Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Όσο συσσωρεύεται ένταση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα επεισόδιο – ατύχημα στο Αιγαίο

Κατρούγκαλος: Όσο συσσωρεύεται ένταση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα επεισόδιο – ατύχημα στο Αιγαίο
Η Τουρκία έχει εμπλακεί σε μια προσπάθεια μονομερών προκλήσεων επειδή έχει εγκλωβιστεί στην Κύπρο είπε ο κ.Κατρούγκαλος
Την θέση ότι όσο συσσωρεύεται ένταση, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα επεισόδιο, ατύχημα στο Αιγαίο διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος απέδωσε το ενδεχόμενο αυτό στις μονομερείς προκλήσεις της Άγκυρας λόγω του ότι έχει εγκλωβιστεί στην Κύπρο.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ ο κ.Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι «κανείς δεν θέλει πόλεμο αλλά ούτε και ένα θερμό επεισόδιο».
«Όσο συσσωρεύεται η ένταση κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα επεισόδιο-ατύχημα σαν του σμηναγού Ηλιάκη» υποστήριξε ο κ.Κατρούγκαλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, H. Akar.
«Νομίζω υπάρχει παρεξήγηση στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εθνικής Άμυνας, H. Akar, αναφορικά με απ’ ευθείας διάλογο για Αιγαίο, Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας Τουρκίας που συζητούν στην Αθήνα για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Θέλησε ο κ.Akar να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις μονομερείς ενέργειες της Άγκυρας και τις τουρκικές παραβιάσεις.
Η δήλωση του αφορούσε μία διατύπωση προθέσεων, μία προπαγανδιστική δήλωση απευθυνόμενη στο εξωτερικό, που δεν έχει να κάνει με το αντικείμενο συζήτησης των κλιμακίων που συζητούν στην Αθήνα.
Δεν μπορούν οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες να συζητούν τέτοια θέμα» υποστήριξε ο κ.Κατρούγκαλος
Αναφορικά με τις προθέσεις της Άγκυρας για γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων από την Ε.Ε, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι το θέμα κυρώσεων έχει ήδη τεθεί στην Ε.Ε.
«Αυτές οι κινήσεις δημιουργούν νομικά τετελεσμένα σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η τουρκική πλευρά έχει μία στρατηγική αναθεωρητισμού, θέλει να δημιουργεί γκρίζες ζώνες.
Πότε όμως δημιουργούνται αυτές οι ζώνες;
Όταν οι ενέργειες αυτές δεν αντιμετωπίζονται από τον διεθνή παράγοντα ως παράνομες.
Εμείς θα θέλαμε να συζητήσουμε με την Τουρκία αλλά δεν θέλουμε με τις παραβιάσεις αυτές, αλλά όταν γίνεται σεβαστό το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο» τόνισε ο κ.Κατρούγκαλος.
Ερωτηθείς για τη πρόσφατη δήλωση του σερ Άλαν Ντάκαν, Υπουργού Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κυπριακή ΑΟΖ (ότι είναι περιοχή με κυριαρχία υπό αμφισβήτηση), την χαρακτήρισε ατυχή, τόνισε ότι στη δήλωση αυτή αντέδρασε και η Κύπρος και η Ελλάδα και σημείωσε πως, όπως είπε υπήρξε στη συνέχεια μια διορθωτική δήλωση από το Ηνωμένο Βασίλειο που όμως δεν ήταν απόλυτα σαφής πιθανά λόγω διεργασιών Brexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης