Τελευταία Νέα
Διεθνή

Deutsche Welle: Κατακραυγή στη Γερμανία για το πολιτικό σκάνδαλο στην Αυστρία - Μόνο το ακροδεξιό Afd στο πλευρό Strache

Deutsche Welle: Κατακραυγή στη Γερμανία για το πολιτικό σκάνδαλο στην Αυστρία - Μόνο το ακροδεξιό Afd στο πλευρό Strache
Το CDU τόνισε πως οι δεξιοί λαϊκιστές είναι πρόθυμοι να ξεπουλήσουν για το δικό τους όφελος τα συμφέροντα της χώρας τους
Γενική είναι κατακραυγή στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας για το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Αυστρία με πρωταγωνιστή τον αντικαγκελάριο της χώρας και πρόεδρο του λαϊκίστικου Φιλελεύθερου Κόμματος της Αυστρίας (FPÖ) Heinz Christian Strache.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η γερμανίδα καγκελάριος A. Merkel από το Ζάγκρεμπ της κροατίας όπου βρίσκεται, ζήτησε μια αποφασιστική αντιμετώπιση του δεξιού λαϊκισμού.
Μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος επεσήμανε ότι η ΕΕ είναι μια ένωση κρατών που συνεργάζονται στη βάση κοινών αξιών. Στόχος των λαϊκιστών είναι «να καταστρέψουν την Ευρώπη των αξιών μας», τόνισε η Merkel.
Από την πλευρά του ο Manfred Weber, υποψήφιος του ΕΛΚ για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν στις ευρωεκλογές, χαιρέτισε με ανάρτησή του στο twitter το αίτημα του αυστριακού καγκελαρίου υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών σημειώνοντας ότι ο Sebastian Kurz έδειξε ότι διαθέτει ηθικό ανάστημα: «Το ΕΛΚ παραμείνει πιστό στις αξίες του. Οι εθνικιστές ξεπουλούν τις χώρες τους και τις αξίες».
Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών Annegret Kramp-Karrenbauer δήλωσε σε δημόσια εκδήλωση χθες το βράδυ πως το επίμαχο βίντεο δείχνει ότι «οι δεξιοί λαϊκιστές είναι πρόθυμοι να ξεπουλήσουν για το δικό τους όφελος τα συμφέροντα της χώρας τους.»
Οι λαϊκιστές δεν θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνη στην Ευρώπη, τόνισε η πρόεδρος του CDU.
Από τη πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες καταδικάζουν το σκάνδαλο που ξέσπασε στην Αυστρία και χαρακτηρίζουν τους δεξιούς λαϊκιστές ως «εχθρούς της ελευθερίας» και όσους συνεργάζονται μαζί τους «ανεύθυνους».
Παράλληλα όμως ασκούν κριτική στην πρόεδρο του CDU Annegret Kramp-Karrenbauer με αφορμή τις χθεσινές της δηλώσεις.
Σύμφωνα με την πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών Andrea Nahles, , μέχρι πρόσφατα οι Χριστιανοδημοκράτες «απολάμβαναν την αμφίβολη δόξα του συνασπισμού συντηρητικών και δεξιών στην Αυστρία», ενώ τώρα «τους έκοψε κρύος ιδρώτας και προειδοποιούν».
Πρόκειται για μια «σε μεγάλο βαθμό αναξιόπιστη στάση», πρόσθεσε, που δείχνει «πως δεν μπορείς να βασιστείς στους συντηρητικούς όταν ενδείκνυται μια ξεκάθαρη στάση απέναντι στη δεξιά.»
Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Στο περιθώριο της χθεσινής προεκλογικής εκδήλωσης εθνικιστικών πολιτικών δυνάμεων στο Μιλάνο ο συμπρόεδρος του AfD Jorg Moitten διαβεβαίωσε ότι το Φιλελεύθερο Κόμμα της Αυστρίας παραμένει «στενός εταίρος».
Αιτιολογώντας την άρνηση του να το καταδικάσει δήλωσε πως «αυτό θα σήμαινε πισώπλατo χτύπημα, και σίγουρα δεν πρόκειται να το κάνω στη βάση ενός μεμονωμένου περιστατικού».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης