Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Trump διχάζει την Ευρώπη - Επισφαλής η σχέση Merkel - Macron - Γιατί οι Γερμανοί θέλουν να ελέγξουν την ΕΚΤ

O Trump διχάζει την Ευρώπη - Επισφαλής η σχέση Merkel - Macron - Γιατί οι Γερμανοί θέλουν να ελέγξουν την ΕΚΤ
Η απόφαση του Trump να σταματήσει την επέλαση της Γερμανίας στους τομείς του εμπορίου και της ασφάλειας, έχει προκαλέσει μια επικίνδυνη κρίση στις σχέσεις Merkel - Macron
Σε…μπελάδες βάζει την Ευρώπη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump, ο οποίος μετά την Κίνα και την Ιαπωνία είναι έτοιμος να ανοίξει εμπορικό μέτωπο με την Ε.Ε., γεγονός που προκαλεί αναταραχή σε Γαλλία και Γερμανία.
Η απόφαση του Trump να σταματήσει την επέλαση της Γερμανίας στους τομείς του εμπορίου και της ασφάλειας, έχει προκαλέσει μια επικίνδυνη κρίση στις σχέσεις Merkel - Macron.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το CNBC, η απελπισμένη προσπάθεια του Emmanuel Macron να στρέψει το ασταθές πολιτικό σώμα στην ΕΕ, πέφτε στο κενό λόγω των εμποδίων που θέτει το Βερολίνο στις προτάσεις του για την επανίδρυση του ευρωπαϊκού project.
Προς το παρόν, το ευρώ είναι ασφαλές, παρά την αμερικανική απειλή και την κόντρα Merkel - Macron, εκτιμά στο άρθρο του στο CNBC ο Michael Ivanovitch, ανεξάρτητος αναλυτής και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.
Ωστόσο οι Γερμανοί θέλουν να βεβαιωθούν ότι θα παραμείνει ασφαλές και γι αυτό τον λόγο διακαής πόθος είναι να ελέγξουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι εμπορικές πιέσεις Trump

Στο στόχαστρο του Αμερικανού προέδρου βρίσκονται οι κατασκευαστές αυτοκινήτων (κυρίως από τη Γερμανία) και τα αγροτικά προϊόντα.
Οι δασμοί για τα γερμανικά αυτοκίνητα που πωλούνται στις ΗΠΑ ανέρχονται μόλις στο 2,5%, όταν τα αμερικανικά οχήματα που εισάγοντα στη Γερμανία και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ υπόκεινται σε δασμούς 22%.
Η προειδοποίηση για τα αγροτικά προϊόντα αφορά τη Γαλλία, η οποία έχει προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με τις ΗΠΑ και εξαιρεί τα προϊόντα της από τις συνολικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.
Η Γαλλία και η Γερμανία διέρχονται τώρα μια πολύ επικίνδυνη κρίση με την πάντα επισφαλή σχέση τους, αλλά οι ηγέτες τους είναι ενωμένοι καταγγέλλοντας αυτό που αντιλαμβάνονται ως εχθρική στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Ευρώπη.
Ωστόσο, η Γαλλία δεν έχει σημαντικά παράπονα από τις ΗΠΑ, πέραν του γεγονότος ότι επικρατεί δυσαρέσκεια για την αποχώρηση από τη συμφωνία για το κλίμα και από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν.
Άλλωστε η Γαλλία δεν βρίσκεται στο ραντάρ του Trump, καθώς το εμπορικό της πλεόνασμα ανήλθε μόλις στα 16,2 δισ. δολ. έναντι των ΗΠΑ.
Με τη Γερμανία η κατάσταση είναι σαφώς δυσκολότερη, καθώς το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας ανήλθε το 2018 στα 68,3 δισ. δολ, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ στις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Γερμανία δίνει τον τόνο στην Κομισιόν για την εμπορική πολιτική.
Την ίδια ώρα, το Βερολίνο δεν διευκολύνει τις αμερικανικές εξαγωγές ενέργειας και δεν καλύπτει τις αμυντικές δαπάνες (2% του ΑΕΠ) στο ΝΑΤΟ.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν δομικά προβλήματα στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία.
Το ζήτημα είναι, σύμφωνα με το CNBC, ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει, άρα νομοτελειακά οδηγούμαστε σε μια μεγάλη σύγκρουση.

Η Merkel σκότωσε το όραμα Macron

Μολονότι η Merkel αντιλαμβάνεται ότι η Γερμανία έχει ανάγκη την ενωμένη Ευρώπη, έχει κάνει ότι μπορεί για να «σκοτώσει» το μεταρρυθμιστικό όραμα του Macron.
Η πολιτική ζημιά που υπέστη ο Macron είναι πολύ σημαντική, καθώς η δημοτικότητά του έχει υποχωρήσει στο 68%, την ώρα που το Εθνικό Μέτωπο της Marine Le Pen έρχεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις εν όψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαϊου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης