του για το θέμα της 7ήμερης εργασίας, τονίζοντας ότι «όταν μου το είπαν οι συνεργάτες μου, δεν το πίστεψα, το είδα τρεις φορές.
Δεν νομίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης έκανε κάποιο σφάλμα.
Ο κ. Μητσοτάκης αυτά που λέει τα πιστεύει, έχει μία βαθιά αντικοινωνική ατζέντα, διατηρεί μία ακραία νεοφιλελεύθερη θέση για τα θέματα που αφορούν την αγορά εργασίας».
Αναφερόμενος στο θέμα των θετικών μέτρων που η κυβέρνηση έφερε σήμερα 13/5 προς κύρωση στο Κοινοβούλιο και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο αυτά αποτελούν προεκλογικό «μποναμά», όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, υποστήριξε πως «Κάθε φορά που φέρνουμε ένα θετικό μέτρο, από το 2016 ξεκινήσαμε, λέει (σ.σ.: ο κ. Μητσοτάκης) ότι είναι προεκλογικά.
Ρωτάτε γιατί τα φέραμε τώρα.
Όλες οι κινήσεις που έχουμε κάνει, αυτά τα χρόνια, ήταν σχεδιασμένες κινήσεις.
Θέλαμε όταν βγούμε από τα μνημόνια νάχουμε την ελευθερία να σχεδιάσουμε, έχοντας τον κουμπαρά γεμάτο και αυτό κάναμε.
Με βάση αυτά τα χρήματα μπορούμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη τετραετία, αλλά και γιατί μόλις πριν λίγες μέρες ήρθαν οι εκτιμήσεις της Eurostat.
Γι' αυτό τώρα είναι η απάντηση στο ερώτημά σας».
Σε ό,τι αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επόμενη 4ετία, τόνισε πως «καταθέτουμε ένα σχέδιο για την επόμενη τετραετία και θα μπορέσουμε με απόλυτη ασφάλεια με βάση τις δεσμεύσεις μας με το μαξιλαράκι των 5.5 δισ.». και προσέθεσε «εάν τα μέτρα που ψηφίζουμε αύριο (14/5) στην Βουλή δημιουργούσαν προϋποθέσεις ανατροπής της πορείας της ελληνικής οικονομίας οι πρώτοι που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι εταίροι μας».
Ενώ συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες δεν μπορούν, πλέον, να επιβάλλουν στην Ελλάδα αυτά που θέλουν, καθώς η χώρα δεν βρίσκεται, πλέον, σε καθεστώς μνημονίου.
«Η Ελλάδα πλέον δεν είναι στα μνημόνια, έχει μια ανεξάρτητη κυβέρνηση.
Κανένας τεχνοκράτης δεν θα μας πει πως θα πιάσουμε τους στόχους».

Η κόντρα στη Βουλή

Όπως ήταν φυσικό ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να μιλήσει και για την ιδιαίτερα οξεία και εκτός ορίων κόντρα που είχε με τον κ. Μητσοτάκη, στο Κοινοβούλιο στις 8/5.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αποτελεί αθλιότητα να αμαυρώνεις την οικογένεια του πολιτικού σου αντιπάλου και μάλιστα μία οικογένεια που δεν ήταν «δημόσια πρόσωπα».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «αθλιότητα το να αμαυρώνεις τη μνήμη της οικογένειας του πολιτικού σου αντιπάλου, που δεν ήταν δημόσια και αυτό ήταν επιλογή του κ. Μητσοτάκη.
Η κριτική που ασκώ στον υιό Μητσοτάκη είναι για τις πολιτικές επιλογές του και πολλές φορές δεν εμφανίζει τον τρόπο με τον οποίο έχει κάποια εισοδήματα.
Δεν έχει ξαναγίνει αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην βουλή μιλώντας με αυτό τον τρόπο για τον πατέρα μου.
Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν πρωθυπουργός.
Η κοινή γνώμη είχε εικόνα γι' αυτόν.
Ο δικός μου πατέρας δεν ήταν δημόσιο πρόσωπο».
Για το θέμα που δημιουργήθηκε αναφορικά με τις ολιγοήμερες διακοπές του σε θαλαμηγό, τόνισε ότι αυτό που τον ενόχλησε είναι το γεγονός ότι υπήρξε υποκλοπή φωτογραφιών, καθώς «έχω δικαίωμα να κρατήσω, έξω από την πολιτική, τις λίγες στιγμές που έχω με την οικογένειά μου, με τα παιδιά μου.
Δεν αρνήθηκα ποτέ που πήγα, γιατί δεν έχω να κρύψω κάτι.
Αυτό είχε δημοσιοποιηθεί στα ΝΕΑ και δεν το διέψευσα γιατί δεν είχα λόγο».
Συνέχισε επιτιθέμενος, για μία ακόμη φορά, στον επιχειρηματία κ. Ευαγ. Μαρινάκη, δηλώνοντας ότι «έχει σημασία που φιλοξενείται κανείς, φυσικά.
Εγώ δεν φιλοξενήθηκα στο σκάφος του κ. Μαρινάκη ούτε στο Noor1.
Ούτε έχω κουμπάρο κάποιον ο οποίος είναι υπόδικος και διωκόμενος για διακίνηση ναρκωτικών κι έχει και επτά εφημερίδες».

Εκτιμήσεις για ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές

Εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις εθνικές εκλογές, ενώ αντίθετα παραδέχθηκε ότι οι ευρωεκλογές θα είναι «ντέρμπι».
«Στην μάχη δεν πας για να χάσεις.
Πας να κερδίσεις.
Τις τελευταίες ημέρες έχει διαμορφωθεί μια δυναμική που δεν είχα δει ούτε το 2015.
Θα είναι ντέρμπι οι ευρωεκλογες 2019 .
Από την μια έχουμε τα επιχειρήματα και από την άλλη το πείραμα της μεταδημοκρατίας.
Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 26 του Μάη θα δημιουργήσει μια παταγώδη κατάρρευση της απάτης που έχει προσπαθήσει να στήσει με τα μέσα ενημέρωσης ο κ. Μητσοτάκης περί κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά είναι τα μηνύματα που παίρνω από την ελληνική περιφέρεια.
Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε μια στο εκατομμύριο τις εθνικές εκλογές να τις κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Ο κ. Weber να κάνει κουμάντο στην Βαυαρία

Σε ερώτηση για την ενδεχόμενη αντίδραση των εταίρων στα φιλολαϊκά μέτρα, όπως υποστηρίζει μέρος του Τύπου και της αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας απάντησε: "Αν τα μέτρα δημιουργούσαν προϋποθέσεις δημοσιονομικού εκτροχιασμού οι πρώτες που θα αντιδρούσαν θα ήταν οι αγορές.
Αλλά δεν αντέδρασαν".
Ακολούθως είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε μνημόνια, έχει κυρίαρχη κυβέρνηση.
Δεσμεύεται από μία σειρά συμφωνημένους στόχους αλλά τα μέσα εναπόκεινται στην κυβέρνηση. Δεν θα μας πει κανένας τεχνοκράτης ευρωπαίος τι να κάνουμε.
Ακραίες δυνάμεις σαν τον κ. Weber, τον φίλο του κ. Μητσοτάκη αντιδρούν.
Κύριε Weber να ξεχάσετε όσα ξέρατε για την Ελλάδα, να κάνετε κουμάντο στη Βαυαρία και στην Γερμανία.
Εμείς φέραμε, υπεραπόδοση, ανάπτυξη, ανακτήσαμε την εμπιστοσύνη διεθνώς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μία δύναμη που ερωτεύτηκε την λιτότητα και τα μνημόνια, είναι μία δύναμη που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών.

Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός των εθνικών εκλογών

Σε ερώτηση για το αν θα αλλάξει ο σχεδιασμός των εθνικών εκλογών ανάλογα με το αποτέλεσμα του Μαΐου απάντησε ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός για εκλογές τον Οκτώβρη.
Δέχθηκα εισηγήσεις να κάνω μαζί και τις εθνικές, τις απέρριψα για δύο λόγους: ο πρώτος είναι ότι οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας είναι ισχυρό μήνυμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι ευρωεκλογές είναι δημοψήφισμα και είναι ευκαιρία να αποδείξω το σύστημα της μεταδημοκρατίας που στηρίζει τον κ. Μητσοτάκη και την πολιτική απάτη.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αλλάξει και το κλίμα αλλά και την παράσταση νίκης".
Σε ερώτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και για τις προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη απάντησε ότι "όλες οι προβλέψεις που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης έχουν διαψευστεί, έτσι θα διαψευστεί και αυτή η πρόβλεψή του καθώς και ότι κανένας υποψήφιός μας στους τρεις μεγάλους δήμους δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο".

Θα υπάρξει όφελος από την Συμφωνία των Πρεσπών

Επανήλθε στην Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι ενώ είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα επιφέρει πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος της ημέρας το πολιτικό κόστος θα μετατραπεί σε όφελος.
Όσο περνά στη συνείδηση των πολιτών ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τα εθνικά μας συμφέροντα δεν είναι οι βόρειοι γείτονες και αρχίζουν να διαφαίνονται θετικά τόσο το κλίμα γυρίζει και ένα μεγάλο μέρος των πολιτών θα ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από την αρχή είπε το ποσοστό κατά και υπέρ ήταν 60-40, αυτό το 40 δεν υπάρχει κανείς άλλος για να το πάρει, εκτίμησε ο πρωθυπουργός. Επιπλέον η Συμφωνία προκάλεσε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού καθώς η κ. Γεννηματά έσυρε το κόμμα της πίσω από τον κ. Μητσοτάκη.
Στο τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πολιτικό όφελος".

Η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου

Αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά με την αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας λέγοντας: "Η προκλητικότητα της Τουρκίας είναι γνωστή, υπάρχει όμως το καινούργιο στοιχείο ότι η Ελλάδα δεν ηχεί ποτέ μέχρι τώρα τόσο ισχυρή υποστήριξη και τόσο ισχυρές συμμαχίες -η ΕΕ στήριξε ομόθυμα την Κύπρο στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Κορυφής- αλλά και το Ισραήλ την Αίγυπτο.
Η Τουρκία και λόγω των εσωτερικών της εντάσεων διατηρεί μία στάση αλλοπρόσαλλη και προκλητική.
Εμείς έχουμε ανοικτούς τους διαύλους αλλά παράλληλα στέλνουμε το μήνυμα ότι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν θα γίνουν ανεκτές.
Αν συνεχίσει η Τουρκία, στις επόμενες Συνόδους της ΕΕ θα υπάρξουν κυρώσεις οικονομικές.
Αντί να συνεχίζει αυτή την τακτική θα έπρεπε να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου αφού δηλώσει πρώτα όπως και οι άλλες χώρες της περιοχής ότι σέβεται τις διεθνείς συνθήκες.
Τέλος διαβεβαίωσε ότι έχουμε αξιόμαχες ένοπλες δυνάμεις αλλά και διεθνείς συμμαχίες.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης