Ευρωεκλογές: Λετονία, Μάλτα και Σλοβακία παίρνουν σήμερα (25/5) τη σκυτάλη των ευρωεκλογών

Ευρωεκλογές: Λετονία, Μάλτα και Σλοβακία παίρνουν σήμερα (25/5) τη σκυτάλη των ευρωεκλογών
Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα ενδέχεται να καταγράψουν άνοδο και, δυνητικά, να εγείρουν εμπόδια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη 
Λετονία, Μάλτα και Σλοβακία παίρνουν σήμερα (25/5) τη σκυτάλι των ευρωεκλογών, μετά τη Βρετανία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία που διεξήχθησαν οι εκλογές ενώ και στη Τσεχία, ολοκληρώνεται η διαδικασία της ψηφοφορίας σήμερα.
Από την Πέμπτη (23/5) έως την Κυριακή (26/5), περίπου 418 εκατομμύρια πολίτες των 28 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δικαίωμα ψήφου κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τα 751 μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι ακροδεξιά και λαϊκιστικά κόμματα ενδέχεται να καταγράψουν άνοδο και, δυνητικά, να εγείρουν εμπόδια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η συμμετοχή είναι συνήθως χαμηλότερη στις ευρωεκλογές, κάτι που συχνά ευνοεί περιθωριακά κόμματα.
Στη Σλοβακία, οι ψηφοφόροι καλούνται να αναδείξουν 13 ευρωβουλευτές.
Η συμμετοχή στη χώρα αυτή το 2014 δεν ξεπέρασε το 13% - ήταν χαμηλότερη ακόμη και από εκείνη στην Τσεχία.
Στη Λετονία, 1,6 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν οκτώ ευρωβουλευτές, ενώ στη Μάλτα το εκλογικό σώμα των 370.000 ψηφοφόρων καλείται να επιλέξει έξι μέλη του Ε.Κ.
Η ψηφοφορία στη Μάλτα έχει την ιδιομορφία ότι επιτρέπεται η συμμετοχή από τα 16 έτη, ενώ καταγράφεται εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής -75% το 2014- παρότι η ψήφος δεν είναι υποχρεωτική.
Στην Τσεχία, η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώνεται σήμερα, με τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, το φιλελεύθερο-λαϊκιστικό ANO και τους σοσιαλδημοκράτες, να διεκδικούν τις περισσότερες από τις 21 έδρες που αναλογούν στη χώρα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS