Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οσμή σκανδάλου 7 εκατ. ευρώ σε «εκλεκτούς» συνδικαλιστές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

tags :
Οσμή σκανδάλου 7 εκατ. ευρώ σε «εκλεκτούς» συνδικαλιστές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Με «κρυφή» διάταξη στο πολυνομοσχέδιο κατευθύνουν ποσά σε συνταξιουχικές οργανώσεις
Οσμή σκανδάλου, περιλαμβάνει διάταξη στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τη ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται επιλεκτικά συνταξιουχικές οργανώσεις, με 7.000.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα με το άρθρο αυτό (41) επαναδιατυπώνεται διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/16, άρθρο 102 παρ. 1) σύμφωνα με την οποία κάθε μήνα παρακρατούνται 0,20 ευρώ από τους συνταξιούχους για την ενίσχυση των συνταξιουχικών οργανώσεων.
Συγκεκριμένα, ο νόμος Κατρούγκαλου θέσπιζε μηνιαία εισφορά ποσού 0,20 ευρώ παρακρατούμενη από όλες τις κύριες συντάξεις, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση Ομοσπονδιών, Σωματείων και Συνομοσπονδιών συνταξιούχων.
Όμως η παρακράτηση αυτή γινόταν σε βάρος των συνταξιούχων που δεν ήταν μέλη Σωματείων και Συνταξιοδοτικών οργανώσεων.
Μετά από αυτό το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζήτησε με πολλούς τρόπους την κατάργηση της παρακράτησης αυτής.
Από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν στην πρώτη φάση για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, σχεδόν το σύνολό τους δόθηκε αυθαίρετα και με αδιαφανή κριτήρια μόνο σε δύο Ομοσπονδίες, οι οποίες καρπώθηκαν περίπου 1,663,738 Ευρώ.
Στη συνέχεια, και μετά από παρέμβαση του ΕΝΔΙΣΥ- η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπλοκάρισε με την Πράξη, 03 - 25/06/2018, την περαιτέρω διανομή των χρημάτων νέου διαστήματος με αριθ. Πρωτοκόλλου οικ. 26806/699 – 11/05/2018, ποσό της τάξης των 2.082.800 ευρώ, αρνούμενη να θεωρήσει τα σχετικά εντάλματα.
Οι θιγόμενες Ομοσπονδίες προέβησαν σε ενέργεια ανάκλησης της Πράξης 0017 Συν/ση 2η /17/01/2019 του κλιμακίου προληπτικού ελέγχου δαπανών του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία ανάκληση εκκρεμεί στην Ολομέλεια.
Ήδη,  με το άρθρο 41 του πολυνομοσχεδίου, επαναδιατυπώνεται η διάταξη του άρθρου 102 του ν. Κατρούγκαλου, που είχε προβλέψει την παρακράτηση του ποσού των 0,20 Ευρώ σε βάρος των συνταξιούχων.
Με τον τρόπο που προωθείται η επαναδιατύπωση, δίνεται η δυνατότητα να χρηματοδοτούνται επιλεκτικά συνταξιουχικές οργανώσεις με βάση όχι τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών τους αλλά με βάση τον αριθμό των προερχόμενων από εργασιακούς χώρους – κλάδους συνταξιούχων ΙΚΑ- Δημοσίου, και μάλιστα χωρίς κανέναν έλεγχο για το εάν οι διοικήσεις των Οργανώσεων είναι νόμιμα εκλεγμένες, σύμφωνα με το Ν. 4331/2015, που τροποποίησε τον ν. 1264/82 (που αφορά εκλογές σωμ. ομοσπονδιών).
Με επιστολή του, προς τον πρόεδρο της Βουλής, την υπουργό Εργασίας και τα κόμματα, το ΕΝΔΙΣΥ  επισημαίνει ότι «είναι ολοφάνερο ότι η άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να καταργήσει την κατάπτυστη διάταξη του άρθρου 102 του Ν. 4387/2016 και η επιχειρούμενη επαναδιατύπωση με το άρθρο 41 , έχει ως αποκλειστικό σκοπό την αυθαίρετη και προκλητική πριμοδότηση , με τεχνάσματα συγκεκριμένων Ομοσπονδιών Συνταξιούχων που παρότι αριθμούν στους Συλλόγους τους ελάχιστο αριθμό εγγεγραμμένων μελών, τους αγορεύει αυτόχρηστους ιδιοκτήτες εκπροσώπους εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των συταξιουχικών οργανώσεων, εφόσον η διάταξη αυτή ψηφιστεί, πρόκειται να μοιραστούν περισσότερα 7 εκατομμύρια ευρώ για όλα τα διαστήματα έως και σήμερα.
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων που έχει καταθέσει και σχετική μηνυτήρια αναφορά για το θέμα στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κών Αθηνών , για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από τη διασπάθιση των χρημάτων των συνταξιούχων με επιλεκτικό τρόπο , ζητά την απόσυρση του σκανδαλώδους άρθρου 41 που χωρίς κανένα διάλογο, με τις συνταξιουχικές οργανώσεις αυθαίρετα και προκλητικά για το σύνολο των συνταξιούχων εισάγεται για ψήφιση.
Στην μηνυτήρια αναφορά επισημαίνει ότι «η τυχόν υπερψήφισή του θα αποτελεί όνειδος κυβερνητικού παρεμβατισμού» και προειδοποιεί ότι θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα ώστε να αναδειχθεί η οσμή του σκανδάλου και να αναζητηθούν ευθύνες την στιγμή που γίνονται κρατήσεις από συνταξιούχους μη μέλη Ομοσπονδιών και συλλόγων και αποδίδονται, κατ’ επιλογήν της Πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, σε συγκεκριμένες Ομοσπονδίες».

Πίνακας: Τα ποσά που «πάγωσαν» με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης