Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Τα μέτρα στήριξης είναι μόνιμα και όχι προεκλογικά, θα τονώσουν την ανάπτυξη - Αμήχανη η ΝΔ

Τσίπρας: Τα μέτρα στήριξης είναι μόνιμα και όχι προεκλογικά, θα τονώσουν την ανάπτυξη - Αμήχανη η ΝΔ
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για αμηχανία της αντιπολίτευσης και αντικρουόμενα επιχειρήματα, με φόντο τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Τα μέτρα στήριξης της ελληνικής κοινωνίας είναι μόνιμα και όχι προεκλογικά, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις, τη 13η σύνταξη και τη μείωση του ΦΠΑ.
Στην τοποθέτηση του ο κ.Τσίπρας εκτίμησε ότι τα μέτρα αυτά, τα οποία είναι μόνιμου χαρακτήρα, αφενός στηρίζουν την ελληνική κοινωνία αφετέρου θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα αυξήσουν τον δημοσιονομικό χώρο.

«Το επαναλαμβάνω για να γίνει κατανοητό απ' όσους μιλούν για κόλπα και για προεκλογικές παροχές», είπε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε ότι τα μέτρα θα επιφέρουν επιπλέον ανάπτυξη και θα δώσουν δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τους τελευταίους 9 μήνες, επαναφέραμε την ισχύ των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 11%, καταργήσαμε τον υποκατώτατο για τους νέους, αποδώσαμε ξανά για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ποσό της υπεραπόδοσης στους πολλούς, δεσμευθήκαμε στη ΔΕΘ και υλοποιήσαμε μέτρα στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας και δεσμευθήκαμε και υλοποιούμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών, τις 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή, την προστασία της πρώτης κατοικίας.\
Στη συνέχεια ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε στα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα παραθέτοντας:
- Την ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων σε ταμεία, εφορίες και ΟΤΑ
- Τη μείωση του ΦΠΑ στη εστίαση, τα τρόφιμα και τον καφέ από το 24% στο 13%, αλλά και στο ρεύμα και το φυσικό αέριο από το 13% στο 6%
- Την απόδοση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους ενώ αναφέρθηκε και στα επόμενα μέτρα που θα εφαρμοστούν από το 2020 και που αφορούν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης εισοδημάτων ως 20.000 ευρώ και τη δραστική μείωσή της για το σύνολο των εισοδημάτων, την επιπρόσθετη υπερέκπτωση για νέες επενδύσεις, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών επιχειρήσεων για πρόσληψη νέων εργαζόμενων μέχρι 25 ετών με ποσοστό 80% τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο, την περαιτέρω μείωση συντελεστών ΦΠΑ, τις φορολογικές ελαφρύνσεις στους νησιώτες, την περαιτέρω μείωση του κόστους θέρμανσης για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών, την απαλλαγή των τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα και τη μείωση φόρου συνεταιρισμών και συνεταιρισμένων αγροτών.

Μέτρο στήριξης με έντονο συμβολισμό η 13η σύνταξη

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Τσίπρας στη 13η σύνταξη, κάνοντας λόγο για «ένα μέτρο με ιδιαίτερο συμβολισμό αλλά και ουσιαστική επίδραση σε 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες», στους συνταξιούχους και στην απόδοση 13ης σύνταξης, η οποία με τις σημερινές δυνατότητες που έχει η οικονομία μας, το συνολικό διαθέσιμο ποσό θα αντιστοιχεί «στο ύψος του Δώρου Πάσχα».
Παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι πέφτει σε αντιφάσεις καθώς από τη μία καταγγέλλει τα μέτρα της κυβέρνησης και από την άλλη τα ψηφίζει.
«Θα περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση μια λίγο πιο σοβαρή στάση.
Μια μας καταγγέλλετε για παροχές και λαϊκισμό.
Την άλλη ότι δεν δίνουμε αρκετές παροχές.
Μια μας λέτε ότι δεν εγγυάστε για τη μονιμότητα της 13ης σύνταξης.
Την άλλη έρχεστε και την ψηφίζετε στη Βουλή διαμαρτυρόμενοι ότι έπρεπε να είναι παραπάνω.
Κατανοώ τη μεγάλη σας αμηχανία.
Ευτυχώς, δεν κάνατε τα ίδια με το '16 όταν δίναμε εφάπαξ 13η σύνταξη και μας λέγατε ότι βάζουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά της χώρας.
Έσπευσε ο κ. Βέμπερ ο φίλος σας να το κάνει» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος έβαλε προσωπικά κατά του Κ. Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι φοβίζει τον κόσμο με τα όσα λέει.
«Μου αρκεί γιατί με τα όσα έχει αρχίσει να λέει πάλι ο αρχηγός σας για το πρόγραμμά του, για την 7ημερη εργασία, για την ιδιωτικοποίηση της υγείας, την κατάργηση των επιδομάτων, σας έχει φοβηθεί το μάτι των πολιτών».
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ.Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια νέα εποχή και πως η ελληνική οικονομία μπαίνει σε έναν ενάρετο κύκλο.
«Εμείς έχουμε σχέδιο και έγνοια για τους ανθρώπους που πλήρωσαν το μάρμαρο των δικών σας επιλογών την καταστροφική πενταετία 2010-2014.
Και θα συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να οργανώνουμε την επόμενη μέρα της χώρας.
Να αποκαθιστούμε αδικίες.
Να επουλώνουμε τις πληγές της κρίσης.
Να δίνουμε ξανά προοπτική σε ένα λαό που σηκώνει ξανά κεφάλι.
Αυτό είναι το δικό μας όραμα για την Ελλάδα των πολλών» είπε ο πρωθυπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης