Ζαχαριάδης: Τα διλήμματα μπροστά μας είναι καθαρά – Επιθετικό και κοινωνικά ανάλγητο το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Ζαχαριάδης: Τα διλήμματα μπροστά μας είναι καθαρά – Επιθετικό και κοινωνικά ανάλγητο το πρόγραμμα Μητσοτάκη
Η πολιτική της σκληρής λιτότητας και της εσωτερικής υποτίμησης δεν είναι πολιτική των προοδευτικών δυνάμεων και της Αριστεράς είπε ο κ.Ζαχαριάδης
Την θέση ότι τα διλήμματα ενόψει των ευρωεκλογών είναι μπροστά μας καθαρά διατύπωσε ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Ζαχαριάδης, ο οποίος χαρακτήρισε επιθετικό και κοινωνικά ανάλγητο το πρόγραμμα Μητσοτάκη.
«Ψηφίζουμε για την Ευρώπη, για τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη, αλλά επειδή έχουμε και σχεδόν τέσσερα χρόνια να ψηφίσουμε, αυτές οι εκλογές έχουν έναν πιο γενικό και κεντρικό χαρακτήρα, χωρίς να απεμπολούν τον χαρακτήρα τους ως ευρωεκλογές.
Προσπαθήσαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια και νομίζω ότι στους βασικούς άξονες, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς πανηγυρισμούς μπορούμε να πούμε ότι πετύχαμε στις κεντρικές κατευθύνσεις που είχε χαράξει αυτή η κυβέρνηση, έχοντας μια άλλη δυνατότητα και μια άλλη δυναμική άσκησης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής από τον Αύγουστο του 2018 και μετά.
Αυτό φάνηκε καθαρά σε τρεις φάσεις, πρώτα την 1η Ιανουαρίου 2019 που δεν κόπηκαν οι συντάξεις, στη συνέχεια με την αύξηση του κατώτατου μισθού και κατάργηση του υποκατώτατου, τη νομοθέτηση όλων των θετικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης -με χαμήλωμα φόρων, χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές- συν το τελευταίο πακέτο, το οποίο δεν είναι ένα προεκλογικό πακέτο μέτρων, έρχεται χρονικά προεκλογικά, αλλά είναι μόνιμα μέτρα, τα οποία ισχύουν φέτος, θα ισχύουν του χρόνου, θα ισχύουν και σε δύο χρόνια κ.ο.κ., το οποίο δείχνει ότι έχουμε αφήσει πίσω μας τα μνημόνια και πάμε να βγάλουμε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας από την κρίση» ανέφερε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Ζαχαριάδης.
«Από τη μία έχουμε αυτή την προσπάθεια, η οποία έχει λάθη, έχει αδυναμίες, έχει αστοχίες, έχει ελλείψεις, είναι μέσα σε δύσκολους καιρούς και από την άλλη έχουμε το επιθετικό και κοινωνικά ανάλγητο πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη για την εργασία, για τις κοινωνικές υποδομές, για την αντιμετώπιση της κοινωνίας συνολικά.
Τα διλήμματα μπροστά μας είναι καθαρά.
Δεν θα συνεχίσει κατά τη γνώμη μας ο κ. Μητσοτάκης την πολιτική ανάταξης, ανασυγκρότησης και ανάκαμψης της ελληνικής κοινωνίας.
Αυτά που κάνουμε εμείς -που δίνουμε λίγο και πάλι λίγο και προσπαθούμε να στηρίξουμε τους μεσαίους, φτωχούς και αδύναμους- θα τα κόψει ο κ. Μητσοτάκης και θα τα δώσει στους φίλους του, στις ελίτ, στους πολύ- πολύ ισχυρούς, έτσι όπως είδαμε να γίνεται και το 2012-15 στην Ελλάδα» υποστήριξε ο κ.Ζαχαριάδης.
Αναφερόμενος στην κριτική της ΝΔ ότι τα θετικά μέτρα είναι προϊόν σκληρής οικονομικής πολιτικής για την επίτευξη των υπερπλεονασμάτων ο κ. Ζαχαριάδης διερωτήθηκε «αν η σημερινή ΝΔ που λέει αυτά είναι άλλη από τη ΝΔ που στο μεσοπρόθεσμο του 2014 είχε υπογράψει πρωτογενές πλεόνασμα μεσοσταθμικά μέχρι το 2030 στο 4%».
«Ή είναι άλλοι ή έχουν ξεχάσει τι λέγανε και τι κάνανε.
Βεβαίως τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχει σήμερα η χώρα είναι υψηλά, βεβαίως είναι ένας στόχος η διαπραγμάτευση και το χαμήλωμά τους και είναι μία σημαντική λύση η πρόταση που έχει ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος να βάλουμε τα λεφτά ως εγγύηση για να μπορούμε εμείς να έχουμε λυτά τα χέρια να κάνουμε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική [...]
Η πολιτική της σκληρής λιτότητας, της εσωτερικής υποτίμησης και της συμπίεσης δεν είναι μια πολιτική των προοδευτικών δυνάμεων και της Αριστεράς, είναι μία συντηρητική πολιτική, η οποία επιβλήθηκε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και βεβαίως πρέπει να αλλάξει.
Θα αλλάξει αν είναι περισσότερες οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, αν δηλαδή ο κ.Βέμπερ ηττηθεί» τόνισε ο κ.Ζαχαριάδης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS