Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Που οφείλεται το ράλι των ελληνικών τραπεζών, σύσταση buy - Mειώνει τιμές στόχους για Alpha, Εθνική, αυξάνει για Πειραιώς, Eurobank

HSBC: Που οφείλεται το ράλι των ελληνικών τραπεζών, σύσταση buy - Mειώνει τιμές στόχους για Alpha, Εθνική, αυξάνει για Πειραιώς, Eurobank
Παρά την έλλειψη θετικών ειδήσεων, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει ισχυρές επιδόσεις τους τελευταίους μήνες
Τη σύσταση buy (αγορά) για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες διατηρεί η HSBC σε νέα 27σέλιδη έκθεση για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο με ημερομηνία 14 Μαϊου 2019 και τίτλο «Too fast, but not too far (Πολύ γρήγορα, αλλά όχι πολύ μακριά» την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr
Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρά την έλλειψη θετικών ειδήσεων, οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει ισχυρές επιδόσεις τους τελευταίους μήνες.
Όσον αφορά τις τιμές στόχους προχωρά σε μείωση για την Alpha Bank και την Εθνικής, ενώ τις αυξάνει για Eurobank και Πειραιώς.
Ειδικότερα, μειώνει την τιμή στόχο στα 1,93 ευρώ από 1,95 ευρώ για την Alpha Bank και για την Εθνική Τράπεζα στα 2,29 ευρώ από 2,40 ευρώ προηγουμένως.  
Για την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνει την τιμή στόχο στα 1,91 ευρώ  από 1,14 ευρώ  προηγουμένως και για την Eurobank στα 0,80 ευρώ από 0,79 ευρώ.


 
Που οφείλεται το ράλι

Οι αναλυτές αναζητούν τα αίτια του ράλι στις τραπεζικές μετοχές, ελλείψει θετικών ειδήσεων.
Όπως σημειώνουν,  η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχει σημειώσει αύξηση άνω του 65% από τα χαμηλά του Ιανουαρίου, γεγονός που οφείλεται σε δύο παράγοντες:
Πρώτον, στο γεγονός ότι οι αγορές τηρούν πλέον ευνοϊκότερη στάση έναντι της Ελλάδας, μετά την επιτυχημένη έκδοση ομολόγων.
Δεύτερον, επικρατεί αυξημένη αισιοδοξία σχετικά με τις συστημικές λύσεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
«Η συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και της κυβέρνησης για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, αντιμετωπίστηκε ως ένα θετικό σημάδι για την επίλυση του προβλήματος που αφορά τα NPEs.
Σε συνδυασμό με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για το timing και τον στόχο των δύο συστημικών λύσεων σχετικά με τη μείωση των NPEs, η αγορά άρχισε να προεξοφλεί υψηλότερες πιθανότητες για μια θετική εξέλιξη», σημειώνει η HSBC.
Η HSBC σημειώνει ότι η αισιοδοξία αυτή είναι υπερβολική όσον αφορά το κόστος και το timing, ωστόσο αν οι τράπεζες υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, τότε ο κίνδυνος αυτός θα είναι λιγότερο σημαντικός.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι επίσης ότι μετά το ράλι στις μετοχές, έχει αλλάξει η ισορροπία ρίσκου/ανταπόδοσης, ωστόσο εκτιμά ότι στη συνέχεια θα υπάρξουν θετικοί καταλύτες, γι αυτό και διατηρεί τη σύσταση Buy.



Αναπροσαρμογή προβλέψεων για τα κέρδη

Η HSBC υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το 2019,2020 και 2021 κατά 24%, 20% και 5% αντίστοιχα, στα 205 εκατ. ευρώ, 222 εκατ. ευρώ και 340 εκατ. ευρώ.
Για την Eurobank υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις κατά 8% για το 2019 στα 250 εκατ. ευρώ ενώ τις αναβαθμίζει κατά 7% για το 2020 στα 421 εκατ. ευρώ και κατά 11% για το 2021 στα 502 εκατ. ευρώ.
Για την Πειραιώς, αναβαθμίζει εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη του 2019, 2020 και 2021 κατά 21%, 23% και 58% αντίστοιχα, στα 115 εκατ., 256 εκατ. και 418 εκατ. ευρώ.
Τέλος για την Alpha Bank, η HSBC προβλέπει ζημιές 13 εκατ. ευρώ, για το 2020 αναβαθμίζει εκτιμήσεις κατά 3% στα 277 εκατ. ευρώ και για το 2021 κατά 8% στα 437 εκατ. ευρώ.


 
Αύξηση 14% στις προβλέψεις για τα επόμενα τρία χρόνια

Παρά το γεγονός ότι η μείωση των NPEs αναμενόταν σε μεγάλο βαθμό, δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες της HSBC.
Ως εκ τούτο ο επενδυτικός οίκος αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τις συνολικές προβλέψεις τα επόμενα τρία χρόνια κατά 14%.  
Υπογραμμίζει ωστόσο το γεγονός ότι οι υποκείμενες τάσεις παραμένουν θετικές.
Στο δ΄τρίμηνο του 2018 καταγράφηκαν οι υψηλότερες εκροές και οι χαμηλότερες εισροές των τελευταίων δύο ετών.
Τα NPEs ωστόσο μειώθηκαν κατά 4% στο τρίμηνο, παρά την έλλειψη πωλήσεων στα χαρτοφυλάκια.
Αμετάβλητο παρέμεινε το κεφάλαιο και ως εκ τούτου συνεχίστηκε η υποχώρηση των Texas ratios.

 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης