Προσφυγικό, περιβάλλον και εμπόριο στο επίκεντρο του debate για την προεδρία της Κομισιόν

Προσφυγικό, περιβάλλον και εμπόριο στο επίκεντρο του debate για την προεδρία της Κομισιόν
Σε προεκλογικούς ρυθμούς βρίσκονται οι Βρυξέλλες, καθώς πραγματοποιήθηκε το μεγάλο  debate ανάμεσα στους έξι υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οι υποψήφιοι Μ. Weber, F. Timmermans, N. Cue, S. Keller, J. Zahradil και M. Vestager παρουσίασαν τις θέσεις τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρώτο μεγάλο debate που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες
Προσφυγικό, ασφάλεια, οικονομία και περιβάλλον μονοπώλησαν την αντιπαράθεση.
Το debate των έξι κορυφαίων υποψηφίων ("Spitzenkandidaten", όπως ονομάζονται οι υποψήφιοι των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προεδρία της Κομισιόν) ξεκίνησε στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος) και διήρκησε 90 λεπτά.
Τη συζήτηση συντόνησαν η Emilie Tran Nguyen, δημοσιογράφος από τη Γαλλία και το (France Télévisions) και ο Markus Preiss (του ARD) από τη Γερμανία, ενώ η δημοσιογράφος Annastiina Heikkilä από την Φινλανδία, θα τροφοδοτεί τον διάλογο με την οπτική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Προσφυγικό

Το θέμα του προσφυγικού ήταν το πρώτο με το οποίο ασχολήθηκαν οι υποψήφιοι, με τον F. Timmermans να «κλέβει την παράσταση» και να λαμβάνει και το χειροκρότημα όσων παρακολούθησαν ζωντανά το debate, με τη δήλωσή του ότι: «κάθε φορά που ένας άνθρωπος πεθαίνει στη Μεσόγειο, η Ευρώπη χάνει ένα μέρος της ψυχής της.
Θα πρέπει να σώσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται στη θάλασσα αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μην μπουν στις βάρκες, δημιουργώντας συνθήκες για να έχουν μία καλύτερη ζωή στις χώρες καταγωγής τους».

Κλιματική αλλαγή

Το θέμα της κλιματικής αλλαγής ήταν αυτό που προσέλκυσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με τους υποψήφιους για την προεδρία της Κομισιόν να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, δείχνοντας σε αρκετές περιπτώσεις και τις αρκετά διαφορετικές αντιλήψεις που επικρατούν στους κομματικούς σχηματισμούς που τους προτείνουν.
Και οι έξι υποψήφιοι τόνισαν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα τα οποία, όμως, θα είναι ρεαλιστικά και δεν θα μείνουν στα χαρτιά, ενώ τονίστηκε ότι η ΕΕ δεν έχει ανάγκη για παραπάνω κανόνες αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά ανάγκη να εφαρμοστούν ορθά αυτοί που ήδη υπάρχουν.

Οι υποψήφιοι

Manfred Weber
ve12

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) εξέλεξε τον Manfred Weber (Χριστιανοκοινωνιστές, Γερμανία) ως κορυφαίο υποψήφιό του για τις ευρωεκλογές στις 8 Νοεμβρίου 2018 κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στο Ελσίνκι.
Ο Manfred Weber, 46 ετών, ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία στο περιφερειακό κοινοβούλιο («Bayerischer Landtag») το 2002 και εξελέγη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004.
Από το 2014 είναι πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ.
Αποφοίτησε με πτυχίο φυσικού μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου.

Frans Timmermans
fra1

Για το κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES), ο επικεφαλής υποψήφιος είναι ο Frans Timmermans, 57 ετών, ο οποίος εξελέγη επίσημα από τα μέλη του κόμματος στο συνέδριο στη Λισαβόνα στις 7-8 Δεκεμβρίου 2018.
Ο Timmermans («PvdA», Ολλανδία) κατέχει σήμερα το αξίωμα του πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Προηγουμένως είχε εκλεγεί στο ολλανδικό κοινοβούλιο το 1998.
Από το 2007 έως το 2010 διετέλεσε Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και από το 2012 ως το 2014 υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση του Mark Rutte.
Ο κ. Timmermans είναι κάτοχος πτυχίου γαλλικής φιλολογίας και λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο Radboud.

Margrethe Vestager
marga12

Η Margrethe Vestager, 51 («Radikale Venstre», Δανία), είναι Επίτροπος Ανταγωνισμού από το 2014.
Πριν τη θητεία της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν Υπουργός Οικονομικών και Εσωτερικών (2011) και Υπουργός Παιδείας (1998) της Δανίας.
Έχει πτυχίο οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (1993).

Nico Cue

Ο Nico Cué (Λιέγη, Βέλγιο) είναι ηγετική φυσιογνωμία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Βαλλωνία και διεθνώς. Κατείχε τη θέση του γενικού γραμματέα των εργατών χάλυβα στο συνδικάτο «FGBT» («Fédération Générale du Travail de Belgique») για 12 χρόνια.

Ska Keller
ska-keler-7

Η Ska Keller («Bündnis 90/Die Grünen», Γερμανία) αποφοίτησε με πτυχίο στις ισλαμικές, και εβραϊκές σπουδές καθώς και στην τουρκολογία από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και το Πανεπιστήμιο «Sabanci» της Κωνσταντινούπολης.
Εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2009 και ήταν κορυφαίο υποψήφια του κόμματος των Πρασίνων κατά την προεκλογική εκστρατεία των ευρωεκλογών του 2014.
Η Ska Keller είναι συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Jan Zahradil

Ο Jan Zahradil («ODS», Τσεχία) ορίσθηκε ως κορυφαίος υποψήφιος του κόμματός του στις 14 Νοεμβρίου.
Ο Zahradil, 55 ετών, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ΕΣΜ) στο ΕΚ.
Κατέχει επίσης τη θέση του προέδρου της Συμμαχίας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών της Ευρώπης («ACRE»).
Πριν εκλεγεί μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2004, ήταν μέλος της βουλής των αντιπροσώπων στην Τσεχία.
Είναι ερευνητής στο επάγγελμα και κάτοχος πτυχίου μηχανικού από το Πανεπιστήμιο της Πράγας.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS