Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικές πιέσεις στη Merkel να εξασφαλίσει στον Weidmann την προεδρία της ΕΚΤ

Γερμανικές πιέσεις στη Merkel να εξασφαλίσει στον Weidmann την προεδρία της ΕΚΤ
Σκληρό παζάρι για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ
Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου κορυφώνεται το παζάρι για τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την καγκελάριο Angela Merkel να δέχεται πιέσεις εκ των έσω, ώστε να διασφαλίσει τη διαδοχή του Mario Draghi στην ΕΚΤ από τον Jens Weidmann.
Σύμφωνα με τους Financial Times, Γερμανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι η Γερμανία θα μείνει στο τέλος με άδεια χέρια και θα αποτύχει να εξασφαλίσει κάποια από τις κορυφαίες θέσεις στην Ε.Ε.
Την πιθανή αποτυχία θα χρεωθεί η καγκελάριος Merkel.
Για το Βερολίνο προτεραιότητα αποτελεί να διασφαλίσει ότι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν θα είναι Γερμανός.
Ως εκ τούτου η Merkel έχει ρίξει το βάρος στην υποστήριξη της υποψηφιότητα του Manfred Weber, ο οποίος αποτελεί τον επικεφαλής υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Ωστόσο, αξιωματούχοι στο Βερολίνο γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Βαυαρός πολιτικός δεν έχει εμπειρία διακυβέρνησης, αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει ότι θα είναι ο διάδοχος του Juncker.
«Εάν ο Weber δεν ξεπεράσει τα εμπόδια για τον διορισμό του στην Κομισιόν, τότε η ΕΚΤ είναι μια εναλλακτική», δήλωσε στους FT στενός συνεργάτης της Merkel.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ήρθε η ώρα για τη Γερμανία να αναλάβει τα ηνία της ΕΚΤ.
Ωστόσο πιθανή υποψηφιότητα του Jens Weidmann δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, καθώς δεν είναι καλοδεχούμενη στον ευρωπαϊκό Νότο και στη Γαλλία.
Ο Weidmann το γνωρίζει και για αυτό επιδίδεται σε μια εκστρατεία «γοητείας», μιλώντας σε εφημερίδες του ευρωπαϊκού Νότου και υπερασπιζόμενος την επεκτατική νομισματική πολιτική που έχει εφαρμόσει η ΕΚΤ.
Η Merkel, μολονότι στηρίζει τη υποψηφιότητα Weber, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Γερμανία να διεκδικήσει και άλλα αξιώματα.
«Στηρίζω τον Weber για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Γερμανία δεν διαθέτει εξέχουσες προσωπικότητες, κατάλληλες και για τα υπόλοιπα πόστα», δήλωσε η καγκελάριος.
Ο κίνδυνος για τη Merkel είναι να χάσει μια μοναδική ευκαιρία και να μείνει τελικά με άδεια χέρια, έχοντας αποτύχει να εξασφαλίσει για τη Γερμανία κάποιο από τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα, αναφέρουν αξιωματούχοι τους FT.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης