Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Βάζουμε τον θεμέλιο λίθο για τη μετάβαση σε μια ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή μας

tags :
Σταθάκης: Βάζουμε τον θεμέλιο λίθο για τη μετάβαση σε μια ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή μας
Ο Γιώργος Σταθάκης παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που πραγματοποιήθηκε στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας
«Σήμερα γιορτάζουμε την επικείμενη έναρξη των εργασιών κατασκευής του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας IGB, η οποία θα πραγματοποιηθεί από ελληνικές εταιρείες.
Είναι μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια, αλλά και για τον ευρύτερο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Βάζουμε τον θεμέλιο λίθο για τη μετάβαση σε μια ενοποιημένη αγορά φυσικού αερίου στην περιοχή μας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια εφοδιασμού της. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όσες και όσους εργάστηκαν για να υλοποιήσουμε αυτό το έργο και ιδιαίτερα τη συνάδελφο μου, Τεμενούσκα Πέτκοβα, για την άριστη συνεργασία».
Αυτά επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σήμερα στην τελετή έναρξης κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που πραγματοποιήθηκε στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας.
Την κατασκευή του IGB, εγκαινίασαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο αντιπρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Γιακούμπ Εγιούμποφ, ο κ. Σταθάκης και η υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τεμενούικα Πέτκοβα.
Πρόκειται για έναν αγωγό μήκους περίπου 180 χιλιομέτρων (εκ των οποίων 31 χλμ. στο ελληνικό έδαφος), αρχικής δυναμικότητας 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, που ενώνει την Κομοτηνή με τη Στάρα Ζαγόρα.
Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, «αν και είναι έργο μεσαίου βεληνεκούς έχει δυσανάλογα μεγάλες συνέπειες στο ενεργειακό αποτύπωμα της ευρύτερης περιοχής λόγω της στρατηγικής του θέσης. Ο νέος αγωγός διασφαλίζει την ασφάλεια εφοδιασμού των Βαλκανίων με δύο διαφορετικούς τρόπους:
Αφενός, αποτελεί θεμέλιο λίθο του κάθετου διαδρόμου, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του αγωγού TAP στην καρδιά των Βαλκανίων, εξασφαλίζοντας έτσι την τροφοδοσία τους από τον Νότιο Διάδρομο.
Σε συνδυασμό με τον υπό ωρίμανση διασυνδετήριο αγωγό Σερβίας-Βουλγαρίας και την υφιστάμενη διασύνδεση Βουλγαρίας- Ρουμανίας, ολοκληρώνεται ένα σύστημα υποδομών διασύνδεσης φυσικού αερίου, που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μίας ενιαίας αγοράς με ίδιους κώδικες και απρόσκοπτη φυσική ροή.
Αφετέρου, μέσω της διασύνδεσης του με το ελληνικό Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), ο IGB θα έχει πρόσβαση στον πρόσφατα αναβαθμισμένο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας και στον μελλοντικό πλωτό σταθμό της Αλεξανδρούπολης, επιτρέποντας την πρόσβαση σε μια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας φυσικού αερίου, την παγκόσμια αγορά LNG.
Μελλοντικά, δε, ο αγωγός μπορεί να αποτελέσει μια επιλογή για τη διοχέτευση του αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, προς τις αγορές της Ευρώπης.
Πέραν της ενίσχυσης της ασφάλεια εφοδιασμού, ο IGB θα συμβάλλει, επίσης, στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, με σταθερές ροές προϊόντος και χαμηλές τιμές, που θα επιτρέπουν την είσοδο νέων παικτών».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης