Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Στην Κροατία Merkel και Weber - Ο "καλός γείτονας" που κρατά τους μετανάστες μακριά από τη Γερμανία

Deutsche Welle: Στην Κροατία Merkel και Weber - Ο
Το ότι η Κροατία παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα είναι δευτερεύον και δεν φαίνεται να ενοχλεί την ΕΕ που την καλύπτει 
Είναι ίσως η μοναδική προεκλογική εκστρατεία της γερμανίδας καγκελαρίου A. Merkel που δεν πραγματοποιείται στη Γερμανία αλλά την Κροατία.
Μια χώρα που αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτές τις ευρωεκλογές και για το Βερολίνο καθώς καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να «φυλάσσει» καλά τα σύνορα της ώστε να εμποδίζει την διέλευση προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία.
Το γεγονός φυσικά ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα κι αυτά των προσφύγων φαίνεται ότι περνά απαρατήρητο.
Σύμφωνα με την Deutsche Welleη η A. Merkel μαζί με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος M. Weber συναντά σήμερα τον Κροάτη πρωθυπουργό Antrei Plekovic.
Το βασικό θέμα δεν θα είναι μόνο η αναζήτηση στήριξης από τη μικρή χώρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, προς το πρόσωπο του εκλεκτού της γερμανίδας καγκελαρίου, αλλά και το προσφυγικό. Χάρη στην καλή φύλαξη των συνόρων το θέμα κρατιέται πολύ χαμηλά στην προεκλογική καμπάνια, και ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα φαίνεται δευτερεύουσας σημασία.

Η ΕΕ αποσιωπά την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Επιβεβαιώνεται από φιλμ που τράβηξε μυστικά πριν λίγες ημέρες ένα ελβετικό τηλεοπτικό συνεργείο στα σύνορα ανάμεσα στην Κροατία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη: μέσα σε δύο ημέρες έγιναν 4 παράνομες και βίαιες απωθήσεις προσφύγων από την Κροατία.
Αυτό για το οποίο μιλούσαν από καιρό οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβεβαιώθηκε. Παράνομα και με απειλές για χρήση βίας οι Κροάτες αστυνομικοί απώθησαν στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη πρόσφυγες που μπήκαν στην κροατική επικράτεια ζητώντας άσυλο. Ήταν κυρίως από το Πακιστάν, την Αλγερία και το Αφγανιστάν.
Οι Ελβετοί δημοσιογράφοι περιέγραφαν πως οι αστυνομικοί με τα αυτοκίνητά τους οδήγησαν έναν εξ αυτών σε δασική περιοχή στα σύνορα, του έσπασαν το κινητό, του πήραν τα χρήματά του, τον χτυπούσαν με γκλομπ, τον κλωτσούσαν και του έλεγαν: «Go Bosnia!».
«Οι αστυνομικοί παραβίασαν τόσο τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, όσο και την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία» λέει η Yulijia Krangetts από την ΜΚΟ «Κέντρο Σπουδών Ειρήνης στο Ζάγκρεμπ. «Γιατί όλοι οι πρόσφυγες που εισέρχονται σε χώρες - μέλη της ΕΕ και ζητούν άσυλο, έχουν το δικαίωμα να περάσει το αίτημά τους από μεμονωμένο έλεγχο. Το ίδιο ισχύει για όλες τις παράνομες εισόδους.
Απωθήσεις γίνονται μόνο στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας», επιμένει η Krangetts μιλώντας στη DW.
Το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών αποκρούει τις κατηγορίες δηλώνοντας ότι οι αστυνομικοί εμποδίζουν την είσοδο στην ΕΕ μόνο σε εκείνους που προσπαθούν να περάσουν παράτυπα τα σύνορα, όπως προβλέπεται στη συμφωνία Σένγκεν για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Εκτός αυτού η περιοχή εκεί μπορεί να έχει νάρκες και γι αυτό οι αστυνομικοί τους μετέφεραν σε διπλανό δασικό δρόμο, είναι η επίσημη εκδοχή του Ζάγκρεμπ. Βέβαια, τέτοια φαινόμενα βίας με θύματα πρόσφυγες δεν είναι καινούργια. Ήδη, από το τέλος του 2018, η οργάνωση Border Violence Monitoring BVM δημοσίευσε πολλά βίντεο γυρισμένα μυστικά, όπου αποδεικνύεται ο βίαιος τρόπος Κροατών αστυνομικών, με τον οποίο οδηγούν πρόσφυγες στα σύνορα με τη Βοζνία.
Σε αυτά γίνεται λόγος και για παράνομη φυλακή στην περιοχή Κορένιτσα.
Από τότε που έκλεισε ο βαλκανικός δρόμος χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν από «νέους βαλκανικούς δρόμους» μέσω της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στην Κροατία και από εκεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Μόνο το 2018 καταγράφηκαν 21.000 πρόσφυγες.
Η κυβέρνηση του Ζάγκρεμπ γνωρίζει ότι η Κροατία είναι χώρα τράνζιτ, αλλά θέλει να κάνει το καλό παιδί στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.
Το ότι παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα είναι δευτερεύον και δεν φαίνεται να ενοχλεί πολύ την ΕΕ, που προφανώς την καλύπτει.
Ευρωβουλευτές ενημέρωσαν δύο φορές την Κομισιόν για την κατάσταση, αλλά δεν έλαβαν απάντηση.Έτσι στις σημερινές συζητήσεις με τη Merkel και τον Weber, δεν αναμένεται να ασκηθεί κριτική στην προσφυγική πολιτική της Κροτίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης