Παυλόπουλος: Κατανόηση από την Κίνα για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ – Συνάντηση με Xi Jinping

Παυλόπουλος: Κατανόηση από την Κίνα για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ – Συνάντηση με Xi Jinping
Κατέστησα σαφές ότι επιδιώκουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με την Κίνα είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Την θέση πως εισέπραξε κατανόηση από την Κίνα όσον αφορά τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και το μείζον ζήτημα του Κυπριακού διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ Παυλόπουλος ύστερα από τη συνάντηση που είχε στο Πεκίνο με τον Κινέζο ομόλογο του, Xi Jingping.
«Εμείς οι Έλληνες, επειδή ακριβώς αισθανόμαστε ως μέλη της διεθνούς κοινότητας και βεβαίως ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για αυτό και τα εθνικά μας θέματα ακόμη τα θέτουμε πάνω σε αυτή τη βάση.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος, εξήγησα ότι η λύση του Κυπριακού με βάση τον σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου, όπως επίσης η υπεράσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου - που είναι και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης - στην ουσία συνιστούν επιταγές σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.
Και νομίζω, χωρίς να θέλω να υπερβάλλω προς αυτή την κατεύθυνση, ότι υπάρχει κατανόηση από την πλευρά της Κίνας, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, όταν μάλιστα αυτή την ώρα έχουμε την κατανόηση και από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών και ΝΑΤΟ και από πλευράς ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υποστήριξε ο κ.Παυλόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του και για τις σχέσεις Ελλάδας – Κίνα.
«Οι Έλληνες βλέπουμε την Ελλάδα ως μέρος της διεθνούς κοινότητας, ως εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε και ως προς τις σχέσεις μας με την Κίνα.
Κατέστησα σαφές ότι επιδιώκουμε τις καλύτερες κατά το δυνατόν σχέσεις με την Κίνα, πάντοτε όμως με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σε ό,τι αφορά τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το πλαίσιο το ευρωπαϊκό για τις ίδιες σχέσεις» υποστήριξε ο κ.Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι «είναι προς όφελος και της Κίνας και της Δύσης και της Ευρώπης να συνεργασθούν πάνω σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί αυτή η οικονομική συνεργασία θα είναι η βάση για μια ευρύτερη συνεργασία και συνδημιουργία σε διεθνές επίπεδο, κάτι το οποίο έχουμε ανάγκη όλοι».
«Εξήγησα, επίσης, ότι βάση αυτής της συνεργασίας μπορεί και πρέπει να είναι ο Διάλογος των Πολιτισμών.
Είναι λάθος, όπως τόνισα - το έχω πει επανειλημμένα, το τόνισα για μια ακόμη φορά- να πιστεύουμε ότι υπάρχει σύγκρουση πολιτισμών. Όλως αντιθέτως, υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, την οποία εμείς ο Έλληνες θέλουμε να αποκαταστήσουμε, με όσα μέσα διαθέτουμε.
Και το καλύτερο μέσο φυσικά είναι ο Διάλογος των Πολιτισμών.
Μέσα από αυτόν τον Διάλογο των Πολιτισμών, μπορούμε να καταλάβουμε ότι έχουμε πολύ περισσότερα πράγματα που μας ενώνουν, από εκείνα τα οποία μας χωρίζουν» ανέφερε ο ΠτΔ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS